12 ουίσκι που αλλάζουν την αίσθηση και σε βάζουν στη μυσταγωγία του αποστάγματος
Βρείτε μας στο
Taste

12 ουίσκι που αλλάζουν την αίσθηση και σε βάζουν στη μυσταγωγία του αποστάγματος

12 δείγματα για το ότι το ουίσκι είναι ο Παναθηναϊκός της τριετίας 2000-2003. Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ!

Αν ο Μάρκ Τουέιν συναντούσε τον Χαρούκι Μουρακάμι σε κάποιο απόκοσμο και κρυφό μπαρ η κουβέντα τους θα περιελάμβανε 90% ουίσκι. Το υπόλοιπο 10% θα ήταν απλώς αδιάφορο. Όχι για εμάς που θα τους ακούγαμε. Αλλά για τους ίδιους. Για να συμπτύξω και τους δύο, θα πω ότι «πολύ από κάποιο πράγματα δεν είναι καλό, αλλά πολύ από ουίσκι δεν είναι ούτε καν αρκετό. Γι΄αυτό όταν έχεις στα χέρια σου ένα ποτήρι το αντιμετωπίζεις ως μια πανέμορφη γυναίκα. Το παρατηρείς, το φλερτάρεις, το μυρίζεις και μετά το ανακατεύεις με τους γευστικούς σου κάλυκες».

Όπως καταλαβαίνεις από δω και πέρα θα ακολουθήσει ένας παιάνας για το κορυφαίο απόσταγμα. Κορυφαίο κατ΄εμέ, τους δύο κύριους από πάνω και μερικές δεκάδες εκατομμύρια ακόμα. Σίγουρα δεν διεκδικεί κανείς από αυτούς την κατοχή της πραγματικότητας. Αλλά μπορείς να πεις με σιγουριά ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ψήγμα αλήθειας σε αυτή την θεσφατοποιημένη ομολογία; Αν έχεις δοκιμάσει ουίσκι πάνω από δέκα φορές στη ζωή σου, τότε αντιλαμβάνεσαι. Ξέρετε, οι άνθρωποι που φυλάνε τις πιο καθαρές γουλιές τους, τις πιο γεμάτες οσφρήσεις τους για το καφέ-μελί ποτό διακατέχονται από μια αλαζονεία. Απολαμβάνουν την αυτοπεποίθηση και ισχύ που τους οπλίζει καθώς το πίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη του ονομασία στα γαελικά χωριά του 13 αιώνα ήταν aqua vitae. Έτσι, ενημερώνει ο Ράφαελ Χόλινσεντ, ο Μάρκο Πόλο της Βρετανίας στον 16ο αιώνα. Ένα aqua vitae που γίνεται άνετα aqua mortis.

Η ιστορική αποτύπωση και πορεία του ουίσκι στο σήμερα είναι κάτι που μπορείς να το βρεις εύκολα. Αυτό που ο νέος ρέκτης χρειάζεται είναι η κατεύθυνση. Ποια labels πρέπει να δοκιμάσεις για να πεις ότι μαθαίνεις και νιώθεις καλά το ουίσκι; Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι εύκολη η πρόσβαση σε πολλές μάρκες, ιδίως στα μπαρ, αλλά δεν έχουμε και μικρή λίστα. Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 30 ετικέτες που θα πετύχεις. Και όσες δεν πετύχεις εκεί, θα τις βρεις σε κάποια κάβα.

Έχοντας συμπληρώσει μια 6ετία αποκλειστικής ουισκοποσίας, μπορώ να σου πω 12 brands που θα σε αποζημιώσουν κατά την δοκιμή. Και ξέρω ότι με πολλά θα διαφωνήσεις και θα αντικρούσεις με άλλες 10 ετικέτες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ουίσκι. Πώς θα μπορούσε αλλιώς άλλωστε, όταν σήμερα τα αποστακτήρια ανά τον κόσμο εκτείνονται στις χώρες-εμπορικό σταυροδρόμι κάθε ηπείρου. Μέχρι και η Σκανδιναβία, που φημιζόταν για τα λευκά της αποστάγματα, έχει να λέει ότι κοιτάζει στα μάτια τους «μπαμπάδες» Σκοτσέζους.

Scotch, Bourbon, Malt, Single Malt, Rye, Wheat, Blended. Οι βασικότερες κατηγορίες που αφορούν την περιοχή, τις συνθήκες ωρίμανσης και τα υλικά.

Tullamore Dew : Ιρλανδικό blended, ξεκίνησε το 1829 και εδώ και μια 7ετία είναι σε ανοδική πορεία. Ως blended αποτελείται από μια μίξη Pot Whiskey, ιρλανδικό σίτο και malt. Περιλαμβάνει στα βασικά του υλικά σιτάρι ή αραβόσιτο, βύνη και κριθάρι.

Glenlivet Single Malt Scotch : Εδώ και μια δεκαετία στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά στις πωλήσεις των malt και συνήθως πρώτο για την αγορά των ΗΠΑ. Η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει κάμποσες μέρες βυνοποίησης του κριθαριού, στη συνέχεια το ζεσταίνουν και το στεγνώνουν για να ζυμωθεί σε δεξαμενές από πεύκο και να καταλήξει σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά βαρέλια βελανιδιάς.

Bulleit : Τούτο το ουίσκι έχει και rye και bourbon εκδοχή. Απαιτείται να το βάλεις σε μεγάλο και στρογγυλό ποτήρι, με καμπυλωτό στόμιο που κλείνει προς τα πάνω. Μ΄αυτό τον τρόπο θα πετύχεις να κρατήσεις την μυρωδιά του, κάπως πικάντικη και με έντονη αίσθηση της βελανιδιάς. Σε κάθε σου γουλιά θα έχεις ποτίσει πρώτα τα ρουθούνια και μετά το στόμα. Σαφώς το βασικό του υλικό είναι 51% σίκαλης και είναι από τα καμάρια του Κεντάκι.

12 ουίσκι που αλλάζουν την αίσθηση και σε βάζουν στη μυσταγωγία του αποστάγματος

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

*Στο Baba Au Rum στο κέντρο, θα έχεις το πιο σωστό του σερβίρισμα.

Caol Ila : Ο Ήχος της Islay. Είναι single malt, με έντονα αρώματα από σπόρους λουλουδιών και πιπεριού. Η μεγαλύτερη του χρήση γίνεται στην μίξη των blended, με κύριο εκπρόσωπο το Johnnie Walker.

12 ουίσκι που αλλάζουν την αίσθηση και σε βάζουν στη μυσταγωγία του αποστάγματος

Glenfiddich : Είναι το ουίσκι που μπορεί να το πιεις σήμερα, αλλά να έχει ζήσει την εκτόξευση των πυραύλων στην Κούβα. Η ωρίμανση στις πιο εκλεκτές φιάλες αναγράφει 50 χρόνια ιστορίας. Αλλά το μέσο εύρος είναι πιο κοντά στο 20. Το brand τοποθετείται πρώτη φορά πίσω στο 1887,  στην ημέρα των Χριστουγέννων, στην κοιλάδα των ελαφιών.

Nikka : Πολυβραβευμένο και ένας από τους δύο λόγους που το ιαπωνικό ουίσκι έχει καβαλήσεις τους παραδοσιακούς κυρίαρχους Σκωτσέζους και Αμερικάνους. Ανήκει στην ζυθοποιία της Asahi και βγαίνει σε έκδοση malt, pure malt και grain.

Kavalan : Το καλύτερο malt για το 2015 και 2016, όπως αναδείχθηκε στα αντίστοιχα βραβεία, έρχεται από Ταϊβάν. Η μεγάλη υπεροχή του βρίσκεται στο νερό, που έχει μια πιο κρεμώδη υφή. Τα μόρια ζάχαρης από τη βύνη, ανακατεύονται με το νερό και στη συνέχεια με ζύμη, που μετατρέπει τη ζάχαρη σε αλκοόλ. Μετά προστίθενται και αρωματικά στοιχεία για να ξεκινήσει η ωρίμανση. Το ζεστό κλίμα της Ταϊβάν επισπεύδει την ποιοτική του ωρίμανση.

Talisker : Single malt, με πιο έντονες πινελιές από πιπέρι και αλάτι, καπνιστό, το μοναδικό από το νησί Skye, με βυνοποιημένο κριθάρι από το Muid of Ord, χωριουδάκι στα Highlands. Το 57 North είναι για να το έχεις στην κάβα σου και να μην σου κάνει καρδιά να το αγγίξεις.

Maker’s Mark : Straight Bourbon με διάρκεια ωρίμανσης τα 6 χρόνια χοντρικά. Μάλιστα, τα βαρέλια της βελανιδιάς μετακινούνται σε αυτή την περίοδο, ώστε να υπάρχουν ίδιες συνθήκες για κάθε ένα. Αυτό το μικρό αποστακτήριο είναι από τα πολύ λίγα που έχουν τέτοια διαδικασία.

Lagavulin : Κλασσικό malt της Islay. Καπνιστό, με άρωμα βανίλιας και νότες καραμέλας. Η διάρκεια της ωρίμανσης είναι από 12 μέχρι 16 χρόνια, με έμφαση στο 16. Ότι η μορφάρα ο Ρον Σουάνσον από Parcs and Recreation πίνει μόνο αυτό, τα λέει όλα.

12 ουίσκι που αλλάζουν την αίσθηση και σε βάζουν στη μυσταγωγία του αποστάγματος

Bushmills : Ιρλανδικό blend από malt και grain whiskey. Πλούσια και ζεστή γεύση, έντονο χρώμα, με την ποικιλία Black Bush να είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Whistlepig Rye : Straight rye, 10-15 χρόνια η ωρίμανση του, η οποία γίνεται σε βαρέλια παλιού κρασιού ή σε βαρέλια βελανιδιάς , ανάλογα την ποικιλία, Στους τόνους θα αναγνωρίζεις το πορτοκάλι, το γλυκάνισο, καραμέλα, βανίλια, φρούτα του χειμώνα, μέντα και ψημένα μπαχαρικά, πάλι ανάλογα με την ποικιλία.