-Πεινάω -Ξέχασέ το- Και η δίαιτα; -Άστη από Δευτέρα, σάμπως η πρώτη φορά θα είναι ή η τελευταία; – Με έπεισες, πάμε.
Μετά από ένα σύντομο διάλογό έχεις πάρει την σωστή απόφαση και ετοιμάζεσαι να το γιορτάσεις. Τα 19 ολόκληρα λεπτά της αυστηρής δίαιτας, σου φάνηκαν αιώνες. Πού πάμε να το κάψουμε; Κάπου ωραία, ζεστά και μερακλήδικα…
Εμείς που αγαπάμε τις ιδιαίτερες γεύσεις και την πολίτιμη κουζίνα, ξέρουμε ότι το Νο1 στέκι στην Αθήνα είναι το υπέροχο «Πέραν» στη Χαλκηδόνας. Αν δεν το γνωρίζετε κάντε έναν κόπο να το επισφθείτε και θα μας θυμηθείτε (αν δείξετε ότι μας θυμάστε στέλνοντας μας και δυο μεζέδες πολύ θα το εκτιμήσουμε).
Οι παραδοσιακές γεύσεις, τα μπελαλίδικα φαγητά και τα γλυκά – κόλαση είναι τρεις μόνο από τους λόγους που αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε μία φορά, θα σας γίνει συνήθεια (οι άλλοι 33 βρίσκονται στο μενού)
Από το λαχματζούν στο κιουνεφέ!
Στο «Πέραν» θα τα φάτε (όλα). Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Ή τουλάχιστον όσα αντέχετε πριν σκάσετε από το φαγητό.
Το ιστορικότερο εστιατόριο της Χαλκηδόνας κερδίζει με το σπαθί και το πιρούνι του τον τίτλο του πιο αγαπημένου μας, καθώς συνδυάζει παράδοση, γεύση, ωραίο περιβάλλον και δώρο το… ταξίδι στο παρελθόν, αφού με το που θα μπείτε μέσα, θα ξεχάσετε πως βρίσκεστε στην Αθήνα.
Οι μαγευτικές πολίτικες μυρωδιές, τα εντυπωσιακά πιάτα και η μουσική από τα βάθη της Κωνσταντινούπολης, θα σας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα.
Το γεύμα σας θα αρχίσει με ένα ψωμάκι – πειρασμό που θα φτάσει νωρίς νωρίς στο τραπέζι σας, αμέσως μόλις βγει από τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα του εστιατορίου. Ένα πολύ λεπτό καρβέλι ψωμί σίγουρα δε σας φαινόταν τόσο χορταστικό. Προσέξτε όμως! Ξεγελά… Και το τελευταίο που θέλετε είναι να φουσκώσετε πριν καν περάσετε στο κυρίως πιάτο.
Το παραδοσιακό λαχματζούν (αραβική πίτα με κιμά και κόκκινη σάλτσα), το κοτόπουλο ντονέρ και η σαλάτα ταμπουλέ (με ντομάτα, φρέσκο μαϊντανό και πληγούρι) είναι από τα διασημότερα πιάτα του μαγαζιού, ωστόσο αυτό που το Menshouse ξεχώρισε είναι το κα-τα-πληκ-τικό γιαουρτλού με την υπογραφή «Πέραν».
Πρόκειται για μια βουτιά στη γεύση την οποία θα απολαύσετε αν επιλέξετε μεταξύ κεμπάπ ή ντονέρ, όλα με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι.
Ακόμα ένα πιάτο που αξίζει την προσοχή μας είναι το υπέροχο Αλή Ναζίκ Ούρφα, με πουρέ μελιτζάνας ελαφρά αρωματισμένο με μείγμα κιμά και σκόρδο. Είπαμε άλλωστε, το «Πέραν» είναι αυστηρά για μερακλήδες!
Παραδοσιακό γλυκό για… το σβήσιμο!
Φάγαμε, ήπιαμε, μα σα να λείπει κάτι… Μην ψάχνετε πολύ. Αυτό που λείπει είναι μια γλυκιά γεύση από την Πόλη που θα κλείσει την επίσκεψή σας στο «Πέραν» με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε για επιδόρπιο το εξαιρετικής γεύσης κιουνεφέ, το οποίο ψήνεται σε ειδικό τηγάνι και μελώνεται από επαγγελματίες του είδους. Πρόκειται για μαλλί κανταϊφιού με άγλυκο τυρί που μόλις βγει από το φούρνο –έτσι καυτό όπως είναι- μελώνεται και προαιρετικά συνοδεύεται από μια μπάλα παγωτό.
Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Εμείς όχι!
Άραγε θα αντέξετε να απολαύσετε και τον καφέ που –παραδοσιακά προσφέρεται- μετά το γεύμα;