κόζιακας
Βρείτε μας στο

Οι διακοπές για έναν τύπο στην ηλικία μου σημαίνουν μια σειρά από πράγματα. Νησί με μπόλικο κόσμο, καλές παραλίες, καλές επιλογές σε επίπεδο διασκέδασης. Κυρίως όμως σημαίνει να υπάρχουν μέρη που να μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ καλό φαγητό. Στις διακοπές δεν πας απαραίτητα για να φας αν είσαι γύρω στα 25. Θα κάνεις ένα καλό γεύμα την ημέρα κι είσαι οκ. Εκτός κι αν εμφανιστεί ο Κόζιακας μπροστά σου.

Το σενάριο σκέψεων που παίζει πριν από τις διακοπές είναι να μην ξοδεύεις πολλά στο φαγητό και να τα κρατάς για τα ποτά σου. Με μια τυρόπιτα το πρωί κι ένα πολύ δυνατό ξεκοίλιασμα μετά το μπάνιο είσαι ικανοποιημένος. Στη Σκιάθο που έτυχε να βρεθώ, το πλάνο ξεκίνησε με τέτοιες σκέψεις. Μόνο που συνειδητοποίησα ότι είμαι στο μεταίχμιο, στο στάδιο της μετάβασης. Από την έμφαση στο ποτό στην έμφαση στο φαγητό. Και ο Κόζιακας μου έδωσε ένα γερό σπρώξιμο για να γίνει το άλμα.

Ο Κόζιακας είναι το πιο ξακουστό γκριλάδικο στις Σποράδες. Θα μπορούσα να σου πω και του Αιγαίου ολόκληρου. Κάτι που το έκανα ήδη στον τίτλο, οπότε επαναδιατυπώνω. Είναι το πιο μαστερικό, το πιο διδακτορικό κρεατάδικο που θα βρεις στο Αίγαιο.

Κόζιακας: Το πιο ξακουστό και επικό κοντοσούβλι στο Αιγαίο

Κι αυτό δεν το λέω γιατί γνωρίζω απαραίτητα απ΄έξω κι ανακατωτά όλα τα φαγάδικα στα νησιά. Το λέω γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να υπάρχει κάτι που να ξεπερνάει τον Κόζιακα. Έχει τρυπήσει το ταβάνι το συγκεκριμένο μαγαζί. Από όποια πλευρά και να το δεις. Σε επίπεδο ποιότητας φαγητού, ποσότητας, εξυπηρέτησης από τους ανθρώπους του. Και σε επίπεδο τιμών. Αν δεις τι σου προσφέρει και τι σου ζητάει, τότε μάλλον είσαι ο κερδισμένος της υπόθεσης. Αυτό που σκεφτόμασταν με τους φίλους μου καθώς τρώγαμε είναι ότι θα χρεώναμε παραπάνω αυτό που βλέπαμε. Και υποτίθεται ότι είμαστε από αυτούς που διυλίζουν τον κώνωπα.

Πρώτα και κύρια θα βρεις κάθε είδους κρέας. Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κοτόπουλο σχάρας, πανσέτα, γουρουνοπούλα, λουκάνικα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Η μεγάλη μαγκιά του είναι ότι δεν σου κρύβει τίποτα. Σου τα δείχνει όλα. Ο κύριος Νίκος βαράει 12ωρα πάνω στις σούβλες που βρίσκονται στον έξω χώρο του μαγαζιού. Αυτό σημαίνει ότι βλέπεις την τεχνική και την εν γένει αντιμετώπιση τους στο κρέας. Ξέρεις πόσο καλά το ψήνουν. Κι αυτό μετράει περισσότερο από το οτιδήποτε.

Κόζιακας: Το πιο ξακουστό και επικό κοντοσούβλι στο Αιγαίο

Από κει και πέρα ξεκινάς να παραγγέλνεις. Η καλύτερη λύση είναι προφανώς να πάρεις ένα mix grill και να δοκιμάσεις απ΄όλα. Και ο Κόζιακας δεν τσιγκουνεύεται ποτέ στις μερίδες του. Θα μπορούσες κάλλιστα να χορτάσεις με το μάτι. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Η πετσούλα στο κοντοσούβλι ή στο κοτόπουλο σχάρας για παράδειγμα είναι ένας πειρασμός ακαταμάχητος.

Αν λοιπόν τύχει να πας στη Σκιάθο ή γενικά στις Σποράδες, κάνε μια βόλτα προς το παλιό λιμάνι της Σκιάθου. Σε ένα ωραίο στενό με καλντερίμια, θα δεις μπόλικα τραπέζια απλωμένα να καταλαμβάνονται από ορδές Ελλήνων τουριστών και ξένων και να καλύπτονται από τα κρέατα του που σερβίρουν οι χαμογελαστοί και σούπερ κοινωνικοί άνθρωποι του και θα ακούσεις ήχους απόλυτης ικανοποίησης να δονούν την ατμόσφαιρα.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Χαλαβαζής