Τα καλύτερα μπεργκεράδικα δεν αφορούν πια το μπιφτέκι

Σε μια εποχή που τα πάντα κρίνονται από το μέγεθος, το μπέργκερ δεν θα μπορούσε να διαφύγει και το καλύτερο που θα φας είναι αυτό με το μεγαλύτερο... μπιφτέκι!

Από το 2010 και μετά η αθηναϊκή ζωή βιώνει την κυριαρχία της μόδας που έρχεται και παρέρχεται. Είτε πρόκειται για μπαρ είτε για κέντρα εστίασης. Σε 3-4 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς για παράδειγμα τα διαφορετικής οπτικής Froyo που άνοιξαν γύρω στο 2012 σε κάθε σημείο της Αθήνας και της Αττικής εν γένει. Ύστερα εμφανίστηκαν νέα ερείσματα στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Το μπιφτέκι φάνηκε να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά όρια του mainstream και να γίνει κυρίαρχο.

Σε μια εποχή που θα περίμενε κανείς ο κόσμος να κάνει στροφή σε πιο φθηνές και εξίσου χορταστικές λύσεις, όπως το σουβλάκι, το μπέργκερ στάθηκε όρθιο και παγιώθηκε στην ίδια θέση με το πάντοτε εξουσιαστικό τυλιχτό. Μόνο που ως είθισται, ξέφυγε από αυτό που προοριζόταν. Πλέον, πολύ δύσκολα θα βρεις κατάλογο καταστήματος που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον μία επιλογή με μπιφτέκι ανάμεσα σε δύο ψωμάκια.

Οι αλυσίδες των μπεργκεράδικων θάλλουν και τα brand names του τομέα βλέπουν το rich της απήχησης τους να παίρνει την ανταπόκριση. Όμως δεν είναι το μπιφτέκι αυτό καθαυτό η βιτρίνα και ο λόγος που συμβαίνει. Η ποιότητα δηλαδή του κρέατος είναι grosso modo δεδομένη σε ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές όριο ως κατώτατο κατώφλι κι από κει και πέρα παίρνει σειρά το μέγεθος. Έννοιες όπως value for money είναι μεν στην σκέψη του καταναλωτή, αλλά το μέγεθος του μπέργκερ μπορεί να διογκώσει και τα σύνορα της ανεκτικότητας και του «χαλάλι του μωρέ» τρόπου αντιμετώπισης.

14590405_1155428217866521_4780618634739368034_n

Δες για παράδειγμα το διασημότερο μπεργκεράδικο της Αθήνας. Το Μπαρ Μπεε Κιου στον Πειραιά και εσχάτως στη Νέα Σμύρνη, έγινε η Πάραλος του μπέργκερ ποντάροντας στην από στόμα σε στόμα διάδοση. Στα social media του θα δεις άπειρες φωτογραφίες με ποσότητες που κάνουν το μυαλό να παίρνει χίλιες στροφές και να αγνοεί το φούσκωμα στο στομάχι. Η ποιότητα, αν και είναι σαφής και υψηλή, δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης. Ο Παππούς του Γενναίου με τα 8 μπιφτέκια, το Σουμόκα και διάφορα άλλα πιάτα του μενού είναι η αποθέωση του σαρκοφάγου. Μπιφτέκια αγκαλιασμένα με λουκάνικα, μπέικον, κρεμμύδια, αυγά τηγανιτά και άλλες γαρνιτούρες. That’s the spirit.

14641925_10202213440253432_5070294348042045000_n

Στην ίδια φιλοσοφία είναι και το Butcher’s Burger στο Χαλάνδρι όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μπέργκερ που θα βρεις εντός Αθηνών και προαστίων των.

14650188_538941556303808_4297200960629234584_n

Όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου η ποιότητα του προϊόντος σου δεν είναι δυνατό να έχει μεγάλες διαφορές από την ποιότητα του ανταγωνισμού, αναζητάς δικαίως νέους τρόπους για να βρίσκεσαι πιο κοντά στην επιφάνεια.

Άκρως γοητευτικά κόνσεπτ γύρω από το μπέργκερ – που τα προτιμώ έναντι του κορεσμού της ποσότητας – έχουν το Hops beer and Burger του Γιώργου Γεράρδου που βρίσκεται κοντά στο μετρό Συγγρού και το Burger Joint στο Ψυχικό και την Γλυφάδα. Το πρώτο κάνει το μπιφτέκι άρχοντα των ποδοσφαιρόφιλων και σου συνδυάζει κάθε επιλογή με μια συγκεκριμένη μπύρα. Το Burger Joint από την άλλη είναι πιο γκουρμεδιά στο μπέργκερ και πειραματίζεται αρκετά με τα υπόλοιπα υλικά που θα αναδείξουν μια διαφορετική οπτική του κιμά.

13533043_1327091010651867_2679671719475512511_n

14212129_1155552334509953_4665399356355217386_n

Το έτερο πολυδιαφημισμένο, το Hot Hot ποντάρει κυρίως στην εμπειρία του να βρεθείς σε κάποιο κατάστημα και να γευτείς τις επιλογές, που είναι σε καλύτερη τιμή μιας και το μέγεθος του μπέργκερ είναι σε πιο νορμάλ επίπεδα. Για εμάς τους Παγκρατιωτομετσογουβιώτες υπάρχει το Κολιμπρί που ήταν cool before it was mainstream, που παραμένει πιο κλασσικό και γήινο, ποντάροντας στο μπιφτέκι διαρρήδην.

14563430_638933322932318_6123842228360493894_n

Στα πιο βόρεια, στα Βριλήσσια και τη Νέα Ερυθραία υπάρχουν δύο μπεργκεράδικα που διατείνουν την ιδιαιτερότητα-διαφορετικότητα τους ως προς την διαχείριση του μπιφτεκιού. Το Barbara Que είναι κι αυτό στην κατεύθυνση του «ότι γεμίζει το μάτι, ξεχειλώνει την πείνα». Στο Burger Company στη Νέα Ερυθραία για παράδειγμα θα βρεις μια κουζίνα που επιχειρεί να φέρει μαζί με το μπέργκερ άλλα πιάτα όπως την πίτσα και τα ζυμαρικά του.

535086_903553806408907_2007680571761158013_n

14947854_1759132777671699_324821369974264031_n

Σας έχω όμως και μια ακόμα πιο κουλή επιλογή: το ροκάδικο Bronco στην Κηφισιά έχει ένα τιμιότατο και ευμεγέθες μπέργκερ στο μενού του και αυτό είναι η απόδειξη όσων λέω. Όταν μπορείς να βρεις καλό ποιοτικά μπέργκερ σε ένα μπαρ, σε ένα μαγαζί που δεν ποντάρει το promo του σε αυτό, τότε το μπιφτέκι είναι παραπάνω από ιεροτελεστία, παραπάνω από κυρίαρχος παίχτης.