Άντρας στην κουζίνα: Παστίτσιο της ώρας με τυριά!

Εύκολο, γρήγορο και πιο απολαυστικό από οτιδήποτε άλλο έχεις φάει…

Το συγκεκριμένο πιάτο θα μιλήσει στην καρδιά σου! Τέτοιο παστίτσιο δεν έχεις ξαναφάει…

Ξέχνα την κλασσική συνταγή και πειραματίσου με την πιο «απλή» εκδοχή του που θα σε ξετρελάνει…

pastitsio-1-500

Ώρα για μάσα…

Τι θα χρειαστείς

Για τη βάση – γέμιση

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 πακέτο πένες
  • 4 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ρεγκάτο & γραβιέρα, στην αναλογία που θέλουμε)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι & πιπέρι (3 και 2 κουταλάκια του γλυκού αντίστοιχα)

1

Για τη μπεσαμέλ

  • 5 κούπες γάλα
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 7 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Bonus: 2 τριμμένες φρυγανιές

Εκτέλεση

Βράζουμε για 8 – 10 λεπτά τις πένες μας σε νερό με λίγο αλάτι μέσα. Προσέχουμε να μην παραβράσουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεπεράσουμε το χρόνο βρασμού. Σουρώνουμε χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.

4

Για τον κιμά

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα κομματάκια ντομάτας, 1,5 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τη ζάχαρη, και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 25 με 30 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αργά αργά το κοσκινισμένο αλεύρι, προσέχοντας να μη σβολιάσει, ανακατεύοντας συνεχώς με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε το γάλα, 2 κουταλάκια αλάτι και 1,5 μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας.

3

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και ξεκινάμε να  «χτίζουμε» το παστίτσιο. Σε ένα μεγάλο πυρέξ, ρίχνουμε τις πένες, τον κιμά, τα τυριά και μία μεγάλη κούπα από τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μας.

Μόλις έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, τη στρώνουμε καλά με το κουτάλι ώστε να πάει παντού και ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας με την τριμμένη φρυγανιά χωρίς να ανακατέψουμε.

Κατεβάζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα το παστίτσιο και το αφήνουμε να ψηθεί για μία ώρα περίπου.

6

Tip: Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, σε καμία περίπτωση δεν το κόβουμε αμέσως! Περιμένουμε τουλάχιστον ένα τέταρτο να «σταθεί» ώστε να μην διαλυθεί και «πέσει» στο πρώτο κομμάτι που θα κόψουμε.

Καλή μας όρεξη!