Ξαφνικά η Αθήνα έγινε Μέκκα των cocktails: Τα μαγαζιά που το αποδεικνύουν
Βρείτε μας στο

Θυμάμαι που για πολλά χρόνια διάβαζα συνεχώς μια συγκεκριμένη ατάκα σε reviews για μπαρ. «Με ιδιαίτερα cocktails» ήταν η επωδός για κάθε τι που διάβαζα. Είτε ήταν πληρωμένο είτε όχι. Έμοιαζε σαν μια μηχανική έκφραση. Τις περισσότερες φορές η πραγματικότητα απείχε. Όχι γιατί δεν είχαν καλά cocktails. Απλώς γιατί – με ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο με την έννοια του μοναδικού. Όλα πάνω κάτω είχαν τα ίδια. Τα πράγματα ευτυχώς έχουν αλλάξει. Τώρα έχω την αίσθηση ότι όντως κάθε μαγαζί έχει την ικανότητα να σου προσφέρει τουλάχιστον ένα τέτοιο cocktail.

Δεν ξέρω αν γι΄αυτή την αλλαγή οφείλονται τα λεγόμενα flagships της αθηναϊκής νύχτας που ανάγκασαν τους πάντες να ακολουθήσουν αυτή τη λογική. Όταν έχεις το Clumsies, το Drunk Sinatra και το Baba Au Rum για παράδειγμα, δε γίνεται να μην τα σκάσεις χοντρά για έναν έμπειρο bartender που θα δοκιμάσει πράγματα και θα σου στήσει κάτι που θα το χαίρεσαι. Και γευστικά, μα και οπτικά. Κάτι που έχει αρχίσει πλέον να μετράει. Όχι μόνο στα cocktails.

Έχω την αίσθηση ότι στα χρόνια που όλες οι επιχειρήσεις ήταν στα ζόρια, το nightlife προσέφερε πολλές ευκαιρίες. Τώρα είναι σε μια φάση που καρποφορεί διαρκώς και ξεζουμίζει αυτούς τους καρπούς. Ο Αθηναίος δεν ασχολείται τόσο πολύ με το ποσό που θα διαθέσει. Θέλει να το διαθέσει γνωρίζοντας ότι θα πάρει πίσω το αντίστοιχο. Μέχρι πριν 3-4 χρόνια αυτό έπαιζε ελάχιστα σε επίπεδο cocktails.

Ξαφνικά η Αθήνα έγινε Μέκκα των cocktails: Τα μαγαζιά που το αποδεικνύουν

Αν με ρωτήσεις τώρα, μπορώ να σου αριθμήσω τουλάχιστον 10 μέρη στην Αθήνα που θα βρεις κάτι μοναδικό. Κάτι για το οποίο θα μιλήσεις στους φίλους σου και θα λες «λίγοι το γνωρίζουν». Ή αυτό που θα πας στο πρώτο σου ραντεβού για να δείξεις ότι ξέρεις. Δίπλα στα διαχρονικά Clumsies, Drunk Sinatra και Baba Au Rum έχουν καθιερωθεί τα Theory Bar & More στο Χαλάνδρι, η βερμουτερία Odori και το Key Bar στην Πραξιτέλους, το Seven Jokers στην Βουλής και το Holy Spirit στη Γλυφάδα. Και σίγουρα ξεχνάω μερικά trademarks.

Το Barreldier είναι μια ακόμα περίπτωση. Το βάζω σε ξεχωριστή κατηγορία γιατί είναι το δικό μου αγαπημένο και το μέρος που ξέρω ότι πάντα θα βρω την άνετη απόλαυση. Ο Ιταλός Μάριο Μπάσο το άνοιξε το 2014 και έμαθε στην αθηναϊκή νύχτα τι σημαίνει απόσταξη, τι σημαίνει παλαίωση. Τα βαρελάκια πάνω από το μπαρ σε μαγνητίζουν. Τα cocktails του με βάση το ουίσκι είναι από τα 2-3 κορυφαία στην Αθήνα.

Ξαφνικά η Αθήνα έγινε Μέκκα των cocktails: Τα μαγαζιά που το αποδεικνύουν

Από δω και κάτω θα αφιερώσω λίγο παραπάνω χώρο σε κάπως πιο καινούργια και τα οποία έχω επισκεφτεί πιο πρόσφατα. Το Peek A Bloom στη Λέκκα πρώτο απ΄όλα. Άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα δεν περνούσε ΣΚ που να μην γεμίζει. Ο κατάλογος του είναι από τους πιο ευφάνταστους. Και δεν είναι αυτό που λέμε «μέλι, μέλι και τηγανίτα τίποτα». Έχει και τα δύο. Οι ποιητικές περιγραφές στα cocktails προλογίζουν την ποικιλία και τις ιδιαίτερες πινελιές σε υλικά.

Το Tall’s Toy, μια σχετικά νέα άφιξη που αντικατέστησε στην Καρύτση το Toy Bar, συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής κι έχει πράγματα να σου δώσει. Το Hot Toddy για παράδειγμα, ένα cocktail με ζεστό ουίσκι, ξύσμα εσπεριδοειδούς και κανέλα είναι κάτι που δεν θα το βρεις πουθενά αλλού.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ξαφνικά η Αθήνα έγινε Μέκκα των cocktails: Τα μαγαζιά που το αποδεικνύουν

 

Υπάρχει επίσης και το Distill με μια από τις κορυφαίες barwomen, τη Ντίνα Νικολίτση. Η λέξη barwoman είναι βασικά υποβιβασιστική. Bartender σίγουρα και ίσως και κάτι παραπάνω. Δημιουργική, δεν σταματάει να προσθέτει κάτι συναρπαστικό στο μενού.

Ξαφνικά η Αθήνα έγινε Μέκκα των cocktails: Τα μαγαζιά που το αποδεικνύουν

Στη λίστα μπαίνει και το κλασσικό Quartier D’ Athenes, ένα vintage μπιστρό που έχει μια από τις καλύτερες εκδοχές negroni.

Προσφάτως άνοιξε στον Χολαργό το Stemfyla, εδώ όπου τα cocktails επικεντρώνονται σε ελληνικά αποστάγματα όπως η ρακή. Εννοείται πως δεν ξεχνάμε το Κουκάκι και το Meerkat, για το οποίο σου είχα ξαναγράψει όταν πρωτάνοιξε. Άλλωστε ανήκει σε έναν από τους καλύτερους Γάλλους bartenders, τον Ρομαίν Κροτ.

Στο Κουκάκι είναι και η Ρίζα Ρίζα που επίσης εστιάζει σε ελληνικά αποστάγματα για τις δημιουργίες της. Για το τέλος μια αναφορά στην Κολοκύθα στην Ηλιούπολη. Επίσης νεόκοπη, μα με δυναμική και assets.

Πληροφορίες:

Clumsies,  21 0323 2682, Πραξιτέλους 30, Αθήνα

Drunk Sinatra, Θησέως 16, Κέντρο, 21 0331 3733

Baba Au Rum, Κλειτίου 6, Κέντρο, 21 1710 9140

Holy Spirit, Λαοδίκης 41, Γλυφάδα,  21 0898 2650

Odori, Σκουλενίου 2, Κέντρο,  2103314674

Barreldier, Βουλής 7, 21 0325 4711

Seven Jokers, Βουλής 7, 21 0321 9225

Theory Bar, Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, 2106801633

Key Bar, Πραξιτέλους 37, 21 0323 0380

Peek A Bloom, Λέκκα 14, 21 0321 9000

Tall’s Toy, Καρύτση 10, 694 830 6166

Meerkat, Βυζαντίου 7, Κουκάκι, 21 3045 3390

Κολοκύθα, Κυπρίων Ηρώων 58, Ηλιούπολη, 2109953774

Ρίζα Ρίζα, Δράκου 19, Κουκάκι, 694 778 1864

Quartier D’ Athenes, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 7,  21 5500 3850

Distill, Ανδρέα Γκίνη 2, Χαλάνδρι, 2130882980

Stemfyla, Φανερωμένης 8, Πλατεία Φανερωμένης Χολαργός, 21 6900 0752