Πολλοί στο πέρασμα του χρόνου έχουν αναρωτηθεί από πού προέρχεται και τι σημαίνει το όνομά του. Ο ιδιοκτήτης, ο Παναγιώτης, χαμογελά αινιγματικά δίχως να δίνει απαντήσεις για το πώς προέκυψε το Acapus. Λες και δεν θέλει να μαρτυρήσει το ένα από τα δύο μεγάλα μυστικά του μαγαζιού. Το πρώτο που αφορά την επωνυμία του και το άλλο που σχετίζεται με την επιτυχία του. Ένα συνοικιακό καφέ, «χωμένο» σε δυο στενά μακριά από τα νεόκοπα στέκια του Παγκρατίου, καταφέρνει εδώ και 25 χρόνια να μεταλλάσσεται και να παραμένει φρέσκο. Και το κάνει, όχι για να ακολουθήσει τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις εφήμερες μόδες, αλλά για να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες εκείνων που το ανακάλυψαν ως πελάτες αλλά πλέον το νιώθουν δεύτερο σπίτι τους.
Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί μπαίνει ο πρώτος πελάτης, ο κύριος Μάριος. Μερικά τραπέζια παρακάτω η Ιωάννα, η αρχιτέκτονας, χωμένη στο laptop της σχεδιάζει τις ζωές των άλλων. Για τον πρώτο το μαγαζί είναι ένα εναλλακτικό καφενείο, για τη δεύτερη το ιδανικό γραφείο. Αυτές είναι μόνο δύο από τις αμέτρητες προσωπικές ιστορίες που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί μέσα.
Απολύτως ενδεικτικές του πολυσυλλεκτικού και δίχως αποκλεισμούς πολυχώρου που διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Τα customized χειροποίητα τραπέζια προϊδεάζουν για την εξατομικευμένη εμπειρία που προσφέρει το Acapus. Η διακόσμηση στους τοίχους έχει δανειστεί στοιχεία από τη σφαίρα της φαντασίας, αποτελώντας τον καμβά πάνω στον οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει τα δικά του θέλω στη δική του αναζήτηση. Το νεαρό κορίτσι που βρέθηκε μάλλον τυχαία εκεί αναφωνεί «αγάπη μου, τέτοιο καφέ δεν έχω πιει ούτε στα βόρεια», την ίδια ώρα που η μισή εθνική ομάδα σκακιού τεστάρει τις δυνάμεις της λίγο παραδίπλα. Παράξενοι άνθρωποι οι σκακιστές, δεν δείχνουν να ενοχλούνται από τους εφήβους που έχουν κολλήσει παίζοντας με τις ώρες ένα από 400 (μπορεί και 500 ή παραπάνω) επιτραπέζια που προσφέρονται δίχως χρέωση και με μοναδική «υποχρέωση» να ξαναμπεί το… ρημάδι το παιχνίδι στη θέση του!
Ωστόσο, το να θεωρήσει κανείς πως το Acapus είναι κάτι σαν κλειστή λέσχη για φανατικούς των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι απλά μια λανθασμένη αντίληψη.
Στο κάτω-κάτω της γραφής ο άνθρωπος δεν ζει μόνο για να… ταΐζει το μυαλό του. Για τις ανάγκες του σώματος, λοιπόν, υπάρχει η… μπάρα κι η κουζίνα! Όταν θα αρχίσει η μπύρα (από μία από τις κάμποσες ετικέτες που θα βρεις εκεί) να ρέει άφθονη (ειδικά για τους τολμηρούς που θα προτιμήσουν μονόλιτρη βαρελίσια) συνειδητοποιείς πως το Acapus και οι άνθρωποί του διαθέτουν μια μοναδική ικανότητα μεταμόρφωσης και σύνθεσης και τη διάθεση να σε μυήσουν σε μια από τις πολλές πτυχές της ταυτότητάς του που το καθιστούν σχεδόν μοναδικό και πολύ μακριά από τα… προκάτ μαγαζιά που ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά.
Καθώς ο ήλιος βασιλεύει, ρυθμοί και ένταση σταδιακά αλλάζουν και γίνονται πιο ασορτί με τη νέα φουρνιά των… νυκτόβιων θαμώνων.
Η ηλικιακή και ανθρωπογεωγραφική σύνθεση αλλάζει, αλλά το Acapus συνεχίζει να εκπλήσσει με την ικανότητά του να καλύπτει τα «θέλω» που προκύπτουν. Μοντέρνα, προσεγμένα πιάτα (συνήθως σε xxxl μερίδες, δοκιμάστε το Big Mama’s burger ή το πλατό κρεατικών και θα καταλάβετε) παίρνουν τη θέση τους στους δίσκους και συναντούν τους ανθρώπους που τα παρήγγειλαν. Ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στον πάνω όροφο και παίζουν μπιλιάρδο ή στο υπόγειο «παλεύουν» με ένα από τα δεκάδες ηλεκτρονικά τεχνικά παιχνίδια, ο ένας απέναντι στον άλλον πάνω στο τραπέζι του πινγκ πονγκ ή στο ποδοσφαιράκι παραδίπλα. Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη η… αποστολή για τις σερβιτόρες, αλλά το ντελίβερι απόλαυσης δεν κολλάει πουθενά.
Εκείνοι (οι πιο… παραδοσιακοί) που θα επιλέξουν την κλασική γοητεία της μπάρας (hint: Από αυτό το σημείο έχεις καλύτερη οπτική επαφή με περισσότερες από μία τηλεοράσεις που υπάρχουν στον χώρο) αντιλαμβάνονται ευκολότερα και άλλη μία από τις τόσες πτυχές του μαγαζιού. Μπορεί πια το αλκοόλ να μην ρέει το ίδιο άφθονο όσο μερικά χρόνια νωρίτερα όταν το 5 το πρωί ήταν μια καλή ώρα για να ανάψει το κέφι, αλλά το dna του ροκ ξενυχτάδικου κυκλοφορεί ακόμη εκεί γύρω. Δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να μείνει πιστός στις καταβολές και τις προτιμήσεις του, απολαμβάνοντας το κλασικό αγαπημένο του ποτό ή να πει ένα τολμηρό «ναι» στη διαφορετικότητα και να δοκιμάσει μια από τις μοντέρνες εκδοχές των κοκτέιλ που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περιζήτητα.
Κι επειδή το ίδιο περιζήτητο μπορεί να γίνει και κάποιο από τα τραπέζια-έργα τέχνης που συναντά κανείς στο Acapus, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα, ένα τηλεφωνάκι για ρεζερβέ δεν θα ήταν κακή ιδέα. Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία, ποτέ δεν ξέρεις ποιον και γιατί μπορεί να βρεις να κάθεται στην καρέκλα των… ονείρων σου.
Πολυχώρος Acapus
Β. Λάσκου 39 και Αγίου Φανουρίου
Παγκράτι, τηλ. 210-7646573