Το καλύτερο πεϊνιρλί της Αθήνας βρίσκεται σε αυτόν το μικρό παράδεισο
Βρείτε μας στο

Όταν πριν από ένα χρόνο και κάτι μήνες έγραφε ο Βαγγέλης αυτό το κείμενο για το πεϊνιρλί, είχα συμφωνήσει απόλυτα. Ποτέ δεν ήμουν φαν του συγκεκριμένου εδέσματος, ακριβώς για όσα λέει το κείμενο. Ότι δηλαδή είναι μια απάτη που σου προσφέρει γευστική απόλαυση μόνο για 3-4 μπουκιές στη μέση και γύρω γύρω είναι σκέτο ψωμί, σκέτη ζύμη. Από τότε και για αρκετό καιρό το πίστευα έντονα. Μέχρι που κάποιο σημάδι των καιρών με ώθησε να παραγγείλω από το Σαν Άλλοτε. Είδα στο μενού του ένα πεϊνιρλί με λουκάνικο κι εγώ είμαι φαν του λουκάνικου. Δώσε μου λουκάνικο και πάρε μου την ψυχή. Αφού θα ήθελα να έχω κολλητούς Λουκά και Νίκο.

Η παραγγελία ήρθε στα χέρια μου και μαζί με έναν φίλο μοιραστήκαμε δύο πεϊνιρλί. Ένα με μπέικον-τυρί και αυτό με το λουκάνικο. Όταν το κρατήσαμε σκεφτόμασταν να φάμε γρήγορα το γύρω γύρω για να φτάσουμε στο ζουμί που βρίσκεται στη μέση. Αυτή η σκέψη πέθανε γρήγορα. Μόλις φάγαμε την πρώτη μπουκιά από τη ζύμη κολλήσαμε. Ακόμα και σε μέρη με μύστες του φουρνίσματος δεν έχω βρει τέτοια ζύμη.

Αφράτη, λιώνει στο στόμα, μασιέται από μόνη της. Από τότε κάθε φορά που δουλεύω πρωί παραγγέλνουμε από το Σαν Άλλοτε πεϊνιρλί. Εμείς μένουμε πιστοί σε αυτά τα δύο, αλλά μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία. Με σουτζούκι, με τυρί και κιμά, με γαλοπούλα και philadelphia, με κοτόπουλο.

Φυσικά στο Σαν Άλλοτε δεν θα βρεις μόνο πεϊνιρλί. Θα βρεις πολλά όμορφα πράγματα. Μπουγάτσα με κρέμα και ζάχαρη άχνη, με μερέντα, με σπανάκι, με ανθότυρο, με μέλι, με κοτόπουλο, με κιμά και με λουκάνικο. Άλλωστε, μιλάμε για ένα μπουγατσάδικο. Το πώς βρέθηκε ένα μπουγατσάδικο να κάνει τόσο μαγικό πεϊνιρλί είναι κάτι που δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε.

Μιλάμε για μια οικογενειακή επιχείρηση που είναι πολλά χρόνια στο αντικείμενο. 15 χρόνια έχουν ένα μεγάλο πρατήριο στο Ίλιον όπου παρασκευάζονται κάθε πρωί οι ζύμες και αναμειγνύονται με φρέσκα υλικά. Κάποια τεμάχια τα παίρνει η Χριστίνα Κρητικού, αυτή που διαχειρίζεται το Σαν Άλλοτε στο Νέο Κόσμο, και τα ψήνει εκεί. Δεν πρόκειται για τίποτα κατεψυγμένο. Ό,τι φας εδώ θα καταλάβεις πως είναι «παρθένο».

Προσωπικά νιώθω ως και περήφανος που ανακαλύπτω τέτοια μαγαζιά στην περιοχή μου. Τέσσερα χρόνια εκεί και μου πήρε τόσο καιρό, αλλά δεν έχει σημασία τώρα. Σημασία έχει ότι μπορώ να το απολαμβάνω και έχω το προνόμιο να μιλάω γι΄αυτό. Να νιώθω σαν εκείνους τους 50άρηδες που το παίζουν ξερόλες και παθιάζομαι με το ότι μόνον εγώ γνωρίζω αυτό το μυστικό.

Το καλύτερο πεϊνιρλί της Αθήνας βρίσκεται σε αυτόν το μικρό παράδεισο

Εδώ τα πεϊνιρλί κομμένα στη μέση για να δεις τι σημαίνει να λιώνει το τυρί.

Γνωρίζω σίγουρα άλλα δύο μέρη που κάνουν ωραία πεϊνιρλί. Αλλά δεν μπορώ πλέον να τα βάλω στην κορυφή μου. Εκεί βρίσκεται το Σαν Άλλοτε. Δεν θέλω να σου πω παραπάνω. Αν πρέπει να αναφέρω κάτι ακόμα για το τέλος, τότε είναι η κιμαδόπιτα. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά η κυρία Χριστίνα είπε πως μετράει πολύ. Θα σου αφήσω κάτι να το ανακαλύψεις μόνος σου, χωρίς να σε προδιαθέσω για κάτι.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Α, και κάτι ακόμα. Το μαγαζί λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και με delivery. ΠΟΣΟ ΕΠΟΣ;

Σαν Άλλοτε, Κασομούλη 95 (απέναντι από το μετρό του Άγιου Ιωάννη), 2109020320