Τέλος εποχής: Το ιστορικό «Κεντρικόν» τερματίζει την λειτουργία του
Βρείτε μας στο
Στέκια - Φαγητά

Τέλος εποχής: Το ιστορικό «Κεντρικόν» τερματίζει την λειτουργία του

Υπήρξε για χρόνια το στέκι πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων τόσο από τον χώρο του πόλιτισμού όσο και από τον χώρο της πολιτικής. Πλέον θα μείνουν μόνο οι αναμνήσεις...

Υπήρξε ένα από τα ιστορικότερα και πιο χαρακτηριστικά στέκια της Αθήνας. Με μια βόλτα από εκεί θα συναντούσες σίγουρα κάποιο δημόσιο πρόσωπο: άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και διάφοροι πολιτικοί το προτιμούσαν για το μεσημεριανό τους φαγητό. Το «Κεντρικόν», το ιστορικό εστιατόριο της Κολοκοτρώνη, βρισκόταν σταθερά στη θέση του από το μακρινό 1935. Όχι πια…

Όταν το μαγαζί έκλεισε στις 30 Ιουλίου άπαντες πίστεψαν πως αυτό είχε να κάνει με την καλοκαιρινή σεζόν και πως με το που έμπαινε το φθινόπωρο θα άνοιγε ξανά τις πόρτες του. Όμως δεν θα γίνει έτσι.

Το πάλαι ποτέ «Κεντρικόν» δεν θα ανοίξει ξανά. Ο χώρος πωλήθηκε στην αλυσίδα καταστημάτων «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια», που έχει καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη τοποθεσία ως την ιδανική για ένα κεντρικό κατάστημα. Δεν έχει και άδικο…

Το συγκεκριμένο μαγαζί ξεκίνησε σαν ένα μικρό καφενεδάκι ακριβώς απέναντι από ένα θέατρο με το όνομα «Κεντρικόν» το 1935. Τότε σέρβιρε μόνο καφέδες και λεγόταν «Λεύκες».  Το μαγαζί πήγαινε από γενιά σε γενιά, ήταν μια υπερεπιτυχημένη αθηναϊκή επιχείρηση που αποτελούσε σήμα-κατατεθέν για την καθημερινότητα της τότε Αθήνας.

Τέλος εποχής: Το ιστορικό «Κεντρικόν» τερματίζει την λειτουργία του

Έκλεισε για λίγο μόνο στα χρόνια κατοχικής περιόδου αλλά μετά την απελευθέρωση της Αθήνας επέστρεψε και αυτό. Τότε ήταν που σταδιακά άρχισε να μετατρέπεται σε εστιατόριο με την γυναίκα του Νάνου, του ιστορικού ιδιοκτήτη του δηλαδή, να φτιάχνει κάθε μέρα κεφτεδάκια και άλλους μεζέδες και έγινε το νούμερο ένα στέκι των καλλιτεχνικών και πολιτικών κύκλων της μεταπολεμικής Αθήνας.

Η εκτόξευση για το μαγαζί ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν η κόρη του Νάνου παντρεύτηκε τον σερβιτόρο του «King George», Δημήτρη Κουτουζή, ο οποίος με αυτόν τον γάμο έγινε ιδιοκτήτης του μαγαζιού.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Το επιχειρηματικό του πνεύμα σε συνδυασμό ότι εκείνη την εποχή η Αθήνα είχε ήδη αρχίζει να μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό μεγατόνων, εκτόξευσε τη φήμη του μαγαζιού.

Το 1971 μετακόμισε στον ακριβώς απέναντι χώρο και μετονομάστηκε σε «Κεντρικόν», όπως ήταν η ονομασία του θεάτρου που υπήρχε εκεί. Μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κάρολος Κουν και ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν μόνιμοι θαμώνες του μαγαζιού.

Τέλος εποχής: Το ιστορικό «Κεντρικόν» τερματίζει την λειτουργία του

Φανατικός επισκέπτης του «Κεντρικόν» υπήρξε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος όποτε έμπαινε μέσα στο μαγαζί πήγαινε κατευθείαν στην κουζίνα του προκειμένου να δει τι φαγητά έπαιζαν προτού παραγγείλει αυτό που θέλει να φάει. Ή τουλάχιστον έτσι έλεγε ο θρύλος αναφορικά με τις επισκέψεις του στο μαγαζί.

Παρά το γεγονός ότι η νέα εταιρία που θα διαχειριστεί τον χώρο ειδικεύεται στα ψητά, για τον συγκεκριμένο χώρο θα γίνει μια εξαίρεση και θα συνεχίζει να σερβίρει κατά βάση μαγειρευτά, τομέας για τον οποίον φημιζόταν το «Κεντρικόν».

Φυσικά, η χαρακτηριστική πινακίδα έξω το μαγαζί μάλλον θα πάψει να υφίσταται.

Και αυτό, όπως και να έχει, είναι απώλεια πρώτου μεγέθους για την αθηναϊκή όψη…