5 επιλογές για vegan meat που θα σε κάνουν να ξεχάσεις το κανονικό κρέας
Βρείτε μας στο

Ζούμε σε μια εποχή που όλη η γνώση είναι εκεί έξω. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Μπορεί να πει ότι η απόφαση του πάει κόντρα στη λογική αυτής της γνώσης, αλλά δε μπορεί να αμφισβητήσει τα επιστημονικά δεδομένα.

Η επιλογή της διακοπής του κρέατος από τη διατροφή είναι χωρίς αμφιβολία μια επιλογή πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Είναι σίγουρα μια δύσκολη επιλογή, μια μετάβαση που δε γίνεται για όλους από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά είναι επιλογή που δίνει ανάσα στον πλανήτη.

Η παραγωγή κρέατος δεν είναι ουρανοκατέβατη, δεν εμφανίζεται απλά κιμάς ή φέτες αλλαντικών κάπου και απλά συσκευάζονται. Υπάρχει ένας κύκλος εργασιών. Υπάρχει η πρώτη ύλη που είναι ένα ζώο, μια αθώα ψυχή που για χρόνια την κακοποιούμε. Αυτή η ψυχή δολοφονείται στις περισσότερες των περιπτώσεων με βαναυσότητα και στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία του κρέατος του.

Για να φτάσουμε εκεί, αυτό το ζώο έχει ταϊστεί, έχει ανατραφεί και έχει χρειαστεί γη, καλλιέργεια, νερό, έχει παράξει αέρια που δε βοηθούν το περιβάλλον. Κι αυτό δεν είναι το πρώτο στάδιο. Αν το πάμε πιο πίσω, η ζήτηση κρέατος τα τελευταία 25-30 χρόνια είναι που οδήγησε σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ώστε να γίνουν καλλιεργήσιμα χωράφια όπου θα τρώνε κοπάδια.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι μια αναδυόμενη τάση της αγοράς, μα κυρίως ανάγκη του σπιτιού μας, της Γης, τα meatless προϊόντα που διατροφικά και γευστικά είναι σαν το κρέας. Γι΄αυτό και ακούς ή διαβάζεις για φυτικό κρέας.

Σε αυτή την πορεία επεξεργασίας υλικών που θα δώσουν γευστικά ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτό του κρέατος, χρειάστηκε καιρός προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν brands που διαθέτουν προϊόντα τα οποία είναι ιδανικά εργαλεία γι΄αυτή τη δύσκολη μετάβαση.

Άλλωστε, είναι όλα θέμα συνήθειας και μυαλού. Αν το στόμα γεύεται κρέας, αλλά δεν είναι κρέας, δεν θα το καταλάβει. Τα ακόλουθα προϊόντα, αν τα έδινες σε έναν που τρώει κρέας και δεν του έλεγες ότι είναι vegan, δεν του έδειχνες τη συσκευασία, δε θα καταλάβαινε ποτέ ότι έφαγε meatless προϊόν. Κι αν μαγειρευτεί και όμορφα, τότε θα το αποζητά.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Αν είσαι σε μια φάση ζωής που επεξεργάζεσαι τη σχέση του με το κρέας και θες να τη μειώσεις με στόχο να την διακόψεις εντελώς, τα ακόλουθα προϊόντα θα σε βοηθήσουν, όπως βοήθησαν κι εμένα τον ίδιο που είχα καθημερινά στη διατροφή μου παράγωγο κρέατος.

Ο vegan γύρος της Mega Yeeros

Αυτός ο γύρος σου αφήνει μια επίγευση συνδυασμού κοτόπουλου με χοιρινό και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον κανονικό γύρο στο τυλιχτό σου. Σιγά σιγά υπάρχουν και αρκετά σουβλατζίδικα που το έχουν βάλει στο μενού τους.

Συστατικά: Όσπρια, ρύζι, μυρωδικά

Το meatless μπιφτέκι της Esti

Μπορείς να φτιάξεις μια ωραία μαρινάδα, να τα αλείψεις, να τα ψήσεις για 35-40 λεπτά περίπου και θα δεις να παίρνουν μια λουκουμένια κρούστα, που γευστικά το πάει σε επίπεδο πιο πάνω κι από το κανονικό κρέας. Και διατροφικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.

Συστατικά: Ενυδατωμένη πρωτεΐνη (νερό, γλουτένη σίτου, αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας), νερό, λιπαρά καρύδας, γλουτένη σίτου , εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 2% , ηλιέλαιο , φυτικές ίνες πατάτας , πρωτεΐνη σόγιας , άμυλο, εκχύλισμα μαγιάς , αλάτι , αφυδατωμένα κρεμμύδια , αρωματική ύλη, κρεμμύδια, μανιτάρια, βότανα & μπαχαρικά, ίνες μπαμπού, συμπυκνωμένος χυμός από παντζάρι, σκόρδο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Esti_Foods (@esti_foods)

Οι κεφτέδες της Impossible Foods

Με μια κόκκινη σάλτσα, μαζί με κάποιο ζυμαρικό ή ακόμα και σκέτα, όπως εκείνα που σου τηγάνιζε η γιαγιά όταν ήσουν μικρός και περίμενες να κρυώσουν για να τα φας ως σνακ, αυτά τα κεφτεδάκια θα τα λατρέψεις.

Συστατικά: Πρωτεΐνη σόγιας, πρωτεΐνη πατάτας, γεύση αιμογλοβίνης (τα μόρια της είναι που δίνουν αυτή τη γεύση στο κανονικό κρέας), λίπος καρύδας, ηλιέλαιο, μεθυλοκυτταρίνη, εκχύλισμα ζύμης, καλλιεργημένη δεξτρόζη, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων, λεμομοσφαιρίνη σόγιας, αλάτι, μικτές τοκοφερόλες (αντιοξειδωτικά), βιταμίνες και μέταλλα, ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2, Βιταμίνη Β12).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Impossible Foods (@impossible_foods)

Το φυτικό bacon της Next Foods

Ακόμα κι ο μεγαλύτερος φανατικός να είσαι του μπέικον, τρώγοντας αυτό, δύσκολα δε θα μπεις στον πειρασμό να αφήσεις εντελώς στην άκρη το κανονικό κρέας και να φας αυτό.

Συστατικά: Νερό, σογιέλαιο, απομονωμένα στελέχη πρωτεϊνης σόγιας (7%), τροποποιημένο άμυλο, άμυλο σίτου, πρωτεϊνη σιταριού, αλάτι, εκχύλισμα ζύμης, ζάχαρη, εκχύλισμα μπιζελιού, αρώματα ( περιέχει σόγια), άρτυμα καπνιστών τροφίμων, υδρολυμένη πρωτεϊνη σόγιας, πρωτεάση, λευκό πιπέρι, χρώμα (Ε171, Ε172).

Το vegan λουκάνικο της Beyond

Καθώς η πρώτη λειτουργία για να σου αρέσει ένα φαγητό είναι η όψη του, αυτό το beyond sausage έχει εικόνα ακριβώς όπως το κανονικό λουκάνικο και κερδίζει στη διατροφική αξία. Οπότε γιατί να μην το προτιμήσεις;

Συστατικά: Νερό, Απομονωμένη πρωτεΐνη μπιζελιού, εξευγενισμένο έλαιο καρύδας, πρωτεΐνη ρυζιού, πρωτεΐνη από κουκιά, αρώματα, άμυλο πατάτας, αλάτι, συμπυκνώματα (παντζάρι, καρότο, πιπεριά), φυτικές ίνες μήλου, άρωμα εσπεριδοειδών, σταθεροποιητές: μεθυλοκυτταρίνη, αλγινικό ασβέστιο.

* Εκτός από τους κεφτέδες της Impossible που δεν τους έχω βρει ακόμα σε κατάστημα στην Ελλάδα, αλλά μόνο με παραγγελία από εξωτερικό, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκεις σε πολλά σούπερ μάρκετ και σε κάποια μανάβικα.