Το πρώτο συνθετικό είναι παραπλανητικό. Aν κάτι ΔΕΝ το χαρακτηρίζει είναι η αίσθηση του… dirty. Το δεύτερο τυγχάνει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: «Gourmet».
Όταν αυτά τα δύο τα βρεις στην ίδια πρόταση μην προσπαθήσεις να μπεις σε ανώφελες λεκτικές αναζητήσεις. Απλώς πάρε το χρόνο σου και κάνε ό,τι κάναμε εμείς. Δοκίμασε όσο περισσότερα πιάτα από το μενού μπορείς. Έτσι θα διαπιστώσεις ότι το θεωρητικά οξύμωρο «Dirty Gourmet» είναι πρακτικά πλεονασμός ποιότητας. Ή αλλιώς ότι δεν… έτυχε, αλλά πέτυχε!
Σουβλατζίδικο ναι, ως τέτοιο «αυτοσυστήνεται», αλλά το gourmet που λέγαμε δίνει τον τόνο σε οποιοδήποτε πιάτο. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που το διαχωρίζουν από τη συντριπτική πλειονότητα του είδους, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα στάνταρ ενός ταχυφαγείου. Με υλικά που «διαφημίζουν» από τη μυρωδιά και μόνο τη φρεσκάδα τους και ποικιλία – λαχταριστών – γεύσεων που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό κρεατοφάγο, το «Dirty Gourmet»… υπόσχεται να ανακαθορίσει την αντίληψη σου για την γαστρονομική υπόσταση και αξία ενός ψητοπωλείου.
Και για να το πετύχει ξεκινάει με γύρο δύο ειδών. Η καινοτομία εδώ είναι ο γύρος στα κάρβουνα που ψήνεται οριζόντια και αναδεικνύει το καπνιστό του πράγματος, χωρίς ωστόσο να μένουν παραπονεμένοι οι παραδοσιακοί fan του σουβλιστού γύρου. Είπαμε, οι επιλογές είναι δύο ή μάλλον… τρεις, καθώς αν είναι η τυχερή σου μέρα θα βρεις στο μενού και το – απόλυτο σε αναλογία πρωτεϊνης / λιπαρών – γύρο από κόκορα!
Τα σουβλάκια είναι υπεράνω πάσης προσδοκίας, καλοψημένα, νόστιμα και ζουμερά, αλλά όταν μιλάμε για ζουμερό κρέας το «dirty» ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για τους λάτρεις πιο ιδιαίτερων επιλόγων. Χοιρινό κοντοσουβλιστό με smoked BBQ & κόκκους espresso, που παρασκευάζεται με τη μέθοδο Sous vide (σιγοβράζει για 24 ώρες σε ειδική σακούλα εντός νερού) και στο τέλος μπαίνει πάνω στα κάρβουνα. Ναι, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά επειδή εχθρός του καλού είναι το… καλύτερο, αντίστοιχο πιάτο υπάρχει και με την ανφάν γκατέ του μοσχαρίσιου κρέατος (black angus), αλλά και με μπούτι κοτόπουλου μαριναρισμένο με αρωματικά βότανα. Και ξέρεις ποια είναι η φράση που (τους) ταιριάζει γάντι ε; Υπέθεσες… κλισέ, αλλά σωστά: λιώνουν στο στόμα!
Αυτές είναι οι πιο premium επιλογές του μαγαζιού και σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εντάξουμε μάλλον τα εδέσματα που βγαίνουν αχνιστά από τον ξυλόφουρνο. Το δίλημμα σουβλάκι ή πίτσα έχει ταλαιπωρήσει κόσμο και κοσμάκη λίγο πριν από τη στιγμή της κατ’ οίκον παραγγελίας. Με το «Dirty Gourmet» δεν χρειάζεται να… σπας το κεφάλι σου. Η απάντηση είναι και σουβλάκι και… φουρνιστή, αυτό το κάτι σαν πίτσα, που ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις ακόμα και τις καλύτερες δημιουργίες με ζύμη.
Το «βαρύ πυροβολικό» είναι η πικάντικη εκδοχή, με γραβιέρα Κρήτης, ψιλοκομμένο σουτζούκι και παστουρμά, πάνω σε ζυμάρι που φτιάχνεται επί τόπου. Δεν ξέρουμε αν από τα δύο υπερισχύει η πρωτοτυπία ή η νοστιμιά του. Άλλο να στο περιγράφουμε και άλλο να υποβάλλεις σε αυτή την απόλαυση τον ουρανίσκο σου, διαπιστώνοντας πόσο αρμονικά έχουν δέσει τα υλικά. Οι άλλες δύο επιλογές είναι το πεϊνιρλί κεμπάπ, με κεμπάπ πρόβατο, κασέρι και πολίτικη σάλτσα ντομάτας και η vegan φουρνιστή με τέσσερα είδη μανιταριών και πέστο βασιλικού.
Και μιας και ο λόγος για το κεμπάπ πρόβατο, μην αμφιβάλλεις ότι είναι ανώτερο από το τυποποιημένο που έχεις στο μυαλό σου. Και ως εκ τούτου επιβάλλεται να το δοκιμάσεις την πρώτη (ή… βαριά τη δεύτερη φορά), ιδανικά μέσα σε τορτίγια, συνοδεία πολίτικης σάλτσας ντομάτας. Γενικώς οτιδήποτε επιλέξεις σε κρέας (ή βέγκαν γύρο!) μπορείς να το ζητήσεις μέσα σε πίτα ή τορτίγια. Και ένα από αυτά είναι το επίσης εξαιρετικό μπιφτέκι γαλοπούλας με βρώμη, το οποίο έχει μια τέτοια αίσθηση φρεσκάδας που νομίζεις ότι έφτασε κατευθείαν από την κουζίνα της… μαμάς.
Ούτε στην κατηγορία σαλάτα λείπουν οι επιλογές για… όλα τα γούστα. Κρίταμο, μους αβοκάντο, φαγόπυρο, κινόα, κατσικίσιο τυρί είναι μερικά μόνο από τα αγνά και φρεσκότατα υλικά που «ντύνουν» έξι διαφορετικές εκδοχές σαλάτας, ενώ οι χειροποίητες σως του καταστήματος «παίζουν» κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.
Μετά απ’ όλα αυτά, είναι περιττό να αναφερθούμε στο ποιόν της πατάτας (φυσικά κομμένη στο χέρι, σαν σπιτική, ενώ ένα άλλο στοιχείο που σπάνια συναντάς σε μαγαζί τέτοιου είδους είναι το φιλετάρισμα και η επιμέλεια στο σερβίρισμα.
Θα μπορούσαμε να σου πούμε για τις θρακόπιτες, για το μπριζολοκάλαμο και τον γύρο – μανιτάρι, αλλά το θέμα δεν είναι να σε «γκώσουμε» στην ποσότητα. Το ζήτημα είναι να ανακαλύψεις μόνο σου την ποιότητα και την αυτοσχέδια ικανότητα του πιο «βρώμικου»… κυριλέ που έφαγες ποτέ.
Φυσικά μπορείς να το κάνεις και μέσω παραγγελίας, αν και θα σου προτείναμε να καθίσεις έστω μια φορά στον κήπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του καταστήματος.
Dirty Dourmet, Λεωφόρος Πεντέλης 104 και Μεταμορφώσεως 1, (τηλ. 210 6890046) / Instagram Facebook