Μία μπουκιά μπορεί να σε σκοτώσει: Το πιο «επικίνδυνο τυρί του κόσμου» τιμωρείται με 50.000 πρόστιμο αλλά οι ντόπιοι συνεχίζουν να το τρώνε

Απαγορευμένο μεν, καταναλώνεται δε…

Αν για κάτι φημίζεται η Σαρδηνία είναι σίγουρα η τεράστια ακτογραμμή της, μήκους 1849 χιλιομέτρων, οι λευκές αμμουδιές της, τα σμαραγδένια νερά της, αλλά και τα επιβλητικά βουνά της στο εσωτερικό του νησιού. Η Σαρδηνία και η Σικελία είναι για την Ιταλία κάτι όπως η Κρήτη για εμάς.

Από πλευράς γαστρονομίας πάντως, για να δοκιμάσεις το πλέον παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας, θα χρειαστεί μεγάλο θάρρος και σίγουρα γερά άντερα…

Όποιος έχει ταξιδέψει στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας σίγουρα θα έχει ακούσει για το παραδοσιακό τους τυρί, το Casu Marzu (Kάζου Mάρτζου), το οποίο σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες είναι το πιο επικίνδυνο βρώσιμο τυρί στον κόσμο.

Και αυτό διότι οι βοσκοί στη Σαρδηνία χρησιμοποιούν μία αν μη τι άλλο πολύ ιδιαίτερη μέθοδο για να το παράξουν. Το συγκεκριμένο τυρί είναι ένα είδους πεκορίνο, το οποίο παράγεται από πρόβειο γάλα και περιέχει ζωντανές προνύμφες εντόμων!

Ουσιαστικά, πρόκειται για μικρά μυγάκια που οι ντόπιοι τα αποκαλούν Piophila Casei. Αυτά τα μυγάκια γεννούν τα αυγά τους μέσα στις ρωγμές που σχηματίζονται στο τυρί. Ακολουθεί η εκκόλαψή τους και μέσα από την πεπτική τους δράση, προάγεται ένα προχωρημένο επίπεδο ζύμωσης και διάσπασης των λιπών του τυριού.

Η σκόπιμη εισαγωγή αυτών των μικρών σκουληκιών δίνει στο τυρί μία απαλή, σχεδόν κρεμώδη υφή. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μερικοί ντόπιοι επιλέγουν να το ανακατέψουν καλά για να ενσωματωθούν πλήρως αυτά τα μικρά σκουλήκια με το τυρί. Άλλοι πάλι το αποφεύγουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το καταναλώνουν, παρότι αυτά τα μικρά ημιδιαφανή έντομα είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Αν καταφέρεις να ξεπεράσεις την αρχική αηδία και το δοκιμάσεις, θα νιώσεις στον ουρανίσκο μία πολύ έντονη γεύση, αρώματα από μεσογειακά βοσκοτόπια και μία πικάντικη επίγευση που μένει για ώρες. Κάποιοι μάλιστα στο νησί της Σαρδηνίας υποστηρίζουν ότι το αυτό το είδος αλμυρού πεκορίνο είναι και αφροδισιακό.

Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, όπως εντερική μυίαση. Προφανώς, είναι πολύ σημαντικό να καταναλωθεί όσο ακόμη τα σκουλήκια είναι ζωντανά, διότι όταν πεθαίνουν ακόμη και οι λάτρεις το αποφεύγουν.

Το Casu Marzu είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται τοπικά. Ωστόσο, έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση από το 1962 λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Η πώληση του Casu Marzu έχει απαγορευτεί, καθώς είναι εκτός νόμου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, Αυτό πάντως δεν ενοχλεί καθόλου τους ντόπιους, οι οποίοι θεωρούν ότι το συγκεκριμένο έδεσμα είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς και διατηρεί ζωντανή μία αρχαία παράδοση, η οποία ίσως μας δείχνει πώς μπορεί να είναι το μέλλον σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα.

Αν λοιπόν επισκεφτείς ποτέ τη Σαρδηνία, είσαι περιπετειώδης τύπος και ανοιχτός στη δοκιμή νέων γεύσεων, δεν θα σου είναι και τόσο δύσκολο να βρεις το Cazu Marzu. Πάρε μία φέτα βρεγμένο ψωμί (Pane Carasau), άλειψε πάνω αυτό το ιδιαίτερο αλμυρό πεκορίνο και γεύσου το μαζί με ένα δυνατό κόκκινο κρασί.