Πατήρ Επιφάνιος: Η νηστίσιμη, μερακλίδικη σπεσιαλιτέ του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους που σε κάνει να τρίβεις τα δάχτυλά σου
Βρείτε μας στο

Ο πατήρ Επιφάνιος βρέθηκε από τα του 18 χρόνια, αμέσως μετά το λύκειο, στο Άγιο Όρος το 1973. Μέχρι τον θάνατό του το 2020, ύστερα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, κατάφερε να γίνει το όνομά του συνυφασμένο με την καλογερική μαγειρική, να εκδώσει βιβλίο για την Αγιορείτικη κουζίνα, τη «Μαγειρική του Αγίου Όρους», να αρθρογραφεί σε εξειδικευμένα σάιτ, να καλείται από τους μοναχούς «αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους» και να αφήσει πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη συνταγών που δύσκολα βρίσκεις ακόμα και στους μεγαλύτερους σεφ.

«Μ’ άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει. Να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα», είχε πει για την πρώτη του επαφή με τη μαγειρική. […] Μου άρεσε η μαγειρική και απ’ ό,τι φαίνεται, άρεσε και σε αυτούς που έτρωγαν. Έκτοτε και άλλη δουλειά να είχα, σε γιορτές και πανηγύρια με φώναζαν να μαγειρέψω», δήλωνε ο ίδιος σε παλαιότερή του συνέντευξη.

Μία από τις πιο διάσημες συνταγές του είναι ένα φαγητό θεωρητικά απλό αλλά και τόσο νόστιμο, τόσο μερακλίδικο και τόσο αγαπημένο που μνημονεύεται από όσους το δοκίμασαν. Μην ξεχνάμε ότι ο πατήρ Επιφάνιος έμεινε στο διακόνημα της κουζίνας για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, όταν στις μονές συνηθίζεται να αλλάζουν οι μοναχοί διακονήματα κάθε χρόνο. Τόσο ευχαριστημένοι ήταν οι μοναχοί από συνταγές όπως οι περίφημες πατάτες γιαχνί που ετοίμαζε ο ταλαντούχος μοναχός.

Οι πατάτες γιαχνί του, όπως ο ίδιος περιγράφει στην συνταγή του, είναι από αυτές που δεν έχεις ξαναφάει, με τη γλύκα από το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού και τα πολλών λογιών μπαχαρικά να κάνουν αυτό το ταπεινό πιάτο θαυμάσιο.

Εξάλλου όπως έλεγε ο ίδιος συμβουλεύοντας και τους άλλους επίδοξους μάγειρες «Δεν πήγα σε σχολές μαγειρικής, ούτε κατέχω κανένα πτυχίο. Έμαθα όμως κοντά στους παλιούς γεροντάδες πώς να τσιγαρίζω το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά, γιατί έλεγαν εκείνοι πως όσο πιο γλυκά ροδίσει το κρεμμύδι, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό.

Έμαθα επίσης ότι όλα τα φαγητά στο τέλος του μαγειρέματος θέλουν υπομονή και καρτερία, όταν περιμένουμε πάνω στην καρβουνιά να φύγουν τα περίσσια ζουμιά τους».

Πατήρ Επιφάνιος: Η νηστίσιμη, μερακλίδικη σπεσιαλιτέ του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους που σε κάνει να τρίβεις τα δάχτυλά σου

Το μοναδικό «φάλτσο» του Maestro…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φάλτσο» του Maestro που «κλώτσησε» αρκετά στο μάτι

Η συνταγή για πατάτες γιαχνί του πατέρα Επιφάνιου είναι για 4 άτομα.

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτές
4 δαφνόφυλλα
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο, γλυκό πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά