La Maison

Πάνε από την Κηφισιά στην Καλλιθέα για να τα δοκιμάσουν: Τα καλύτερα σοκολατάκια της Αθήνας

Η τέχνη στο γλυκό λέγεται La Maison...

Υπάρχουν λίγα πράγματα στην Αθήνα που για χάρη τους μπορεί κάποιος να πάρει το αυτοκίνητό του από ένα γκαράζ των βορείων προαστίων και να κατέβει έως την Καλλιθέα. Η απόσταση, η κίνηση, τα φανάρια τίθενται σε δεύτερη μοίρα, όταν προορισμός είναι τα σοκολατάκια του La MaisonFine Pastry. Διότι εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα καλό ζαχαροπλαστείο, αλλά για ένα μικρό αστικό φαινόμενο που έχει μετατρέψει μια γειτονιά σε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Πίσω από τη βιτρίνα βρίσκεται ο βραβευμένος pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης, που έστησε «το Σπίτι» (αυτό σημαίνει το La Maison) για να στεγάσει το know how και την έμπνευση του στη δημιουργία γλυκών. Έχοντας δουλέψει νωρίτερα σε πολλά καταστήματα και ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Αγγλία, αποφάσισε το 2014 να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο, αναζητώντας ένα χώρο για να εκφράσει τη δημιουργικότητά του και να εκπληρώσει ένα όνειρο που είχε από μικρός.

Η φήμη του «La Maison» χτίστηκε σχεδόν υπόγεια. Από στόμα σε στόμα, από «πάρε να δοκιμάσεις αυτά» μέχρι «πρέπει να πας οπωσδήποτε». Talk of the town που λένε. Με τέτοια ποιότητα και τέτοια αισθητική δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Οι πρώτες ύλες είναι προσεγμένες μία προς μία. «Τα αληθινά υλικά είναι και η βάση για ένα γλυκό ποιοτικό. Το πράγμα γίνεται προβληματικό όταν ξεκινούν οι προσμίξεις», λέει ο κ. Τσαγκλιώτης και δίνει το παράδειγμα της σοκολάτας. Όταν μία σοκολάτα περιέχει φοινικοπυρηνέλαιο δεν μπορούμε να την ονομάζουμε πραγματική, είναι απομίμηση.

Το βούτυρο είναι γαλλικό, φρέσκο, με 82% λιπαρά, ενώ η σαντιγί είναι σαντιγί, όχι φυτική. Η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιείται είναι αποκλειστικά με 35% ή 48% λιπαρά, ενώ για τα φρούτα πηγαίνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης στη λαχαναγορά τρεις φορές την εβδομάδα. Για τα εκτός εποχής που χρειάζονται, για σταθερή απόδοση, χρησιμοποιούν καλής ποιότητας κατεψυγμένο πουρέ φρούτου.

Στο «La Maison» θα βρεις πολλή μεγάλη ποικιλία από γλυκά, αρκετά εκ των οποίων θα τα δεις (και θα τα γευτείς) πρώτη φορά εκεί. Είναι αυτά τα γλυκά στα οποία οι συνθέσεις των υλικών είναι ευφάνταστες και σπάνιες. «Αποφάσισα να προσφέρω ένα γλυκό που να μπορεί να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε, να εντυπωσιαστεί και να το αντέξει και η τσέπη του. Το ίδιο γλυκό που θα έτρωγε στην Κηφισιά γιατί να μην το φάει και στην Καλλιθέα; Έπιασε, φέραμε και πελάτες από Κηφισιά (!)», έχει πει ο σεφ.

Η σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα ας πούμε μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά για να φτάσει στη βιτρίνα έχουν προηγηθεί πολλές παρασκευές: μια τραγανή ψημένη βάση με crumble, ένα biscuit φουντούκι ανακατεμένο με φεγεντίνη και πραλίνα, caramel toffee, κρεμέ σοκολάτας που έχει παγώσει και έχει κι έχει βουτηχτεί σε άλλη σοκολάτα κι ένα montée γάλακτος. Αρκετές οι άγνωστες λέξεις είπατε ε; Ναι, αλλά όταν το βάλετε στο στόμα σας, δεν σας απασχολήσει καθόλου…

Το μασκαρπόνε με Baileys και καφέ, το μιλφέιγ με καραμέλα toffee, βραστή κρέμα πατισερί και καραμελωμένο φουντούκι, η τάρτα κάστανο, το New York cheesecake είναι επίσης από τα πιο δημοφιλή και εξαργυρώνουν όλο τον κόπο και τη μαεστρία που έχουν βάλει στους πειραματισμούς τους ο Θανάσης Τσαγκλιώτης και οι συνεργάτες του.

Πραγματικά, είναι η γκάμα των προϊόντων τέτοια που καλύπτει όλα τα γούστα, κοινός τόπος όμως σε αυτά είναι τα μοναδικά σοκολατάκια του καταστήματος. Γεμιστά γάλακτος και μπίτερ, με πλούσια γεύση που διαρκεί, σε ποικιλία συνδυασμών: από μαύρο τσάι και ταχίνι μέχρι πραλίνα, βανίλια και berries. Σοκολατάκια με signature «La Maison», απολαυστικές δημιουργίες με χαρακτήρα και έμπνευση, που πίστεψε μας, δεν έχεις δοκιμάσει άλλου.

Και για αυτό αξίζει, ακόμα και βόρεια προάστια αν μένεις, να συνδυάσεις μια κάθοδο προς νότο με επίσκεψη στην Καλλιθέα, προς τέρψιν του ουρανίσκου σου…