Δεν είσαι ψαγμένος με τις μπύρες αν δεν πας στη Ζυθογνωσία

Για άλλη μια χρονιά, το απόλυτο event γύρω από τις μικροζυθοποιίες έρχεται να σου δώσει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις πάμπολλες γεύσεις.

Γνώστης σχετικά με τις μπύρες δεν είμαι. Έχω δοκιμάσει κάποιες, ξέρω κάποιες βασικές διαφορές, αλλά μάλλον amateur με λες. Γι΄αυτό δεν θα ξεκινήσω από το γευστικό κομμάτι. Θα ξεκινήσω μιλώντας σου για την έννοια της ευκαιρίας. Γιατί μόνο ως ευκαιρία που πρέπει να αρπάξεις μπορώ να δω event όπως η Ζυθογνωσία που διοργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια και αναδεικνύει τις μικρές ζυθοποιίες.

Ποια είναι η ευκαιρία; Η δυνατότητα να δοκιμάσεις 50 με 60 διαφορετικές φιάλες και να διευρύνεις τις γνώσεις σου γύρω από το κομμάτι της παραγωγής μιας ποικιλίας. Με 12 ευρώ που είναι η είσοδος για το διήμερο, έχεις φουλ ελευθερία για να γευτείς όλες τις μπύρες που έχει κάθε μικροζυθοποιία.

Μεγάλη προσοχή στη λέξη που χρησιμοποίησα. Δεν είπα να πιεις. Είπα να γευτείς. Με το ποτηράκι σου που παίρνεις στην είσοδο να είναι η προέκταση του χεριού σου, θα κάνεις μια βόλτα από 15 περίπου πάγκους που έχουν στηθεί από ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν τη μπύρα. Την αγαπούν παραπάνω από το επίπεδο της απλής δοκιμής. Την αγαπούν στο επίπεδο να μαθαίνουν τα μυστικά της, να μετράνε με τους κάλυκες τους τα αρώματα της.

Την αγαπούν πάνω απ΄όλα με τη δημιουργία. Πειραματίζονται, φτιάχνουν, ξαναφτιάχνουν, σημειώνουν το γούστο τους, αλλά περισσότερο το γούστο των άλλων και καταλήγουν στην τελική μορφή της μπύρας. Και μετά στη φέρνουν στο ποτήρι.  

Κάθε πάγκος έχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ποικιλίες να σου δώσει. Ποικιλίες που απλώνονται στο γευστικό σου εύρος και μπορούν να ταιριάξουν με συγκεκριμένο φαγητό ή να σε καλύψουν εν γένει στο κομμάτι των αισθήσεων. Οι περισσότερες στη Ζυθογνωσία έχουν φρουτώδη χαρακτηριστικά, η IPA και η APA έχουν τα ηνία της κυριαρχίας, με πάρα πολλές και καλές επιλογές, ενώ και οι λάτρεις των stout θα βρουν τις επόμενες αγαπημένες τους.

Η Ζυθογνωσία είναι ένα προσκύνημα για όσους ασχολούνται ή διαβάζουν και ψάχνονται με τις μπύρες, αλλά περισσότερο είναι ένα session για όσους είναι στο δικό μου επίπεδο. Σχετικά άσχετοι, μα με διάθεση και περιέργεια να μάθουν, που συναρπάζονται από τον κόσμο της μπύρας και από τον ενθουσιασμό που βλέπουν στους γνώστες φίλους τους για παράδειγμα.

Οι άνθρωποι πίσω από τους πάγκους είναι ανοιχτοί να σου μιλήσουν για κάθε φιάλη τους, να σ καθοδηγήσουν αν είσαι «νουμπάς» και γενικώς να καλύψουν τα πάντα γύρω απ΄αυτό το υπέροχο υγρό που μπαίνει στο ποτήρι σου.

Αν είσαι μπυρομανής θα προτιμήσεις αυτό το MILF.

Η Νήσος έχει να σου προσφέρει πέντε διαφορετικές φιάλες με την ξανθιά της να ξεχωρίζει στις δικές μου προτιμήσεις.

Μια από τις πολύ special ποικιλίες μπύρας από το ΑΘΗΝΕΟ.

Σκέτη μαγεία ο πάγκος της Septem με τις 6 φιάλες του.

Τα παιδιά από τη νέα σχετικά ζυθοποιία του Local Pub στο Χαλάνδρι εκχύουν στο ποτήρι την ατμιστή τους μπύρα και πιο μετά και την ιδιαίτερη Αστερόεσσα τους. Όπως καταλαβαίνεις πρόκειται για American Pale Ale.

Ο Γιώργος Ντάνης και τα «παιδιά» του από την Πάτρα. Οι τρεις ποικιλίες του που έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, με την Ammousa να αναδεικνύεται 9η καλύτερη στον κόσμο. Δεν το λες αμελητέο επίτευγμα.

Παρά το γεγονός ότι οι ουρές σε κάθε πάγκο ήταν μεγάλες, η εξυπηρέτηση ήταν γρήγορη και κανείς δεν αρνήθηκε την ενημέρωση του εκάστοτε δοκιμαστή.

Η Weihenstephaner είναι το μεγάλο must στη Ζυθογνωσία.

Όπως κι ο πάγκος με τις βέλγικες μπύρες που είναι η μεγάλη ατραξιόν, όπως αντιλαμβάνεσαι κι από τις επιλογές.

Από τη Μύκονο με αγάπη έρχονται η Bohemian Pislner και η ιδιαίτερη Cucumber & Habanero.

Αφού τελειώσεις την μπυροποσία, πέρνα μια βόλτα από το stand του Beer Deli, ενός μαγαζιού που σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις μπυροπαραγωγός, παρέχοντας εξοπλισμό και τα υλικά που χρειάζεται. Και κατευθύνσεις σαφώς αν τις χρειάζεσαι.

Αν οι παραπάνω εικόνες δεν σε έψησαν, εμένα δεν με πειράζει. Γιατί ξέρω ότι το καλύτερο ψήσιμο γίνεται πάντοτε όταν αποκτάς την δική σου εμπειρία κι όχι τις εμπειρίες των άλλων. Ειδικά στη μπύρα. Ευτυχώς για σένα η Ζυθογνωσία θα βρίσκεται για σήμερα μέχρι τις 9 το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο. Άνετα προλαβαίνεις. Με 12 ευρώ είσοδο για άπειρη δοκιμή και το ποτηράκι δώρο για το σπίτι, είσαι ήδη εκεί και δεν το ξέρεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Ζυθογνωσία μπες στη σελίδα τους στο Facebook εδώ.

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Χαλαβαζής