Το 2025 το σπίτι σου θα είναι η απόλυτη Τεχνητή Νοημοσύνη και θα τα κάνει όλα για σένα
Βρείτε μας στο

Ένα από τα πιο σταθερά πράγματα στον κόσμο είναι η μη σταθερότητα. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια. Ό,τι κι αν κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, η αλλαγή θα έρθει, ο κόσμος θα προχωρήσει. Με εμάς είτε χωρίς εμάς.

Από την άλλη μεριά, είναι βέβαιο πως η δική μας αναζήτηση είναι αυτή που φέρνει την αλλαγή στις δικές μας ζωές. Η δική μας ανήσυχη φύση φέρνει τις νέες τεχνολογίες.

Δεν είναι κάποιο συνταρακτικό νέο ότι ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του αναζητά τον τρόπο να διευκολύνει τη ζωή του. Απ΄αυτό το κίνητρο έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Από κει ξεκίνησε η επιθυμία για συνεύρεση, για συναγελασμό, για κοινωνίες. Κι όλα μετά πήραν το δρόμο τους μέχρι το σήμερα και μέχρι το 2025.

Τι θα συμβεί το 2025; Ένας τεχνολογικός Αρμαγεδδών. Ένας καλώς εννοούμενος κατακλυσμός. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αρχίσει να δείχνει την πλήρη δύναμη της ξεκινώντας από τις κοινωνίες της Άπω Ανατολής μα και της Αμερικής.

Χωρίς να ξέρουμε ακόμα βέβαια αν θα έχουμε προοδεύσει σε επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης και συνθηκών, αν θα έχουμε ανατρέψει τη μαύρη πορεία μας, μπορούμε να ξέρουμε ότι στο μέλλον κυριαρχεί το AI. Κι αυτό θα συμβεί χάρη στο 5G και το WiFi 6, τα επόμενα στάδια δηλαδή της περικύκλωσης μας από τα δεδομένα, από την αόρατη και πιο ισχυρή ενέργεια αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Η εξέλιξη του δικτύου θα φέρει μια τεχνολογική επανάσταση και τον οριστικό θάνατο των καλωδίων. Αν και προς το παρόν υπάρχουν αρκετές ανησυχητικές ενδείξεις για το 5G σήμα, ας επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στην θετική του προέκταση.

Από το 2025 τα σπίτια θα μπουν σε μια διαδικασία να μετατραπούν σε απόλυτη τεχνητή νοημοσύνη. Θα σχεδιάζονται έτσι, θα κατασκευάζονται με αυτές τις δυνατότητες, θα διακοσμούνται με επίκεντρο τη μία και μόνη σκέψη. Το σπίτι θα έχει έναν κεντρικό εγκέφαλο που θα επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες της καθημερινότητάς μας με στόχο να μας αφαιρέσει όλες τις μικρές δουλειές που μας τρώνε “άσκοπα” χρόνο.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Το ψυγείο θα φέρνει μπροστά μπροστά το φαγητό που έχουμε ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Είτε γλυκό είτε αλμυρό. Όταν το τρώμε θα ενημερώνει την ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα για να είναι έτοιμη. Η παρουσία μας στο μπάνιο θα ενεργοποιεί τη βρύση της μπανιέρας ή του ντουζ για να έτοιμάσει νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία. Την ίδια στιγμή το κινητό ή κάποια άλλη συσκευή τύπου tablet, θα φτιάχνει μια playlist για να μας παίξει την κατάλληλη μουσική ανάλογα τη στιγμή της ημέρας. Παράλληλα, το κινητό θα κάνει μια σταχυολόγηση των σημαντικότερων ειδήσεων για να μας τις φέρει σε πρώτο πλάνο.

Με λίγα λόγια, η Τεχνητή Νοημοσύνη μας οδηγεί στον κόσμο της απόλυτης ακινησίας και των μηδαμινών μικρών αποφάσεων. Η ζωή θα αρχίσει να έχει έλλειψη σε αυτά τα μικρά, τα καθημερινά που μας φαίνονταν κουραστικά.

Κι αυτό θα συμβεί με έναν οργουελικό ολιγαρχικό κολλεκτιβισμό. Ήδη συμβαίνει για την ακρίβεια. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Στα χέρια των ανθρώπων σήμερα όμως μπορεί να κατευθυνθεί μόνο προς την αρνητική πλευρά. Μπορεί να υπάρχει το θετικό ότι με αυτό το επίπεδο σύνδεσης όλων των συσκευών, ολόκληρου του σπιτιού, με κάθε μορφή πληροφορίας, θα μπορούν να αποφευχθούν συγκεκριμένες ζημιές, καλή ώρα σε έναν τυφώνα, όπως τον Dorian που είχαν προσφάτως στην Καραϊβική και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Αλλά για κάθε τέτοιο θετικό υπάρχει το πολύ μεγαλύτερο αρνητικό κι αυτό αναδεικνύεται μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως θα μας παρουσιαστεί σε μια 10ετία περίπου. Ο άνθρωπος θα παραδοθεί πλήρως στη μονοτονία της δουλειάς. Γι΄αυτό σβήνει από την καθημερινή του λίστα όλα τα μικρά. Γιατί τον αποσπούν από την ολική υποταγή σε αυτό που λέμε καριέρα. Πρέπει να φροντίσω την καριέρα μου, έχω δουλειά τώρα να τα πούμε σε λίγο, ο μπαμπάς έχει δουλειά, θα έρθω να σε καληνυχτίσω, σε παρακαλώ άσε με να δουλέψω. Αυτές οι φράσεις είναι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Με αυτή την εξέλιξη του AI θα μειωθεί η χρήση τους, γιατί θα έχουμε εκμηδενίσει όλα εκείνα που μας αποσπούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αφαιρώντας όλους εκείνους τους λόγους που μας προκαλούν τα διαχειρίσιμα άγχη, θα βρίσκουμε όλο και λιγότερες αφορμές για να επικοινωνήσουμε πραγματικά με τον άλλον. Θα έχουμε διαρκώς μειούμενα πεδία συζήτησης και ξαφνικά η επικοινωνία θα γίνει ένα από εκείνα τα μικρά που θέλουμε να αφήσουμε στη δικαιοδοσία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Φυσικά αυτά δεν γράφονται, ούτε από μένα ούτε από όσους τα αναδεικνύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, για να σταματήσει η πορεία της τεχνολογίας. Γράφονται για να έχει ο άνθρωπος την κρίση να μην βυθιστεί σε έναν κρατήρα χωρίς δυνατότητα ανόδου.

Αν το δει κανείς ως εξωτερικός παρατηρητής και μακροσκοπικά, η δεκαετία που έρχεται διαθέτει την πιο συναρπαστική ιστορία για το ανθρώπινο είδος σε επίπεδο σωματικής εξέλιξης, διαχείρισης ανίατων ασθενειών και φυσικά αναζήτησης άλλων τόπων και μορφών ζωής στο απέραντο του διαστήματος.

Για να το ζήσουμε σωστά όμως, απαιτείται να μην έχουμε πέσει στον λήθαργο της άνωθεν τεχνητής πραγματικότητας!