Δεν μολύνεται, δουλεύει 24/7: Το νέο όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στον κορωνοϊό μπήκε στη μάχη

Πώς η Κίνα περνά την πρόληψη και την θεραπεία του κορωνοϊού σε άλλο επίπεδο...

Την ώρα που η Ευρώπη δεν προλαβαίνει να μετρά θύματα του κορωνοϊού, η Κίνα μοιάζει να βρίσκεται έτη φωτός μπροστά, καταφέρνοντας σε χρόνο – ρεκόρ να περιορίσει τον ιό και να θεραπεύσει το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών της.

Από την πρώτη στιγμή, η χώρα απέδειξε πως… δεν πιάνεται σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα αντίδρασή της, με νοσοκομεία να χτίζονται σε χρόνο-ρεκόρ και επιστήμονες να ρίχνονται στη μάχη καταπολέμησης του φονικού ιού που αυτή τη στιγμή σκορπά τον τρόμο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα, η Κίνα συζητιέται ξανά, αυτή τη φορά για τον νέο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Έναν τρόπο που καθιστά σαφές πως μιλάμε για χώρα που βρίσκεται έτη φωτός μπροστά. Όπως έγινε γνωστό, η Γιουχάν -από όπου ξεκίνησε η διασπορά του ιού- είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως με ρομποτική νοσοκομειακή πτέρυγα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Το παράδοξο; Αν και σε πειραματικό στάδιο, η όλη επιχείρηση έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Μιλάμε για μία πτέρυγα η οποία λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ανθρωπόμορφα και μη ρομπότ τα οποία εργάζονται αδιάκοπα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, υποβοηθώντας το ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό το οποίο πλέον δεν χρειάζεται να έρχεται σε άμεση επαφή με τους μολυσμένους ασθενείς. Εξάλλου δεν είναι άγνωστο πως μεγάλο ποσοστό γιατρών και νοσηλευτών κατέληξε να νοσεί, γεγονός που ανησύχησε τρομερά τους αρμόδιους.

https://www.youtube.com/watch?v=SNzm4V5Hz8M&fbclid=IwAR0jo9nTftjyXiJheFfrzo79iXdgpdAwzd6E5kN2tptO4BuO0sCFDk27vcs

Αυτή τη στιγμή, η ρομποτική πτέρυγα του νοσοκομείου της Γιουχάν που είναι εγκατεστημένη σε αθλητικό κέντρο της πόλης, φιλοξενεί 200 περίπου ασθενείς των οποίων την ιατρική φροντίδα (χορήγηση φαρμάκων, εξετάσεις) και τη διατροφή έχουν αναλάβει τα ρομπότ. Τα ίδια, μάλιστα, δεν μένουν μόνο σ’ αυτά, καθώς είναι επίσης υπεύθυνα για την καθαριότητα του χώρου.

Η συνεισφορά τους στην ιατρική κοινότητα της Κίνας είναι τεράστια, μιας και μιλάμε για «εργάτες» που δουλεύουν ασταμάτητα και χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και συνεπώς να είναι σε θέση να τον διασπείρουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη, πάντως, εν μέσω υγειονομική κρίσης έχει βοηθήσει τους Κινέζους σε πολλά επίπεδα.

Πλέον, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται και για να παραδίδουν ψώνια στους πολίτες προκειμένου να μην κυκλοφορούν αλλά και για… περιπολίες στους δρόμους και τα εμπορικά κέντρα, σταματώντας όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών (όσους δεν φορούν μάσκες για παράδειγμα) και κάνοντας τους τις απαραίτητες συστάσεις.

Ακόμα, «κουβαλούν» αντισηπτικά, καλώντας τους πολίτες να απολυμάνουν τα χέρια τους, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Γνωστότερο όλων, το ρομπότ RoboPony, ύψους 68 εκατοστών, της εταιρείας ZhenRobotics Corp.
Όπως φαίνεται, η Κίνα βρήκε τον καλύτερο τρόπο να προστατέψει το ιατρικό της δυναμικό, με την ίδια να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση…