Το ριφιφί του αιώνα για 600 εκατ. δολάρια ή μια πρόκληση που έπρεπε να απαντηθεί;

Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα μάθουμε ποτέ
Το ριφιφί του αιώνα για 600 εκατ. δολάρια ή μια πρόκληση που έπρεπε να απαντηθεί;
12 Αυγούστου 2021 | 01:15

Αν κάναμε ένα χρονικό άλμα σε μια 30ετία μπροστά, θα θυμόμασταν αυτό το γεγονός ως μια από εκείνες τις ιστορίες που αξίζει να τις πεις στους νεότερους και να βάλεις και λίγη σάλτσα. «’Ημουν εκεί όταν συνέβη» θα λες.

Ποιος ξέρει πως θα είναι ο κόσμος σε 30-40 χρόνια, αν θα υπάρχουν ακόμα κανονικά χαρτονομίσματα, αν θα έχουμε μεταβεί πλήρως σε μια ανέπαφη, μη απτική εποχή κι αν οι ιστορίες που θα μεταφέρουμε στους νεότερους θα είναι με κείμενα στο διαδίκτυο ή σε κάποιο άλλο μέσο…

Αυτό που είναι βέβαιο, αφορά στο ότι αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλος αδυνατεί να αντιληφθεί αυτό που συνέβη σήμερα σε μια γωνιά των άπειρων blockchains της Poly Network, όπου ένας ή μία χάκερ, κατάφερε να…ξαφρίσει περίπου 600 εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα. Τα ξένα μέσα το χαρακτήρισαν ως το μεγαλύτερο ριφιφί κρυπτονομισμάτων, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στον κόσμο του απτού χρήματος που να έγινε μεγαλύτερη κλοπή.

Το Poly Network είναι ένα μέρος όπου διάφοροι miners συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν tokens μέσα από πολυπλοκότητες blockchains.

Οι λεγόμενες DeFi (decentralised finance) εφαρμογές είναι η νέα μόδα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και σε αρκετές εμφανίζονται κενά σημεία τα οποία οι χάκερ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν. Άλλοι με στόχο να κλέψουν όντως ποσότητες κρυπτονομισμάτων, άλλοι απλά και μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού, γιατί τους αρέσει να αναδεικνύουν το «εργοστασιακό σφάλμα» και να παίζουν με τα brands. Μιλάμε όμως για μια «παιδική χάρα» των mining investors, μιας και στον defi κόσμο διακινούνται συνολικά 80 δισεκατομμύρια!

Στην προκειμένη περίπτωση, ο/η χάκερ που εντόπισε το τρωτό σημείο, άντλησε τα 600 εκατομμύρια, αλλά μετά από μερικές ώρες, επέστρεψε περίπου 270 εκατομμύρια εξ αυτών. Στο μεσοδιάστημα είχε επιχειρήσει να μετατρέψει κάποια από αυτά σε stablecoins, ενώ μια ποσότητα 33 εκατομμυρίων tethercoins είχε δεσμευτεί από την Tether.

Με έναν ολόκληρο κόσμο αντίστοιχης ικανότητας να βρίσκεται στο κατόπι του χάκερ και να τον/την αναζητάει, η πιθανότητα να ξεφύγει ήταν πιο μικρή κι από ένα μυρμήγκι. Γι΄αυτό αναγκάστηκε να συνεργαστεί, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της Poly Network για τα σημεία που θα άφηνε το ποσό που επέστρεφε.

«Παίρνω την ευθύνη να εκθέσω οποιαδήποτε τρωτότητα, πριν επιχειρήσουν κάποιοι να τα κρύψουν και να τα εκμεταλλευτούν» απάντησε ο χάκερ κι ενώ είχαν ανιχνεύσει τις κινήσεις του και είχαν παγώσει τις πιθανές κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει με τέτοιο ποσό κρυπτονομισμάτων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διέφευγε της σύλληψης και θα είχε ένα τεράστιο ποσό εγκλωβισμένο σε κάποιο προσωπικό cryptowallet.

«Κατανοώ το ρίσκο του να αποκαλύψω τον εαυτό μου, αν και δεν είχα δόλιο σκοπό. Γι΄αυτό χρησιμοποίησα προσωρινό e-mail και IP, που ήταν μη ανιχνεύσιμα. Θα προτιμούσα να παραμείνω στο σκοτάδι και να σώσω τον κόσμο» έγραψε ο χάκερ και ελάχιστους έπεισε για τις αγνές του προθέσεις.

Η εταιρεία Slow Mist πάντως, ανακοίνωσε πως είχε βρει την IP και τη διεύθυνση του mail του και έκανε λόγο για μια επίθεση που οργανωνόταν καιρό. Cryptomoney Heist, για να το θέσουμε με όρους Casa de Papel!

Μπορεί να φαίνεται ανοίκειο σε πολλούς, αλλά είχαμε την πρώτη περίπτωση για τέτοιο μέγεθος κλοπής, όπου μια εξουσία έδωσε «ραντεβού» στον κλέφτη σε ένα crypto-πάρκο, για να αφήσει μια βαλίτσα με τα χρήματα και είχε στήσει παγίδα σύλληψης. Εδώ εν τέλει δεν υπήρξε σύλληψη, αλλά είχαμε όλο το υπόλοιπο κινηματογραφικό σκηνικό.

Αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς, είναι ότι όσο διαμορφώνεται αλλιώς ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, τόσο θα εμφανίζονται χάκερ που θα θέλουν να αναδείξουν τα μειονεκτήματα και να καταθέσουν την ικανότητα τους να διαλύσουν ένα ολόκληρο σύστημα με blockchains ή να τα βάλουν με τα μεγάλα funds αυτής της βιομηχανίας και να μην τους ανακαλυψούν ποτέ.

* Φωτογραφία: Unsplash/Executium

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved