Metaverse
Βρείτε μας στο

Δεν χρειάζεται να έχεις κανένα διδακτορικό για να καταλάβεις ότι ο κόσμος οδεύει σε κάθε του κομμάτι προς το απόλυτα ψηφιακό, προς την διεπαφή και μακρυά από την επαφή. Και το Metaverse φέρνει κάτι τρομακτικό και ταυτόχρονα ελκυστικό.

Με το Facebook να μην έχει αποκαλύψει πολλά ακόμα για το πώς θα λειτουργεί η νέα του εποχή, πολλοί τομείς της κοινωνίας προετοιμάζονται γι΄αυτό που φαντάζονται ότι θα είναι το Metaverse. Οίκοι Μόδας πάνε στη λογική του virtual ρούχου και δεν είναι απίθανο σε 2-3 χρόνια να δούμε την πρώτη virtual πασαρέλα.

Αυτό από τη μία είναι θετικό γιατί θα μειώσει το fast fashion και θα σκοτώνονται λιγότερα ζώα για να φτιαχτούν ρούχα ή θα χρησιμοποιούνται λιγότερα φθηνά εργατικά χέρια και οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα είναι παιδιά στην ανατολική Ασία αλλά developers και computer freaks, όμως υπάρχει και ο χρήσης που αν έχει βυθιστεί μια φορά τώρα σε Instagram και TikTok, με το Metaverse θα βρει Τάφρο των Μαριάνων στην εικονική πραγματικότητα.

Στον τομέα της εργασίας, η τηλεργασία θα είναι ο κανόνας ακόμα και χωρίς πανδημία. Θα μπορεί να σε βλέπει η ομάδα με την οποία δουλεύεις και το αφεντικό σου, χωρίς να χρειάζεται να χάνεις χρόνο στη μεταφορά. Επίσης, τα power points που κάνεις κάθε βδομάδα για παρουσιάσεις, θα μπορούν να γίνουν σε 3D απεικόνιση, όχι 2D.

Στον τομέα της αγοράς προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια κλπ., είτε θα έχεις το σπίτι σου για δοκιμαστήριο και θα κάνεις μια εικονική δοκιμή πριν αγοράσεις το κανονικό, το απτό ρούχο είτε θα πηγαίνεις στο κατάστημα και θα δοκιμάζεις εκεί τα ρούχα σε ψηφιακή μορφή, χωρίς να φοβάσαι αν κάποιος τα έχει λερώσει ή αν σκάλισε τη μύτη του και άφησε στην τσέπη κάποιο voucher.

Σε επίπεδο ταξιδιών, το Metaverse θα ελαχιστοποιήσει τις επιλογές που κάνουμε και μετανιώνουμε, όπως το να σπαταλήσουμε 3 ώρες σε ένα μουσείο που τελικά δεν έλεγε και πολλά. Έχοντας όμως την ευκολία με τα vr γυαλιά, θα ταξιδεύουμε στο Παρίσι για παράδειγμα, θα βλέπουμε από πριν σε μια fast forward περιπλάνηση κάποια βασικά και θα κάνουμε στο ταξίδι τα υπόλοιπα.

Ο κόσμος των games συνδυαστικά με το Metaverse θα αλλάξει την διασκέδαση. Ήδη το Fortnite έχτισε έναν άλλο κόσμο, ένα ολοκληρωμένο σύμπαν και φιλοξένησε μέχρι και σόου από τον Travis Scott και την Ariana Grande. Φαντάσου ένα Rockwave ή ένα Release ή ακόμα κι ένα Glastonbury ή Lolapalooza να γίνονται με εισιτήριο στο σπίτι σου και να βλέπεις γύρω σου ανθρώπους που δε θα σε ακουμπάνε όμως και δε θα φοβάσαι μην κολλήσεις τίποτα.

Στο Metaverse θα σε νοιάζει να είναι καλοντυμένο και καλοφτιαγμένο το avatar σου. Θα ξοδεύεις περισσότερα για τον ψηφιακό σου εαυτό, ενώ στην πραγματικότητα παίζει και να έχεις γυρίσει στην εποχή των σπηλαίων και να έχεις αφήσει τις τρίχες να βγουν μέχρι και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Αυτό που αναφέρουν αναλυτές, είναι πως το Metaverse είναι το Web 3.0. Κάποιοι developers της Wilder World, μιας εταιρείας που στήνει 5D περιβάλλοντα βασισμένα σε blockchains του Ethereum, έφτιαξε την πόλη Wiami, δηλαδή το Miami, όπως ήταν ο Wario στο Super Mario. Το Wiami είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να οδηγήσει μια Wamborghini και άλλα προϊόντα σε μορφή NFT που αποτυπώνουν όμως αντικείμενα του πραγματικού κόσμου.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Στο Decentraland, ένα vr game, μπορείς να κάνεις αγοραπωλησίες ακινήτων που αντιστοιχούν στον πραγματικό κόσμο. Μια ψηφιακή Monopoly. Τον Νοέμβριο ένα οικόπεδο είχε πωληθεί για 2.4 εκατομμύρια. Δεν ήταν στον πραγματικό κόσμο. Ήταν στο Decentraland και θα χρησιμοποιηθεί για επιδείξεις μόδας και για πώληση ρούχων για τα avatars.

Τον Ιούνιο, μια άλλη έκταση του Decentraland πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια MANA, ποσό που αντιστοιχούσε τότε σε 900.000 δολάρια. Ο αγοραστής δημιούργησε ένα εικονικό εμπορικό κέντρο για την πώληση ψηφιακών ρούχων, έκτοτε όμως ο χώρος παραμένει άδειος, σύμφωνα με το Reuters.

Το οικονομικό σύστημα του πλανήτη θα αλλάξει. Ίσως να είμαστε σε μια εποχή αντίστοιχη αυτής που η ανταλλακτική οικονομία τελείωσε και ορίστηκαν τα νομίσματα. Τώρα θα οριστούν τα κρυπτονομίσματα. Ούτως ή άλλως τα blockchains έχουν ανοδική πορεία τα τελευταία 4-5 χρόνια. Μέσω του Metaverse και με την επικράτηση των NFTs, τα κρυπτονομίσματα μπορεί και να σβήσουν κάθε έννοια χρήματος.

Όπως υπάρχει τώρα το paypal ή οι πιστωτικές/χρεωστικές για online συναλλαγές, το Metaverse θα είναι μια πολιτεία με δικό της νόμισμα. Δε θα δέχεται καν τις πιστωτικές μας κάρτες. Μόνο κώδικες κρυπτονομισμάτων και κυρίως αυτών που ετοιμάζονται μόνο για το Metaverse.

  • Η Bloktopia είναι ένα metaverse που έχτισε η Polygon και όπου εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως KuCoin, CoinMarketCap και Coingecko έχουν τα ψηφιακά γραφεία τους. Η Bloktopia επιτρέπει στις αγορές να χρησιμοποιήσουν μηχανισμούς NFT για να αγοράσουν BLOK real estate. To market cap της είναι στα 353 εκατομμύρια δολάρια.
  • Το MetaHero είναι η πύλη για το metaverse. Οι δημιουργοί του χρησιμοποιούν scanners 4Κ ανάλυσης, ενώ δουλεύουν πάνω σε 16Κ ανάλυση για τους in-game χαρακτήρες των χρηστών και στοχεύουν να έχουν 10 εκατομμύρια χρήστες που θα χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα. Το market cap είναι στα 572 εκατ. δολάρια.
  • Η Epik Prime είναι μια πλατφόρμα αποκλειστικά για εμπόριο NFT και φτιάχνει blockchain games. Το market cap της είναι στα 66 εκατ. δολάρια.
  • Το Star Atlas θεωρείται ένα από τα διαμάντα του metaverse και λειτουργεί με οικονομία διπλού token. Χρησιμοποιεί blockchain, γραφικά σε πραγματικό χρόνο και video games πολλαπλών παικτών, με μια τεχνολογία αποκεντρωμένης οικονομίας και market cap στα 190 εκατομμύρια.
  • Το RFOX της RedFox Labs, είναι ένα metaverse αποκλειστικά για retail, παιχνίδια, μίντια και ανταποδοτικά προγράμματα. Με τα RFOX tokens του θα αγοράζεις γη και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και με τα VFOX θα ανταμείβεσαι για τις παροχές σου και τη δράση σου. Το market cap του είναι στα 115 εκατομμύρια.

Και δεν τελειώνει εδώ. Το Metaverse ίσως γίνει το μέρος που θα φτιάξουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτή η εκδοχή όμως μπορεί να είναι επηρεασμένη από ανασφάλειες της πραγματικότητας, από διακρίσεις, από συμπεριφορές που έχουμε υποστεί.

Έτσι, στο Metaverse μπορεί ένας μαύρος στις ΗΠΑ που φοβάται επειδή είναι μαύρος, να επιλέξει να αποτυπώνεται ως λευκός. Ίσως το Metaverse να είναι η απώλεια της διαφορετικότητας και της γνώσης πως υπάρχει κάτι που δεν είμαστε εμείς για να το εξερευνήσουμε, να μάθουμε πως είναι η ζωή γι΄αυτόν/αυτήν και ποιες πολιτισμικές διαφορές πρέπει να υπερβούμε για να έρθουμε κοντά. Σκεφτείτε το αυτό σε κλίμα 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσης, αν σε τρελαίνει το multiverse της Marvel, σκέψου ένα multiverse του Metaverse όπου μπορείς να υπάρχεις σε διαφορετικές εκδοχές ή να κάνεις διαφορετική επιλογή σε κάθε δίλημμα της ζωής σου σε ένα άλλο σενάριο. Αυτό που λέμε «παραθυράκι σε μια άλλη διάσταση», εδώ θα είναι εφικτό.

Τραβηγμένο σενάριο όλο το παραπάνω; Μακάρι…