Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες γύρω από την αντιμετώπιση και ίαση ή επέκταση ζωής για ασθενείς με καρκίνο, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, με την παγκόσμια κοινότητα να θέλει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας αυτής της νόσου. Και το DCVax ίσως είναι η πρώτη μεγάλη λύση.
Πρόκειται για ένα εμβόλιο που δοκιμάζεται σε κλινικές μελέτες για την θεραπεία θανατηφόρων καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και αυτή που δίνει το λιγότερο προσδόκιμο ζωής στον ασθενή.
Στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται πως το εμβόλιο μπορεί να χαρίσει στους ασθενείς επιπλέον χρόνια ζωής, με γιατρό του ΝΗΣ, που ήταν επικεφαλής της δοκιμής, να αναφέρει ότι πρόκειται για μια θεαματική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών.
Κάθε χρόνο στη Βρετανία, πάνω από 2.500 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα, που είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και το προσδόκιμο ζωής από τη διάγνωση και μετά είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 12-18 μήνες, με αρκετούς να μην πιάνουν ούτε το ελάχιστο του διαστήματος αυτού.
Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο, παρέτειναν τη ζωή τους κατά 19.3 μήνες σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο [placebo] και έζησαν 16.5 μήνες.
Συνολικά, 232 έλαβαν το DCVax και 99 άνθρωποι πήραν το εικονικό, με όλους να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου τους, η οποία είναι συνήθης θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα.
Όσοι είχαν υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα και είχαν λάβει το εμβόλιο, έζησαν κατά μέσο όρο 13.2 μήνες, διάστημα σχεδόν διπλάσιο (7.8) σε σχέση με όσους δεν το έλαβαν.
Ακόμα πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στο σύνολο των 331 ατόμων, με το 13% να παίρνει παράταση ζωής για πέντε χρόνια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association Oncology.
Στους 331 ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη, υπήρξε μια περίπτωση ανθρώπου που μετά τη χορήγηση του DCVax έζησε 8 χρόνια, ενώ ο 53χρονος Nigel French είναι ήδη στα 7 και ελπίζει πως θα κάνει το νέο ρεκόρ.
Ο καθηγητής Keyoumars Ashkan, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας στην Ευρώπη, δήλωσε στην Guardian ότι «Τα τελικά αποτελέσματα προσφέρουν νέες ελπίδες σε ασθενείς που δίνουν μάχη με το γλοιοβλάστωμα.
Αποδείχθηκε ότι παρατείνει τη ζωή και μάλιστα με σημαντικό τρόπο σε ασθενείς που παραδοσιακά θεωρείται ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση, όπως ηλικιωμένοι και άνθρωποι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή».
Φυσικά, αυτές οι περιπτώσεις και τα αποτελέσματα, δεν καθιστούν τίποτα απόλυτο ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, το DCVax πρέπει να πάρει τώρα έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία και στη συνέχεια να αρχίσει να χορηγείται σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Όταν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με γλοιοβλάστωμα από το 2005 και η πρώτη εδώ και 27 χρόνια για άτομα στα οποία είχε επανακάμψει ο όγκος.
«Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να καταπολεμήσει τον όγκο. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, συνεργαζόμενο με το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα γνωστό στον άνθρωπο», εξηγεί ο Ashkan για τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων εμβολίων.
«Το εμβόλιο παράγεται συνδυάζοντας πρωτεΐνες από τον ίδιο τον όγκο του ασθενούς με τα λευκά αιμοσφαίρια του. Αυτό εκπαιδεύει τα λευκά αιμοσφαίρια να αναγνωρίζουν τον όγκο. Όταν χορηγείται το εμβόλιο, αυτά τα εκπαιδευμένα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στη συνέχεια το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίσει τον όγκο ως κάτι που πρέπει να καταπολεμήσει και να καταστρέψει. Σχεδόν σαν να εκπαιδεύετε έναν σκύλο που μυρίζει».
Παρά το ότι η μελέτη έγινε υπό την εποπτεία του NHS, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στη Βρετανία και όλοι περιμένουν να δοθεί έγκριση παραγωγής από τον FDA στην αμερικάνικη Northwest Biotherapeutics που το παρασκευάζει.
Η δρ. Karen Noble, διευθύντρια έρευνας, πολιτικής και καινοτομίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης Brain Tumour Research, μιλάει για την ελπίδα που δίνει στους ασθενείς αυτό το εμβόλιο.
«Το DCVax αντιπροσωπεύει την πρώτη αναδυόμενη θεραπεία που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος μετά τη χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη το 2005».
Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για το γλοιοβλάστωμα είναι καταστροφικά σύντομος – μόλις 12 έως 18 μήνες. Ιστορίες όπως αυτή του French είναι σπάνιες αλλά απίστευτα ευπρόσδεκτες. Πήραμε πολύ κουράγιο από τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής».
Ο Δρ Henry Stennett, διευθυντής ερευνητικών πληροφοριών στο Cancer Research UK, ανέδειξε την προσφορά του εμβολίου στα άτομα που η θεραπεία που τους γίνεται χωρίς το DCVax, δεν βρίσκει ανταπόκριση στον οργανισμό τους.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ότι [το εμβόλιο] μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για άτομα που συνήθως δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Αν και πρέπει ακόμη να περάσει από αυστηρή κανονιστική έγκριση, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο βήμα μπροστά για την καταπολέμηση αυτού του τύπου όγκου του εγκεφάλου».