«Το νέο ίντερνετ»: Τι είναι το ChatGPT που ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι θα αλλάξει τον κόσμο
Βρείτε μας στο
Tech

«Το νέο ίντερνετ»: Τι είναι το ChatGPT που ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι θα αλλάξει τον κόσμο

Η πρόβλεψη του ιδρυτή της Microsoft έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην τεχνολογία.

Είτε πρόκειται για συμβουλές καθαριότητας είτε για βοήθεια σε μια εργασίας σας, το ChatGPT αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ανθρώπους να εξασκηθούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί ουσιαστικά βάσεις δεδομένων κειμένου από το internet, από βιβλία, περιοδικά και λήμματα της Wikipedia, ενώ συνολικά 300 δισεκατομμύρια λέξεις το τροφοδοτούν συνεχώς.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα Chatbot που απαντά σχεδόν στα πάντα όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος, διαθέτοντας και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Πραγματικά απίστευτο…

Βέβαια υπάρχουν και οι αρνητικές παρενέργειες, που δεν πρέπει να μην τονιστούν. Μέχρι τώρα, η διασπορά της παραπληροφόρησης γινόταν αποκλειστικά από χρήστες, όμως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσε να διευκολύνει ιδιαιτέρως τα «τρολ του Διαδικτύου» να επεκτείνουν τη δράση τους. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

«Έως τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάζει και να γράψει, αλλά δεν μπορούσε να κατανοήσει το περιεχόμενο. Τα νέα προγράμματα σαν το ChatGPT θα κάνουν πολλές δουλειές γραφείου πιο αποδοτικές, βοηθώντας στη σύνταξη τιμολογίων ή επιστολών. Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο μας», είπε ο Bill Gates  σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -και μιας και ο Gates πιστεύει απόλυτα ότι πρόκειται για το μέλλον της τεχνολογίας- η Microsoft επενδύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο ChatGPT, το οποίο αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία OpenAI, και εκτιμάται ότι έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα σε αυτή τη νέα τεχνολογία, την ώρα που και η Google ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη.