Θα κάνει τη δουλειά τους: Τα 3 επαγγέλματα που κινδυνεύουν να χαθούν μόλις βγει το ChatGPT
Βρείτε μας στο
Tech

Θα κάνει τη δουλειά τους: Τα 3 επαγγέλματα που κινδυνεύουν να χαθούν μόλις βγει το ChatGPT

Ο πλανήτης έχει ενθουσιαστεί με τις δυνατότητές του, άλλοι όμως έχουν τρομοκρατηθεί ότι το ChatGPT, πρόκειται να τους αφήσει άνεργους.

Προ δέκα ετών, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το μελλοντικό γίγνεσθαι στον εργασιακό τομέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2033 το 47% των εργασιακών θέσεων θα έχει εξαληφθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα το οποίο ακόμη τρομάζει σαν πιθανότητα. Τι πραγματικά όμως μπορεί να συμβεί;

Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που δημιουργεί κείμενο κατόπιν «παραγγελίας», συμπεριλαμβανομένων άρθρων, δοκιμίων, ανέκδοτων, ακόμη και ποίησης, το οποίο έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα από το ξεκίνημά του τον Νοέμβριο 2022, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τη λογοκλοπή.

Ο ταξινομητής τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να συγκρίνει ένα κείμενο που έχει γραφτεί από άνθρωπο με ένα που είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης, πάνω στο ίδιο θέμα, και να τα ξεχωρίζει.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πίσω από το ChatGPT δείχνει ότι η τεχνολογία ΑΙ έχει εξελιχθεί σε «εκπληκτικό βαθμό, και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι», σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο που διοικεί τη SpaceX, την Tesla, το Twitter και τη Neuralink.

Ποια επαγγέλματα όμως αναμένεται να πληγούν άμεσα;

1) Λογιστές: Η λογιστική θεωρείται γενικά ως ένα σταθερό επάγγελμα, αλλά ακόμη και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από την αυτοματοποίηση.

2) Εκπαιδευτικοί: Το ChatGPT μπορεί εύκολα να διδάξει ήδη μαθήματα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

3) Εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα: Ορισμένες δουλειές ακόμα και στη Wall Street θα μπορούσαν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -και μιας και ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει απόλυτα ότι πρόκειται για το μέλλον της τεχνολογίας- η Microsoft επενδύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο ChatGPT, το οποίο αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία OpenAI, και εκτιμάται ότι έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα σε αυτή τη νέα τεχνολογία, την ώρα που και η Google ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη.