JUICE Δίας ESA NASA
Βρείτε μας στο
Tech

JUICE, η μεγαλύτερη αποστολή της ανθρωπότητας: Έχετε αντιληφθεί τι ξεκινάει σήμερα;

Σε 11 χρόνια μπορεί να γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλες έμβιες οντότητες στο ηλιακό μας σύστημα

Τρέφω έναν απεριόριστο θαυμασμό για το αχανές και ατελείωτο οικοδόμημα που λέγεται «Σύμπαν». Και δε μπορώ παρά να ενθουσιαστώ με το ταξίδι που θα ξεκινήσει σήμερα από τη Γαλλική Γουιάνα με τον δορυφόρο JUICE.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που μπορεί να μνημονεύεται σε μερικές δεκαετίες ως αυτό που άλλαξε την ανθρωπότητα και τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν.

Η αποστολή JUICE (Jupiter Icy moons Explorer), ήτοι Εξερευνητής των Παγωμένων Φεγγαριών του Δία, θα εκτοξευτεί σήμερα από το σημείο όπου εκτοξεύτηκε το 2021 το James Webb, πάλι με έναν πύραυλο Ariane 5, και θα ταξιδέψει για τα επόμενα 12-13 χρόνια στο πλανητικό σύστημα του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, και του πιο πολύπλοκου, μιας και διαθέτει 80-95 φεγγάρια, μαζί με κάμποσους αστεροειδείς.

Ο Δίας είναι ένας πλανήτης-γίγαντας, έχοντας 11 φορές το μέγεθος της Γης και 317 φορές μεγαλύτερη μάζα, με αποτέλεσμα η βαρυτική έλξη που ασκεί να είναι υπερπολλαπλάσια της Γης.

Στα τόσα φεγγάρια του, ξεχωρίζουν η Ιώ, η Καλλιστώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη. Τα τρια τελευταία είναι αυτά που θα πάει να εξερευνήσει ο δορυφόρος JUICE που θα εκτοξευτεί σε λίγες ώρες υπό την επίβλεψη της ESA, με τη NASA να στέλνει σε μεταγενέστερο στάδιο δικό της δορυφόρο για να λειτουργήσει επικουρικά στην έρευνα του JUICE.

Ο JUICE θα ταξιδέψει για 8.5 χρόνια μέχρι να φτάσει στον 5ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος απέχει 778 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και επειδή δεν δέχεται παρά ελάχιστη ηλιακή ενέργεια, έχει θερμοκρασίες κάτω από τους -230 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό έχει οδηγήσει στο να έχει και ο ίδιος και τα φεγγάρια του μια παγωμένη κρούστα στην επιφάνεια τους, η οποία σαφώς δεν έχει τη μορφή και το χρώμα που φανταζόμαστε για τη Γη, μιας και η διαφορετική ποσόστωση των στοιχείων της ατμόσφαιρας, διαφοροποιεί τη σύσταση και το χρώμα.

Για να φτάσει στον Δία ο JUICE, δε θα χρησιμοποιήσει δικά του καύσιμα. Για την ακρίβεια, η ενέργεια που θα κάψει, είναι τόση όση και αυτή που καίει κάποιος που χρησιμοποιεί ένα στεγνωτικό μαλλιών.

Τη μεγαλύτερη δουλειά σε αυτή την διαδρομή θα την κάνει η βαρυτική δύναμη και ώθηση που θα προσφέρουν στον JUICE η Αφροδίτη και η Γη.

Η ημερομηνία της εκτόξευσης έχει επιλεχθεί ακριβώς γιατί στο χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού, θα είναι τέτοια η πορεία των πλανητών ώστε κάποια στιγμή η Αφροδίτη και η Γη να βρεθούν σε τέτοια θέση που θα ωθήσουν τον δορυφόρο προς τον Δία.

Ο JUICE διαθέτει ιδιαίτερα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία είναι προστατευμένα από ειδικές συσκευές, καθώς η ραδιενέργεια που εκπέμπει ο Δίας είναι τέτοια που θα μπορούσε να διαλύσει τα συστήματα μέσα σε μερικούς μήνες, ακόμα και με την καλύτερη δυνατή προστασία. Το πιο σημαντικό εξάρτημα στον JUICE είναι φυσικά η κάμερα, η οποία θα κάνει και όλη τη δουλειά της αποστολής.

Ποια είναι αυτή; Εδώ είναι το σπουδαίο αυτής της αποστολής. Πρώτα, ο JUICE θα περάσει από την Ευρώπη, για την οποία πιστεύεται πως είναι η καταλληλότερη για να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή. Κάτω από την κρούστα πάγου, εικάζεται πως υπάρχει ένας ωκεανός που διαθέτει διπλάσια ποσότητα νερού απ’ όλους τους ωκεανούς της Γης, και υπάρχει μια αλληλεπίδραση στοιχείων που ξεκινάει από τον βυθό και αφήνει στην επιφάνεια του ωκεανού σημάδια ζωής.

Η Ευρώπη βέβαια είναι ένα πολύ δύσκολο φεγγάρι και δεν επιτρέπει παραπάνω διερεύνηση, η έρευνα του JUICE εκεί θα είναι βραχύβια. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και μέχρι την αυτόματη καταστροφή του δορυφόρου, θα αφοσιωθεί στον Γανυμήδη.

Αυτό το φεγγάρι κρίνεται από τους ειδικούς ως το καταλληλότερο για να φιλοξενήσει τον άνθρωπο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στον Γανυμήδη ο JUICE θα φτάσει το 2033 και θα κάτσει αρκετούς μήνες πριν συγκρουστεί στην επιφάνεια του και καταστραφεί.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι σε περίπου 10-11 χρόνια, θα έχουμε απάντηση για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή στο πλανητικό σύστημα του Δία ή, έστω, αν υπήρξε κάποια στιγμή και αφανίστηκε.

Αλλά και αν μπορεί να είναι ένα πλανητικό σύστημα που θα βοηθήσει στο μακρινό μέλλον την ανθρωπότητα στη Γη είτε για να μετοικήσει είτε για να μεταφερθεί νερό από εκεί εδώ.