Έως 10.000 το μήνα: Το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα ακουμπήσει η τεχνητή νοημοσύνη
Βρείτε μας στο

Εάν κάποτε μιλούσαμε για την εποχή του ατμού, την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης ή την εποχή του ίντερνετ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εποχή στην οποία ζούμε είναι η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τεχνητή νοημοσύνη, ήδη έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ενώ πρόκειται να επιφέρει ακόμα περισσότερες, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη και την αγορά εργασίας. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα τα οποία οχι μόνο δε θα επηρεαστούν από την «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά θα είναι και ακριβοπληρωμένα.

Όπως κατέγραψε η ειδική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Jobsite Adzuna, και σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί από το OpenAI και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, δημιουργήθηκε μια λίστα με τα εν λόγω επαγγέλματα, την οποία δημοσίευσε η βρετανική Telegraph.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες οι οποίοι δεν πρέπει να ανησυχούν, σύμφωνα με την εν λόγω λίστα, είναι οι ορθοδοντικοί, οι ογκολόγοι,  και οι παιδίατροι, οι οποίοι θα απολαμβάνουν μισθούς  που θα υπερβαίνουν τις 100.000 λίρες ετησίως, όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Συγκεκριμένα, Οι ογκολόγοι μπορούν ακόμη και να κερδίσουν περισσότερες από 200.000 λίρες. Σημειώνεται πως παρόλο που οι μισθοί κάποιων επαγγελμάτων υγείας βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο κάποιοι άλλοι μισθοί από τον ίδιο χώρο αυξήθηκαν κατά 20% για το 2022.

Στα ίδια επίπεδα, των 100.000 λιρών, πρόκειται να κινηθούν και οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών, παρόλο που το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν καταγράφεται στη λίστα.

Έως 10.000 το μήνα: Το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα ακουμπήσει η τεχνητή νοημοσύνη

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Έως 10.000 το μήνα: Το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα ακουμπήσει η τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Adjuna, άλλοι επαγγελματίες που δε θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι life coaches, οι personal trainers και οι influencers, καθώς οι άνθρωποι πιθανότατα θα ήταν απρόθυμοι να δεχτούν εργασίες που περιλαμβάνουν «ανθρώπινες ιστορίες ή κίνητρα». Ωστόσο, οι μισθοί των προσωπικών γυμναστών υποχώρησαν σημαντικά το 2022 σε ποσοστό 16,5%, από 48.575 κατά μέσο όρο σε 40.560 λίρες.

Στη λίστα του ιστοτόπου, περιλαμβάνονται επίσης και πολλά χειρονακτικά επαγγέλαμτα όπως οι χειριστές μηχαμημάτων για την κατασκευή οδοστρωμάτων, με μέσο μισθό 85.800 λίρες.

Όσον αφορά τα επαγγέλματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαδικτυακή ασφάλεια εταιριών, αυτά ανήκουν στις θέσεις εργασίας οι οποίες θα υπεραμοίβονται, παρόλο που οι αμοιβές τους μειώθηκαν το 2022. Ωστόσο, οι μισθοί αυτών των επαγγελμάτων θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί καθώς ανήκουν στα επαγγέλματα τα οποία θα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Άσχημα νέα για 300 εκατ. θέσεις εργασίας

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με μελέτη της PwC,  η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επηρεάσει αρνητικά τα επόμενα πέντε χρόνια αρκετά επαγγέλματα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως αυτά των προγραμματιστών, των γραφιστών, των συγγραφέων, και των δασκάλων, ενώ ανησυχία προκαλεί και η έκθεση της Goldman Sachs για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.