Athens Science Festival: Στην Τεχνόπολη αναπτύσσεται ένας μαγικός κόσμος
Βρείτε μας στο
Tech

Athens Science Festival: Στην Τεχνόπολη αναπτύσσεται ένας μαγικός κόσμος

Το να βλέπεις πιτσιρικαρία που να μην ξεπερνάει τα 15-16, να σου βάζει τα γυαλιά είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.

Κάθε ένας από εμάς κουβαλάει μέσα του ορισμένα πράγματα που έμαθε από την οικογένεια του. Άλλα τα έχει μέσα του με bold γράμματα και για άλλα επιλέγει ένα Times New Roman 12. Ένα μαρκαρισμένο ως πολύ σημαντικό που έχω από τον παππού μου είναι το γηράσκω αεί διδασκόμενος. Μόνο που για την περίπτωση του Athens Science Festival θα ήθελα να το παραλλάξω. Γηράσκω αεί διδασκόμενος από τα παιδιά. Στο πενθήμερο event που έχει διοργανώσει η Τεχνόπολη θα βρεις μια πλειάδα από νεαρούς μαθητές που έστησαν κάποιο μικρό installation για να κάνουν συγκεκριμένες επιστήμες προσιτές στο κοινό. Για εμένα που πήγα θεωρητική για παράδειγμα ήταν απολαυστικό να μαθαίνω όσα έμαθα. Ή να τα θυμάμαι.

Περισσότερο απολαυστικό όμως είναι ότι αυτό συνέβη από τους πιο απροσδόκητους ανθρώπους. Όντας στην ηλικία των 26 ετών αισθάνεσαι ότι η δική σου γνώση είναι πανοπτική και πανεπιστημονική. Είσαι δύσκαμπτος προς όσους δεν έχουν το δικό σου εύρος. Ακόμα κι αν είναι μια φενάκη. Αυτό μετατρέπει σε ακόμα πιο ουσιαστική την εμπειρία του να βρεθείς ανάμεσα από παιδιά ηλικίας από 12-18 ετών και να είσαι εσύ εκείνος που ακούει. Να είσαι εσύ εκείνος που κρέμεται από τα λόγια τους.

Γιατί όσο κι αν θεωρείς ότι οι βασικές σου γνώσεις καλύπτουν πλήθος πεδίων, πάντοτε θα διψάς να απορροφήσεις τη γνώση που απλώνεται μπροστά σου. Και η γνώση είναι πιο ωραία στα νιάτα της, στην εφηβεία της.

Athens Science Festival: Στην Τεχνόπολη αναπτύσσεται ένας μαγικός κόσμος

Στους χώρους της Τεχνόπολης θα πάρεις απαντήσεις από μαθητές για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα δεις κατασκευές όπως ρομποτάκια, ηλεκτρικά χέρια, προσομοίωση τοποθέτησης βηματοδότη, αλλά νομίζω τα καλύτερα έρχονται στον τομέα της βιολογίας. Εκεί, μια αρμάδα από φοιτητές, θα σε βάλουν να δεις μύκητες και βακτήρια στο μικροσκόπιο, θα σου εξηγήσουν ορισμένες ενέργειες, θα σε πάνω στο παρελθόν του ανθρώπου. Είτε με την κρανιακή ανάλυση είτε με τις καλλιέργειες αιώνων πίσω. Και αν έχεις διάθεση μπορείτε να πιάσετε κουβέντα μέχρι και για την βιοηθική! Ειδική αναφορά θέλω να κάνω και στον 15χρονο Θάνο με το ηλεκτρικό γάντι που διαθέτει αισθητήρες, ο οποίος έφτιαξε μόνος κάτι και το παρουσιάζει, έχοντας παράλληλα οθόνη με tutorial.

Επόμενος χώρος που θα χαθείς πνευματικά είναι τα περίπτερα του Πλαισίου με μερικές τεχνολογίες που σε μια δεκαετία περίπου θα αποτελούν must have items και θα περνάνε στο πεδίο της παράδοσης για τις τότε γενιές. Με λίγα λόγια, θα είναι δεύτερη φύση τους.

Εκτός από την ευτυχή συγκυρία να περιβάλλεσαι από τις γνώσεις μικρών παιδιών, το Athens Science Festival αποτελείται κι από ομιλίες ειδικών σε κάθε έναν από τους τομείς που πραγματεύεται το φεστιβάλ. Η παρουσία του 28χρονου Ινδού Govinda Upadhyay είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να δώσεις το παρών σήμερα στις 19:00, ενώ έχουν προγραμματιστεί τόσες παράλληλες δράσεις που δεν θα ξέρεις που να πρωτοπάς. Αν με ρωτούσες, θα σου έδειχνα σίγουρα αυτή που θα γίνει την 1η Απριλίου, με τους ιδρυτές του Ελληνικά Hoaxes να μιλάνε για τις ψευδείς κατασκευές του σημερινού ψηφιακού κόσμου.

Athens Science Festival: Στην Τεχνόπολη αναπτύσσεται ένας μαγικός κόσμος

Μερικές από τις ομιλίες:

Govinda Upadhyay. LED it be: Από την Ινδία, για όλο τον κόσμο, με αγάπη

Αυτό το σύνθημα ακολούθησε και ο 28χρονος Govinda Upadhyay, ξεκινώντας από την Ινδία με όνειρό του να “φωτίσει” τον κόσμο. Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «LED it be», o Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ, και μας δείχνει το δρόμο, αλλά και τα εμπόδια που συναντά κάποιος από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγματοποίησή της. Ο Upadhyay είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς στο χώρο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, και έχει επιλεχθεί το 2016 από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους 30 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες της Ευρώπης κάτω των 30 ετών.

Τίτλος δράσης: LED it be || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 19.00-19.50

Κωνσταντίνος Δεμέτζος. Αόρατα(!) ρομπότ… εν δράσει

Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ έχουν την τιμητική τους. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούμε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος θα μας παρουσιάσει άλλα ρομπότ, που είναι …αόρατα! Αυτά τα «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς. Ο δρ. Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές και με ελάχιστες παρενέργειες.

Τίτλος δράσης: «Έξυπνα» Βιονανο-ρομποτικά Φάρμακα || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50

Athens Science Festival: Στην Τεχνόπολη αναπτύσσεται ένας μαγικός κόσμος
Δημήτρης Ματσάκης. Λάθος ώρα; Λάθος μέρος!

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάποιος φροντίζει να λειτουργούν τα πάντα …ρολόι. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, τραπεζικές συναλλαγές, διαδίκτυο και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την ώρα που υπολογίζεται με βάση τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, πίσω από τα οποία κρύβεται ο Έλληνας «Father of Time ή Time Lord» Δημήτρης Ματσάκης. Ο «πατέρας του χρόνου» αποκαλεί τα ρολόγια παιδιά του, αν και ο ίδιος δεν φοράει ποτέ ρολόι!

Δεν υπάρχει το «τέλειο» ρολόι, αλλά συνδυάζοντας 100 περίπου ατομικά ρολόγια – δηλαδή, ρολόγια που βασίζονται στην παρατήρηση των ταλαντώσεων ατόμων καισίου–, τεσσάρων διαφορετικών τύπων, ο δρ. Ματσάκης καταφέρνει να μετρήσει το χρόνο με τρομερή ακρίβεια, εξαλείφοντας τα αδύναμά τους σημεία. Αν η μέτρηση του χρόνου πέσει έξω έστω και για ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τότε αμέτρητα χρονοεξαρτώμενα συστήματα που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή θα καταστραφούν ― ένα GPS θα πέσει έξω περίπου ένα χιλιόμετρο στον προσδιορισμό της θέσης μας.

Τίτλος δράσης: Θεωρίες για τον Χρόνο || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 19.00-19.50

Σταμάτης Κριμιζής. Πλούτωνας: Μια ιστορία απόσταση

Και από τη Γη στο διάστημα. Ένα ιστορικό ταξίδι στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, μας επιφυλάσσει ο σπουδαιότερος Έλληνας αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών & Johns Hopkins University, ΗΠΑ), που έχει συμμετάσχει στις σημαντικότερες αποστολές της NASA στους πλανήτες της ηλιακής «γειτονιάς» μας, με κυριότερες τις Voyager 1 και 2 και πρόσφατα την αποστολή New Horizons, η οποία το 2015 προσέγγισε για πρώτη φορά τον Πλούτωνα. Στην ομιλία του θα μας αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, ανακαλύπτοντας μέρη που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί.

Τίτλος δράσης: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Ένα σύγχρονο Έπος για την Eξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 19.00-19.50

Jim Al-Khalili. Σε έναν κόσμο… κβαντικό!

Το Athens Science Festival, θα τολμήσει να μας αποκαλύψει και έναν άλλον, νέο και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Κβαντικής Βιολογίας. Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ.Βρετανία. Αλλά μην τρομάζετε, γιατί στο Athens Science Festival θα μας πάρει από το χέρι για να μας ταξιδέψει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Al-Khalili διδάσκει Κβαντική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ενώ, παράλληλα, διευθύνει το Τμήμα Επικοινωνίας και Διάδοσης Επιστημονικών Θεμάτων προς το ευρύ κοινό. Θα μπορέσει άραγε να μας πείσει ότι: «ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της επιστήμης είναι να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο κόσμος μας είναι κατανοητός;», όπως χαρακτηριστικά έχει πει;

Τίτλος δράσης: Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 20.00-20.50

Η ομιλία του καθηγητή Jim Al Al-Khalili θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου ΤΡΑΥΛΟΣ.

Clifford Kentros. Ένας Ιός μπορεί να μας θεραπεύσει;

Τι κάνει τον εγκέφαλο τόσο ξεχωριστό από κάθε άλλο μέρος του σώματος; «Χωρίς αμφιβολία, η ανατομία του!» λέει ο νευροεπιστήμονας Clifford Kentros. Όταν η ανατομία ολόκληρου του υπόλοιπου σώματος δεν μπορεί να φτάσει ούτε στο ελάχιστο την πολυπλοκότητα της ανατομίας του εγκεφάλου, τότε τι όπλα έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες για να πολεμήσουν τις νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες; «Έναν ιό!», προτείνει ο Καθηγητής Cliff Kentros, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας συνεργάτης των Νορβηγών May-Britt Moser και Edvard Moser, (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2014).

Τίτλος δράσης: Bugs in the Brain || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 19.00-19.50
Η ομιλία του καθηγητή Clifford Kentros θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Μανώλης  Δερμιτζάκης. Θα υπάρξει ιατρική για τον καθένα μας;

Μια εξερεύνηση στα κρυφά μονοπάτια της «γενετικής μας ταυτότητας» μας υπόσχεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.  Μελετώντας χιλιάδες  ανθρώπινα γονιδιώματα από όλο τον κόσμο, ο Μανώλης Δερμιτζάκης δεν προσπαθεί να ανακαλύψει  πόσο διαφέρουμε μεταξύ μας, αλλά πώς αυτές οι διαφορές συνδέονται με την προδιάθεσή μας σε ασθένειες. Απέχουμε πολύ από την εποχή που οι γιατροί θα μας συμβουλεύουν με βάση τη γενετική μας ταυτότητα; Η εξατομικευμένη ιατρική άραγε βρίσκεται προ των πυλών; .

Τίτλος δράσης: Εμείς και τα γονίδιά μας || Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 20.00-20.50

Δημήτρης Κορρές. Μια ιδέα είναι όλα

«Για τη σύλληψη μιας ιδέας μπορεί να αρκούν μερικά δευτερόλεπτα, για την υλοποίησή της ωστόσο απαιτείται πολύς χρόνος, πολλή δουλειά και συνήθως πολλά χρήματα». Η επίλυση τεχνικών προβλημάτων αποτελεί για αρκετούς μια εξαιρετικά ευχάριστη ασχολία. Προκαλεί την ίδια ευφορία που απολαμβάνουμε όταν λύνουμε μια άσκηση γεωμετρίας ή ένα σταυρόλεξο. Είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων χρειάζονται γνώσεις, αλλά και φαντασία, ή αλλιώς μια ιδέα!

Σε αυτό το ταξίδι, από την έμπνευση έως τη δημιουργία, θα μας παρασύρει ο πολυμήχανος αρχιτέκτων μηχανικός, κεραμίστας – αγγειοπλάστης, μηχανουργός  Δημήτρης Κορρές, στον οποίον οφείλονται έως και 40 μετακινήσεις κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Super Car. Τίτλος δράσης: Η γέννηση μιας έξυπνης ιδέας || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 19.00 – 19.50

Η «Επιστηµογραφία» του Bίκτορα Κοέν στην Έκθεση Τέχνης του Athens Science Festival

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, σχεδιαστής και δάσκαλος στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, Βίκτωρ Κοέν, θα παρουσιάσει μια ατομική έκθεση με τον τίτλο «Επιστηµογραφία». Πρόκειται για μια εικονογραφημένη γραμματοσειρά  που συνδυάζει τον κόσμο της επιστήμης µε το βασικότερο συστατικό της γραφής µας: τα γράμματα. Εδώ  οι φόρμες γραμμάτων αναμιγνύονται  εντυπωσιακά µε παραδοσιακά αλλά και εξελιγμένα εργαλεία έρευνας. Τα  γράμματα διατηρώντας τις εκπαιδευτικές τους ιδιότητες,  προωθούν μια ιδιάζουσα οπτική αισθητικής, έµπνευσης και έκφρασης.

Το πείραμα αυτό πρωτοεμφανίστηκε, με επιτυχία,  στο εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού The New York Times Book Review. Η έκθεση “Επιστηµογραφία” θα παρουσιαστεί φέτος στην Έκθεση Τέχνης και Επιστήμης στο Athens Science Festival με σκοπό να εκπληρώσει την υπόσχεση της: να επανεξετάσει και να  παρουσιάσει μια πλέον ολοκληρωµένη γραµµατοσειρά. Επιμέλεια Έκθεσης: Χριστιάνα Καζάκου.
Διοργάνωση:  Sci-Co, British Council, Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Για όλο το πρόγραμμα μπες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324                                                                      Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»