Μήπως τελικά ζούμε στο Matrix; Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι το πιστεύουν...
Βρείτε μας στο
Tech

Μήπως τελικά ζούμε στο Matrix; Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι το πιστεύουν…

Και ποιος σου λέει εσένα ότι αυτά που βλέπεις γύρω σου είναι αληθινά;

Τι είναι το Matrix; Η απάντηση εξαρτάται από την οπτική γωνία μέσω της οποίας κοιτάς την πραγματικότητα. «Matrix είναι ο ψεύτικος κυβερνοκόσμος στον οποίο ζούμε», θα έλεγε κάποιος. «Το Matrix είναι μια ταινία», θα απαντούσε ένας άλλος. Μεταξύ μας, η δεύτερη απάντηση μοιάζει λίγο πιο… γειωμένη. Αν δίνεις την πρώτη ο κόσμος μάλλον θα σε θεωρεί τρελό. Εκτός και αν είσαι δισεκατομμυριούχος. Τότε είσαι απλά εκκεντρικός…

Κι όμως, όσο παράδοξο και αν μοιάζει, μερικοί από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο είναι πεπεισμένοι πως ζούμε σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, ακριβώς όπως αυτό που περιγράφεται στη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και έτσι, οι πάμπλουτοι αυτοί τύποι προσπαθούν να κάνουν κάτι ώστε να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα.

Μήπως τελικά ζούμε στο Matrix; Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι το πιστεύουν...

Τουλάχιστον δυο δισεκατομμυριούχοι επενδύουν τα λεφτά τους σε μια προσπάθεια να… ξεφύγουμε από αυτή την ψεύτικη πραγματικότητα στην οποία πιστεύουν πως ζούμε. Οι εν λόγω πεποιθήσεις πάντως δεν είναι και τόσο πρόσφατη κατάσταση. Πάρα πολλοί φιλόσοφοι έχουν στο παρελθόν εκφράσει την πιθανότητα να μην είναι αληθινός ο κόσμος μας αλλά αποτέλεσμα μιας ψευδαίσθησης όπως τα όνειρα. Όσο όμως τα χρόνια περνάνε και η τεχνολογία αναπτύσσεται, η εν λόγω θεωρία αποκτά και αντίστοιχες μορφές.

Η θεωρία των δισεκατομμυριούχων αυτών είναι πως οι πιθανότητες να ΜΗΝ ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα είναι «μια στο δισεκατομμύριο». Πρόσφατα μάλιστα, αναλυτές της Τράπεζας της Αμερικής πήραν θέση για το ζήτημα λέγοντας πως οι πιθανότητες να ζούμε σε ένα Matrix αγγίζουν το 50%.

Στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και αποκτάνε εμμονή με την συγκεκριμένη θεωρία. Άλλωστε πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη προσληφθεί από τους δυο δισεκατομμυριούχους και προσπαθούν να σπάσουν το πρόγραμμα που μας κρατάει εγκλωβισμένους μέσα στο Matrix!

Αν και το σχέδιο εξελίσσεται κάτω από πλήρη μυστικότητα και τα ονόματα των δυο δισεκατομμυριούχων δεν έχουν γίνει γνωστά, πιστεύεται ότι ο ένας εκ των δύο είναι ο Έλον Μασκ, ένας μεγιστάνας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. O Έλον Μασκ είναι ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, καθώς και ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, και ο πρόεδρος της SolarCity.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Είναι επίσης συνιδρυτής των Zip2, PayPal και Tesla Motors. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες του, έχει επίσης οραματιστεί ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop, έχει προτείνει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση ενώ είναι και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ανθρώπινης εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.

Μήπως τελικά ζούμε στο Matrix; Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι το πιστεύουν...

Ο Μασκ έκανε κάποιες δηλώσεις πριν λίγους μήνες αναπαράγοντας την θεωρία πως ζούμε σε μια τεχνητή πραγματικότητα ενός υπολογιστή και πως η πιθανότητα να μην ισχύει αυτό είναι «μια στο δισεκατομμύριο». Ο Μασκ τόνισε πως πιστεύει ότι η τεχνολογική εξέλιξη πραγματοποιείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που σε κάποια στιγμή στο μέλλον είναι δεδομένο πως η ζωή μέσα σε ένα τεχνητό περιβάλλον θα μοιάζει αδύνατο να διαχωριστεί από την αληθινή ζωή. Και εφόσον αυτό είναι πιθανό να γίνει στο μέλλον τότε για ποιο λόγο να… μην έχει γίνει ήδη στον… πραγματικό κόσμο και εμείς να μην ζούμε σε ένα Matrix; Ο ορισμός του mindfuck…

«Αν δεν ζούμε ήδη μέσα σε μια προσομοίωση, τότε κάποια στιγμή θα έρθει το τέλος του κόσμου και θα παρακαλάμε αυτά που ζούμε να μην είναι η αληθινή πραγματικότητα. Αν πάντως ο πολιτισμός πάψει να προχωράει και δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα να σταματήσουμε το τέλος του κόσμου αυτό θα σημαίνει πως κάποια γεγονότα εξωτερικά σε σχέση με εμάς θα έχουν σταματήσει την πρόοδο του πολιτισμού», τονίζει ο Μασκ που κάνει τα μυαλά μας να πονάνε.

Από την μεριά του, ο Σαμ Άλτμαν, συγγραφέας, προγραμματιστής υπολογιστών και… ιδιοφυΐα, αρθογραφώντας στο προσωπικό του μπλογκ μοιάζει να συμφωνεί με την εν λόγω θεωρία και μάλιστα φαίνεται να πιστεύει πως είτε οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουμε καταφύγει σε αυτό το Matrix για λόγους που… ως εγκλωβισμένοι σε αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε είτε είμαστε τα θύματα της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία μας έχει σκλαβώσει.

Μήπως τελικά ζούμε στο Matrix; Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι το πιστεύουν...

«Ίσως να υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκειμένου να σωθούμε από τις Τεχνητές Νοημοσύνες «φορτώσαμε» τις συνειδήσεις μας σε αυτό το Matrix, οι πραγματικοί μας εαυτοί ζουν κάπου εκτός Γης, σε έναν άγνωστο τόπο και χρησιμοποιούμε αυτό το πρόγραμμα για να αποπροσανατολίσουμε τις μηχανές. Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι να έχουμε υποδουλωθεί ήδη στις μηχανές και τα μυαλά μας να έχουν γίνει ένα με τους υπολογιστές», λέει ο Άλτμαν.