Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τον πανικό της συνειδητοποίησης πως κάποιος τρίτος έχει εισέλθει στον λογαριασμό του στο Facebook και το έχει κάνει φύλλο και φτερό;
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε πως τα προσωπικά μας δεδομένα –κυρίως τα εισερχόμενα μηνύματά μας- έπαψαν να είναι πια τόσο… κρυφά και πως το προφίλ μας στο Facebook έχει χακαριστεί. Οι περιπτώσεις φυσικά, διαφέρουν η μία από την άλλη καθώς υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να μπει κάποιος στον λογαριασμό σου παρά τη θέλησή σου.
Οι πιο συνηθισμένοι είναι το «κλέψιμο» του κωδικού από τα αποθηκευμένα στοιχεία του Google Chrome, οι ερωτήσεις ασφαλείας και η ακραία λύση της ανάκτησης κωδικού.
Το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι χρήστες του Facebook έχουν επαναπαυθεί σε ένα υποτιθέμενο «ισχυρό» password και θεωρούν πως κανείς δεν μπορεί να εισβάλλει στον λογαριασμό τους. Μέγα λάθος.
Διότι αγνοούν πως υπάρχει μόνο ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγει κανείς το χακάρισμα του προφίλ του.
Ποιος είναι αυτός;
Να μάθει και ο ίδιος να δυσκολεύεται κάθε φορά που κάνει log in, όπως θα πάθαιναν και οι επίδοξοι χάκερς. Τη λύση δίνει το ίδιο το Facebook με τη λειτουργία «two-factor authentication» που είναι μόλις τρία κλικς μακριά σου!
Πρόκειται για μια επιλογή που θα βρει κανείς στις ρυθμίσεις εισόδου και η οποία σου εξασφαλίζει πως με την ενεργοποίησή της κανένας άλλος πέρα από εσένα τον ίδιο δε θα καταφέρει να μπει στον λογαριασμό σου ακόμα κι αν έχει τον κωδικό σου.
Ενεργοποιώντας το «two-factor authentication» ουσιαστικά ζητάς από το Facebook να ασφαλίσει στο έπακρο την ιδιωτικότητα σου. Κάνοντας αυτή τη ρύθμιση, κάθε φορά που εισέρχεσαι στον λογαριασμό σου, το Facebook θα σου ζητά να επιβεβαιώσεις την ταυτότητά σου και με έναν δεύτερο κωδικό –διαφορετικό κάθε φορά- που θα έρχεται με μήνυμα στο κινητό σου τηλέφωνο.
Εναλλακτικά, θα βρίσκεις κωδικό (ο οποίος αλλάζει κάθε 30 δευτερόλεπτα) στην εφαρμογή του Facebook για smartphones, στην επιλογή «code generator».
Στην περίπτωση που χάσεις το κινητό σου τηλέφωνο και δεν έχεις πρόσβαση ούτε στο Facebook σου θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ξεχωριστεί διαδικασία ώστε να ασφαλίσεις τα πάντα από την αρχή.
Με άλλα λόγια, ο μοναδικός τρόπος να μπει κανείς στον λογαριασμό σου είναι να ξέρει τον κωδικό σου και να έχει κοντά του και το smartphone σου ώστε να δει το μήνυμα που σου στέλνει η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να σε χακάρει, εσύ θα ενημερωθείς αμέσως μέσω μηνύματος και θα φροντίσεις να αλλάξεις κωδικό.
Το πιο ασφαλές να μην αφήσεις το Facebook να αποθηκεύσει καμία συσκευή πέρα από αυτή του σπιτιού σου (κι αυτή με επιφύλαξη). Όταν συνδέεσαι για πρώτη φορά από νέο laptop, desktop ή smartphone το Facefook θα σε ρωτά αν θέλεις από τη στιγμή εκείνη να απενεργοποιήσεις το «two-factor authentication» για τη συγκεκριμένη συσκευή.
Καλό θα ήταν να υπομείνεις το βασανιστήριο του μηνύματος κάθε φορά που μπαίνεις από άλλο μέσο, προκειμένου να κρατήσεις του επίδοξους χάκερς εκτός.
Πίστεψε μας, η ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω!