Αν είχαμε τη δυνατότητα να φέρουμε σήμερα τον Αριστοφάνη, τότε αυτό που θα έκανε πρώτο είναι ο Πλούτος. Μόνο που το περιεχόμενο του θα άλλαζε ολοκληρωτικά. Στο δικό μου το μυαλό πλούτος για τη σύγχρονη Ελλάδα είναι τα πανεπιστήμια της. Η ακαδημαϊκή ζωή, η έρευνα, η προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο πέρασα 5 καταπληκτικά χρόνια. Όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, ποτών και τα συναφή. Κυρίως σε επίπεδο διεύρυνσης γνώσεων, σε επίπεδο γνώσης των πραγματικών μου ενδιαφερόντων. Την ίδια ιστορία μπορούν να σου διηγηθούν μια σειρά από άτομα που φοίτησαν στην σχολή των ΕΜΜΕ. Στο Μαθηματικό. Στο Χημικό. Στο Οικονομικό. Πιθανότατα στο 70% των σχολών.
Απ΄όσο με θυμάμαι δεν έκανα ποτέ τη σκέψη να επιδιώξω μια ιδιωτική σχολή. Ήθελα πανεπιστήμιο. Εννοείται για το κύρος που σου δίνει, αλλά κυρίως γιατί το είχα και με είχε ανάγκη. Όπως έχει ανάγκη από τον καθένα εξ υμών. Τούτη είναι η περίοδος που τα παιδιά δίνουν Πανελλήνιες και σε λίγες μέρες θα μάθουν τα αποτελέσματα τους. Απευθύνομαι σε αυτούς που θα γίνουν το νέο αίμα των ελληνικών πανεπιστημίων. ΕΚΠΑ, Πάντειο, ΕΜΠ, Αριστοτέλιο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο ΒΑ, ακόμα και το Χαροκόπειο. Ό,τι κι αν επιλέξετε, όπου κι αν βρεθείτε να έχετε στο νου σας ότι σας ανοίγονται ωκεανοί ευκαιριών. Ηθικής, πνεύματος, ψυχής, επαγγελματικής πορείας. Όλα αυτά είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Έχοντας ζήσει αρκετά πράγματα στους κύκλους του ΕΚΠΑ, έχοντας μιλήσει με παιδιά από άλλα πανεπιστήμια, κατάλαβα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι οι απεχθείς κομματικές νεολαίες, η βρωμιά των κτηρίων και όλα τα κακώς κείμενα που όντως υπάρχουν. Απλώς αυτό είναι το πιο θορυβώδες κομμάτι. Πάντοτε η μειοψηφία φωνασκεί για να καλύψει την ποσοτική της αδυναμία.
Το μεγάλο κομμάτι είναι καθηγητές αναγνωρισμένοι σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Είναι οι φοιτητές που ερωτεύονται την ακαδημαϊκή ζωή, που θέλουν να συνεισφέρουν στα μικρά και μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης, τα οποία είναι εξάλλου ο πυρήνας της δημιουργίας των πανεπιστημίων. Η διευκόλυνση τομέων της ζωής, η πρωτοπορία, τα βήματα προς ένα μέλλον που ο άνθρωπος θα νιώθει τον εαυτό του, η φιλοσοφία, η κοινωνική ανάλυση των φαινομένων με σκοπό να εξαλειφθούν ή να ενισχυθούν εφόσον είναι ζωτικά για την εξέλιξη. Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι εκείνες οι στωικές φιγούρες που δε νοιάζονται για δόξα και αναγνώριση. Που θέλουν να γίνουν παραπομπή, αλλά περισσότερο θέλουν να αφήσουν ένα μεγάλο κομμάτι νέας γνώσης στους επόμενους. Μια ασυναίσθητη ανιδιοτέλεια.
Το βίντεο από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ένα από τα πιο επιτυχημένα και αναγνωρισμένα για την καινοτομία τους πανεπιστήμιο, είναι υπερεπαρκής λόγος για να δώσεις την σωστή αγάπη στην δημόσια και δωρεάν ελληνική παιδεία. Δεν είναι κάποιο πατριωτικό κατάλοιπο. Είναι η πραγματικότητα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο αξίζει την αγάπη μας και αξίζει την τόνωση όσων μπορούν να το στηρίξουν!