«Περσικά Παραμύθια»: Τα κλασικά ελληνικά παραμύθια σε μία εκδοχή που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους
Βρείτε μας στο

Εντάξει, είσαι κάπως μεγάλος για να διαβάζεις παραμύθια. Ωστόσο, έχεις δικαιολογία, παιδιά δικά σου, φίλων, τα ανίψια σου. Και για λίγο ταξιδεύεις σε τόπους μαγικούς, εκεί όπου αρετές, αξίες, συμπεριφορές, λάθη και πάθη μεταφέρονται μέσα από τον μαγικό κόσμο ενός παραμυθιού.

Γιατί, το ξέρεις πια, το παραμύθι τελικά είναι ένας γοητευτικός τρόπος για να πεις αλήθειες.
Τα Περσικά Παραμύθια του Αλί Καρατζί είναι μια συλλογή από μικρά ιρανικά παραμύθια, λαϊκά και αρχαία περσικά, που δίνουν την αίσθηση των παλιών παραμυθιών εκείνων που περιμένεις να πει μια γιαγιά ή ένας παππούς λίγο πριν τον ύπνο.

Ο Αλί Καρατζί μας δίνει την ευκαιρία μέσω των παραμυθιών της συλλογής του για ένα γοητευτικό ταξίδι στην περσική λαϊκή παράδοση και επαφή με παραμύθια που πριν μεταφραστούν και γίνουν βιβλίο ταξίδεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν εδώ και αιώνες τα παιδιά στον κόσμο τους.

Ίσως εκπλαγείς με τα κοινά μοτίβα που θα ανακαλύψεις διαβάζοντας τα περσικά παραμύθια του Αλί Καρατζί. Θα σου θυμίσουν τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, θα σε μεταφέρουν στα παραμύθια που άκουγες από τη δική σου γιαγιά και θα σου θυμίσουν ίσως ακόμα και τους μύθους του Αισώπου.

«Περσικά Παραμύθια»: Τα κλασικά ελληνικά παραμύθια σε μία εκδοχή που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους

Η μορφή του κακού βασιλιά που νικιέται από τον ήρωα με τη βοήθεια των ζώων, οι μικρές ιστορίες των ζώων με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που κρύβουν ηθικά διδάγματα, η ευγνωμοσύνη του αδύναμου για την προσφορά βοήθειας, όλα εκεί θα σε μεταφέρουν στα δικά σου παιδικά παραμύθια.

Και δίπλα σε αυτά έρχεται ένα παραμύθι που είναι η κοκκινοσκουφίτσα αλλιώς, σε αντιστροφή.

«Περσικά Παραμύθια»: Τα κλασικά ελληνικά παραμύθια σε μία εκδοχή που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Στην περσική εκδοχή του παραμυθιού δεν περνάει η εγγονή από το δάσος αλλά η γιαγιά και δεν συναντά μόνο τον λύκο που θέλει να την φάει αλλά και μια τίγρη και ένα λιοντάρι. Και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο -spoiler alert- τη γιαγιά δεν τη σώζει ένας κυνηγός.

Ωστόσο, το παραμύθι της συλλογής που ξεχώρισα είναι η ποντικοπαγίδα. Ένα ποντικάκι περίεργο, πολυμήχανο, που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο και δεν διστάζει να θυσιάσει την ασφάλεια του σπιτιού του για να εξερευνήσει το άγνωστο, να γευτεί τη ζωή και να αντιμετωπίσει με θάρρος τους κινδύνους της.

Η εικονογράφηση της Δέσποινας Ιωαννίδου που υποστηρίχθηκε και από υλικό που περιλαμβάνει στοιχεία από τα μνημεία του ιρανικού πολιτισμού, όπως ανάγλυφα της Περσέπολης, μινιατούρες από παλιά περσικά βιβλία, παραδοσιακά κεραμικά, αποσπάσματα από ποιήματα φημισμένων ποιητών της Περσίας, χαλιά, τοπία και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή, συνοδεύει με έναν εξίσου γοητευτικό τρόπο τα παραμύθια.