Ιστορία του Κούλερβο: Ακόμα ένα βιβλίο του Τόλκιν στα ελληνικά
Βρείτε μας στο
Βιβλίο

Ιστορία του Κούλερβο: Ακόμα ένα βιβλίο του Τόλκιν στα ελληνικά

Τολκινικοί geeks ετοιμαζόμαστε για νέο εγκλεισμό αγκαλιά με το βιβλίο.

Μετά από την τριλογία του Χόμπιτ, του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Σιλμαρίλιο, τα Παιδιά του Χούριν και άλλα 3 βιβλία του, ο Τζον Τόλκιν γίνεται ένας από τους 4-5 πιο «πληθωρικούς» συγγραφείς του εξωτερικού στην ελληνική γλώσσα. Οι Εκδόσεις Κέδρος ανέλαβαν να μεταφράσουν στα ελληνικά ακόμα μια ιστορία του. Την Ιστορία του Κούλερβο που αποτελεί μια από τις πρώτες ιστορίες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και εκδόθηκε πολύ πρόσφατα (2015), έχει γραφτεί έναν αιώνα πριν. Οι πρώτες σημειώσεις έγιναν το 1914-15 όταν σπούδαζε στο Κολέγιο του Εξετέρ.

Ο Κούλερβο, ο γιος του Κάλερβο, είναι ίσως ένας από τους πιο σκοτεινούς και παράλογα ελκυστικούς ήρωες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «δύσμοιρος Κούλερβο», όπως ο Τόλκιν τον αποκαλούσε, ήταν ένα ορφανό αγόρι με υπερφυσικές δυνάμεις και τραγική μοίρα. Αναθρεμμένος στο απαίσιο αρχοντικό του πανίσχυρου και αδίστακτου Ούνταμο, που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, αιχμαλωτίσει τη μητέρα του και προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις φορές και τον ίδιο όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κούλερβο θα πορευόταν μόνος στη ζωή.

Εάν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδερφής του, της Γουάνονα, αλλά και την προστασία που του πρόσφεραν τα μάγια του σκύλου Μούστι. Όταν τελικά πουλήθηκε ως σκλάβος, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ούνταμο. Ωστόσο, πριν πάρει την εκδίκηση που σχεδίαζε, συνειδητοποίησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την αδυσώπητη μοίρα…

Πρόκειται για μία ιστορία βασισμένη στο επικό φινλανδικό ποίημα Kalevala του Τόλκιν. Είναι μάλιστα το πρώτο δείγμα μετάβασης του από την ποίηση στην πεζογραφία. Στην αφήγηση του διαγράφεται πλήρως η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο συγγραφέας εκείνο το στάδιο της ζωής του. Αρκετά σκοτεινή και χωρίς σταθερό έδαφος, η ηλικία των 22 για τον Τόλκιν ταυτίστηκε με μια ενδοσκόπηση σε βάθος. Βάθος που δεν συναντάται εύκολα σε τέτοιες ηλικίες. Το πρώτο edit των σημειώσεων έγινε το 2010 από τον Βέρλιν Φλίγκερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, και εκδόθηκε από το Harper Collins το 2015.