Χαρούκι Μουρακάμι: Ο Ιάπωνας συγγραφέας που αξίζει να διαβάσεις

Το να διαβάσεις βιβλίο ενός Ιάπωνα συγγραφέα δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Εκτός κι αν πρόκειται για τον Χαρούκι Μουρακάμι...

Το πρώτο βιβλίο του που μπήκε στην βιβλιοθήκη μου ήταν το 2007, όταν ένας συνάδελφος μου έφερε δώρο το «Νορβηγικό Δάσος». Για να είμαι ειλικρινής, δεν ενθουσιάστηκα με την ιδέα ενός Ιάπωνα συγγραφέα , αλλά, επειδή όσες φορές μου είχε προτείνει κάποιο βιβλίο, είχε δίκιο, άρχισα να το διαβάζω.

Αυτό ήταν! Για μέρες μιλούσα για τον Χαρούκι Μουρακάμι και το βιβλίο, που όταν το τελείωσα μου άφησε μία περίεργη αίσθηση. Η μοναξιά, η απομόνωση, η μουσική, η μοίρα, το σεξ διάσπαρτα στο βιβλίο με μάγεψαν. Μα πάνω απ΄ όλα η ρεαλιστική του γραφή-μόνο σε αυτό το μυθιστόρημα.

Αν και το στυλ του είναι δυτικοποιημένο, στα βιβλία του γράφει για την Ιαπωνία, για τη ζωή στις πόλεις, κυρίως της πρωτεύουσας, το Τόκιο, με λόγο απλό και με χαρακτηριστικό ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ. Τις περισσότερες φορές δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, ενώ το μεταφυσικό στοιχείο είναι πολύ έντονο.

xarous

Το πρώτο δείγμα από τον Ιάπωνα ήταν πολύ καλό, γι αυτό πολύ σύντομα διάβασα και «Το κουρδιστό πουλί», ένα από τα καλύτερά του νομίζω, αν και αυτό είναι υποκειμενικό. Η φαντασία και η ιστορία εμπλουτισμένες με αρκετή δόση χιούμορ συνθέτουν ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στην σύγχρονη Ιαπωνία των μεγαλουπόλεων, της αποξένωσης και της ανάγκης για εσωτερική αναζήτηση. Με ένα τέλος που το ερμηνεύεις, όπως εσύ θέλεις.

Λίγο αργότερα καταπιάστηκα με το διηγήμά του «Μετά το σεισμό», και αμέσως μετά με το «1Q84», ένα τρίτομο μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Παρόλο που πλασαρίστηκε πολύ και γράφτηκαν διθύραμβοι, δεν με ενθουσίασε.

kafk

 

Το καλοκαίρι, κόντρα στη μόδα της εποχής, δεν επέλεξα κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά επέστρεψα στον Μουρακάμι και στο βιβλίο του «Ο Κάφκα στην ακτή». Ένα «παραμύθι» που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον Μουρακάμι ιδιαίτερο.

716 σελίδες που σε καθηλώνουν. Ο λόγος του παραμένει απλός άλλα αριστοτεχνικά αφηγηματικός, ικανός να σε κάνει να συνταξιδέψεις με τους ήρωές του και να σε πείσει να δεχθείς αδιαμαρτύρητα το υπερφυσικό σαν κάτι ρεαλιστικό. Γιατί όταν αποφασίσεις να μπεις στον κόσμο του Ιάπωνα συγγραφέα θα διαπιστώσεις ότι όλα είναι δυνατά…