Μπορεί σήμερα, στα 69 του χρόνια, ο Στίβεν Κινγκ να θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος συγγραφέας ιστοριών τρόμου, στο ξεκίνημά του, όμως, τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξή του σε μάστερ του είδους και… εκατομμυριούχο.
Το όνομα του Κινγκ έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό χάρη στο πρώτο του γνωστό μυθιστόρημα με τίτλο «Carrie» που εκδόθηκε στις 5 Απριλίου του 1974. Πριν από αυτό, είχε γράψει άλλα τρία, τα οποία δεν είχε δημοσιεύσει πουθενά. Πρωταγωνίστρια ήταν η «ιδιαίτερη» έφηβη Κάρι Γουάιτ που βλέποντας τη ζωή της να καταστρέφεται από τους χλευασμούς τον συνομηλίκων της, αποφασίζει να εκδικηθεί με φρικτό τρόπο όλους εκείνους που την έβλαψαν, χρησιμοποιώντας τις κρυφές τηλεκινητικές τις δυνάμεις.
Η ιστορία της ξέφευγε από τα συνηθισμένα της εποχής και κατάφερε να τελικά να εντυπωσιάσει το αναγνωστικό κοινό, παρότι για τον Στίβεν Κινγκ, η θέση της ήταν… στα σκουπίδια.
Την εποχή που ο συγγραφέας των best seller ξεκίνησε να γράφει την ιστορία αυτή, έμενε σε ένα νοικιασμένο τροχόσπιτο με τη σύζυγό του, Ταμπίθα και την 3 ετών κόρη τους, ενώ λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν είχε ούτε τηλέφωνο. Ήταν 26 ετών.
Τόσο ο ίδιος, όσο και η Ταμπίθα εργάζονταν ως καθηγητές αγγλικών (αφού και οι δύο είχαν αποφοιτήσει από την Αγγλική Φιλολογία όπου και γνωρίστηκαν), με τα οικονομικά τους να μη μπορούν να τους εξασφαλίσουν μία άνετη ζωή. Ο ίδιος έβγαζε μόλις 6.400 δολάρια ετησίως, δεν παραπονιόταν όμως. Αισθανόταν άλλωστε τυχερός που κατάφερε να βρει δουλειά σε σχολείο και να παραιτηθεί από το πλυντήριο ρούχων όπου εργαζόταν νωρίτερα ως σιδερωτής…
Η Carrie ξεκίνησε να γράφεται στη γραφομηχανή της συζύγου του με σκοπό να πουληθεί στα ανδρικά περιοδικά Playboy ή Cavalier ως short story έναντι 2.000 δολαρίων, ένα ποσό που θα του επέτρεπε να επισκευάσει το χαλασμένο του αυτοκίνητο και να αγοράσει τρόφιμα για το σπίτι του. Πριν καν φτάσει στη μέση, το πρωτότυπο βρέθηκε στα σκουπίδια.
Ο Κινγκ αισθανόταν τρομερά απογοητευμένος μόνο στην ιδέα πως μπήκε στη διαδικασία να γράψει κάτι τόσο «ανούσιο».
«Ποιος θα ήθελε να διαβάσει μια ιστορία για ένα κορίτσι με γυναικολογικά προβλήματα; Μισούσα τον εαυτό μου το έγραφα», είπε στο απόγειο της δόξας του ο συγγραφέας, αναφερόμενος σε μία από τις πρώτες σκηνές του μυθιστορήματος, όπου οι συμμαθήτριες την Κάρι την κοροϊδεύουν μόλις της έρχεται περίοδος στο ντους του σχολείου.
«Δεν είχα το παραμικρό συναισθηματικό δέσιμο με την ιστορία. Έμπνευσή μου ήταν μία παλιά μου συμμαθήτρια, που λόγω της περίεργης φύσης της και του στυλ της, την κορόιδευαν στο σχολείο. Ένιωθα ότι γράφω τη μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών. Δε μπορούσα να σκεφτώ πως θα ξόδευα περίπου δύο μήνες για το ολοκληρώσω και έτσι το πέταξα στα σκουπίδια», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Για καλή του τύχη, η σύζυγός του είδε την ιστορία στα σκουπίδια, τη μάζεψε και του ζήτησε να την ολοκληρώσει ώστε να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποιον εκδοτικό οίκο.
Παρότι ο Κινγκ δεν ήλπιζε πως θα εντυπωσιαζόταν κανείς από το πόνημά του, της έκανε το χατίρι, ολοκλήρωσε την θρυλική πλέον «Carrie» και την έστειλε στις αρχές του 1974 στον εκδοτικό Doubleday χωρίς προσδοκίες.
Σχεδόν αμέσως, έφτασε στο τροχόσπιτό του ένα τηλεγράφημα –καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος επικοινωνίας μαζί του- από τον εκδότη Μπιλ Τόμσον, στο οποίο του ανακοίνωναν πως η νουβέλα του έγινε δεκτή και θα εκδοθεί σε βιβλίο, με την προκαταβολή που θα λάμβανε ο ίδιος να ανέρχεται στα 2.500 δολάρια. Το πρώτα πράγμα που έκανε ο Κινγκ, ήταν να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και να βάλει τηλέφωνο στο σπίτι του!
Η πρώτη έκδοση, μετρούσε 30.000 αντίτυπα. Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς το ταλέντο του Στίβεν Κινγκ στις ιστορίες τρόμου ήταν οφθαλμοφανές.
Λίγους μήνες αργότερα, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον Τόμσον που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. «Κάθεσαι;», τον άκουσε να του λέει από την άλλη άκρη της γραμμής. «Τα δικαιώματα του βιβλίου σου πωλήθηκαν στη New American Library για 400.000 δολάρια».
Ο ίδιος ο Κινγκ περιέγραψε τη στιγμή εκείνη ως εξής: «Ζούσα με την οικογένειά μου σε ένα τροχόσπιτο που νοίκιαζα για 90 δολάρια το μήνα. Ξαφνικά μου τηλεφωνεί ένας άνθρωπος που είχα δει μόνο μία φορά στη ζωή μου, για να μου πει πως μόλις είχα κερδίσει το πρώτο λαχείο. Τα πόδια μου δεν με κρατούσαν. Δεν έπεσα ακριβώς, μας βρέθηκα γονατισμένος στο πάτωμα μη μπορώντας να πιστέψω αυτό που είχα ακούσει». Ο Μπιλ Τόμσον έγινε ένας από τους καλύτερούς του φίλους…
Η επιτυχία του είχε ξεκινήσει. Η πρώτη έκδοση πούλησε περίπου 13.000 αντίτυπα, ενώ η δεύτερη ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο μόνο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της. Το βιβλίο αφιερώθηκε στη σύζυγό του, Ταμπίθα.
Ο Κινγκ παράτησε τη δουλειά του ως καθηγητής και αφιερώθηκε στη συγγραφή. Είχε άλλωστε και σημαντικό απόθεμα.
Μέχρι σήμερα, ο Στίβεν Κινγκ έχει γράψει περισσότερες από 50 ιστορίες, με τα συνολικά αντίτυπα που έχουν πουληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο να ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια.
Οι ταινίες που βασίστηκαν στα μυθιστορήματά του είναι δεκάδες, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του να θεωρούνται μεταξύ άλλων οι παραγωγές «The Shining», «It», «Pet Sematary», «Misery», «The Green Mile» και «The Mist». Μετά από όλα αυτά, ο ίδιος αποκάλυψε πως είχε ξεκινήσει να στέλνει τις ιστορίες του στα περιοδικά προς δημοσίευση από τα 16 του χρόνια με τις απορρίψεις να διαδέχονται η μία την άλλη…
Τι θα είχε συμβεί αν η Carrie της γραφομηχανής παρέμενε στα σκουπίδια; Αν η Ταμπίθα δεν πίστευε στο ταλέντο του Κινγκ και δεν τον πίεζε να συνεχίσει να προσπαθεί; Πιθανότατα, η οικογένειά του δεν θα πλούτιζε ποτέ, ο Κινγκ δεν θα γινόταν γνωστός και οι λάτρεις του είδους δε θα απολάμβαναν τα αριστουργήματα που ενέπνευσαν σεναριογράφους και συγγραφείς να δημιουργήσουν τη νέα «σχολή τρόμου» που φέρει μία και μόνο υπογραφή: Stephen King.
- #Carrie
- #Stephen King
- #Stephen King βιβλία
- #βιβλία τρόμου
- #η ιστορία της Carrie
- #Στίβεν Κινγκ
- #Στίβεν Κινγκ ταινίες