Χιονάνθρωπος
Βρείτε μας στο

Ο Τζο Νέσμπο ήθελε να γίνει ροκ σταρ. Υπήρξε μέλος νορβηγικού συγκροτήματος με sold out συναυλίες ανά τη χώρα και δίσκους που γίνονταν ανάρπαστοι. Κι όμως, κέρδισε την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα γράφοντας -όπως λέει ο ίδιος- για τα μοναδικά πράγματα που αξίζει να γράφει κανείς, το έγκλημα και την αγάπη.

Και κάπως έτσι έγινε ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως.

Και ο «Χιονάνθρωπος» είναι για πολλούς  το βιβλίο που τον καθιέρωσε.

Είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ  Χάρι Χόλε. Ο cult ήρωας διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά  που τον έκαναν έναν από τους πλέον εθιστικούς και δημοφιλείς ήρωες του νουάρ: Ευφυής, με επικίνδυνη ροπή προς το αλκοόλ, μοναχικός λύκος, αυτοκαταστροφικός, σε διαρκή πάλη με το σκοτάδι  μέσα του.

Στον «Χιονάνθρωπο»  ερευνά έναν μανιακό δολοφόνο που περιμένει το πρώτο χιόνι για να διαπράξει τα στυγερά εγκλήματά του. Τα θύματα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Είναι όλες τους μητέρες που απατούν τον σύντροφό τους. Στον τόπο του εγκλήματος ένας χιονάνθρωπος , η υπογραφή του δολοφόνου.  Μια αθώα παιδική εικόνα και η τρομακτική μεταμόρφωσή της σε φονικό σύμβολο στοιχειώνει τον αναγνώστη.

«Ο Χιονάνθρωπος»: Το αριστούργημα του Τζο Νέσμπο γίνεται ταινία και στοιχειώνει τα όνειρά μας

Ο Χόλε και η ομάδα του είναι αντιμέτωποι με έναν serial killer που διαρκώς είναι ένα βήμα μπροστά και φαίνεται να  κινεί τα νήματα.

Ο Νέσμπο γράφει ένα σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ γεμάτο ένταση και ανατροπές. Η γραφή  είναι καθαρά κινηματογραφική. Dιαβάζοντας το έχεις  την αίσθηση πως η υπόθεση εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου, ενώ παράλληλα ακούς τις μουσικές που ο Νέσμπο επέλεξε να ντύσουν τις χολιγουντιανές, ωστόσο ρεαλιστικές σκηνές που περνούν μπροστά σου.

Η πλοκή γρήγορη, σφιχτοδεμένη, από τις πρώτες σελίδες καταφέρνει να σε καθηλώσει και δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Αγωνία, σασπένς  και δυσοίωνη ατμόσφαιρα που επιτείνεται από το βαρύ νορβηγικό χειμώνα.

Ο ίδιος, γνώστης του ανθρώπινου ψυχισμού, αν και μερικές φορές είναι διακριτή μια καθαρά αντρική  οπτική γωνία, δίνει ολοκληρωμένους  πειστικούς χαρακτήρες σκιαγραφόντας τους ήρωές του.

Με μαεστρία  δημιουργεί  μια «βεντάλια» υπόπτων παίζοντας με το μυαλό του αναγνώστη, καθώς κορυφώνει αριστοτεχνικά την ένταση. Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που ενώ διαθέτει όλα τα κλισέ του είδους φέρνει έναν αέρα ανανέωσης στο νουάρ. Σκοτεινό και καθηλωτικό όπως πρέπει να είναι. Η σκανδιναβική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και στις 12 Οκτωβρίου θα γίνει η πρεμιέρα του «Χιονάνθρωπου» στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Να το διαβάσετε και να το δείτε…