H «Μαριονέτα» του Daniel Cole είναι το αστυνομικό που πρέπει να διαβάσεις τον Φεβρουάριο
Βρείτε μας στο
Βιβλίο

H «Μαριονέτα» του Daniel Cole είναι το αστυνομικό που πρέπει να διαβάσεις τον Φεβρουάριο

Η εμφάνιση μιας ανθρώπινης μαριονέτας που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων ανθρώπων «γεννά» το πιο εθιστικό αστυνομικό θρίλερ της χρονιάς.

O τριαντατετράχρονος τραυματιοφορέας Daniel Cole κατάφερε με ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο να μας πείσει πως το αστυνομικό μυθιστόρημα δεν είναι  σκανδιναβική υπόθεση.

Ο Cole  ήθελε να γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές. Και το προσπάθησε για έξι περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα μια στοίβα επιστολών απόρριψης και  τα πρώτα σημάδια αμφιβολίας για τον ίδιο του τον εαυτό και την ικανότητά του να γράψει.

Κι όμως το σενάριο που είχε γράψει για μια τηλεοπτική σειρά  δεν μπορούσε να βγει από το μυαλό του. Λάτρευε την υπόθεση. Και αποφάσισε να το μετατρέψει  σε κανονικό μυθιστόρημα.

Χρειάστηκαν μόνο τα τρία πρώτα κεφάλαια της «Μαριονέτας», για να υπογράψει εξαψήφιο συμβόλαιο για την έκδοση τριών βιβλίων και επιπλέον για να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι από τις περιπτώσεις που σκέφτεσαι πως ο Θεός γελάει μαζί σου.

Και εγένετο η «Μαριονέτα» και ο Γουίλιαμ Φοκς, ο πρωταγωνιστής αστυνόμος με το παρατσούκλι «Γουλφ»,  είναι φανερό ότι ήρθε για να μείνει.

H «Μαριονέτα» του Daniel Cole είναι το αστυνομικό που πρέπει να διαβάσεις τον Φεβρουάριο

Ο  Γουλφ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των δημοφιλών ηρώων του νουάρ και όμως, παρά τα κλισέ του είδους,  ο χαρακτήρας είναι ρεαλιστικός, ολοζώντανος, ανθρώπινος. Και γύρω του ο Cole  πλάθει ενδιαφέροντες χαρακτήρες σε δεύτερους ρόλους που όμως δεν λειτουργούν ως δεκανίκια του κεντρικού ήρωα αλλά διεκδικούν και λαμβάνουν το χώρο για να ξεδιπλωθούν.

Η Έμιλι Μπάξτερ η γοητευτική συνάδελφος του Γουλφ και ο διάχυτος ερωτισμός ανάμεσά τους, ο Έντμοντς, ο εύστροφος πρωτάρης στο τμήμα ανθρωποκτονιών  που δεν του πολυδίνουν σημασία, η φιλόδοξη δημοσιογράφος  πρώην σύζυγος του Γουλφ ,εντυπωσιακή  και αδίστακτη, όλοι  θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε μια σκοτεινή ιστορία που φέρνει στο μυαλό το κινηματογραφικό «Seven».

H «Μαριονέτα» του Daniel Cole είναι το αστυνομικό που πρέπει να διαβάσεις τον Φεβρουάριο

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η ιστορία  ξεκινάει με ένα flash back του τύπου «εδώ άρχισαν όλα», αποκαλυπτικό της ψυχοσύνθεσης του κεντρικού ήρωα. Ο  Γουλφ επιτίθεται και ξυλοκοπεί άγρια μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου τον «Αποτεφρωτή», serial killer νεαρών κοριτσιών, όταν αντιλαμβάνεται πως θα αθωωθεί, με αποτέλεσμα την αποπομπή του από το αστυνομικό σώμα και τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική.

Τέσσερα χρόνια αργότερα κι ενώ επιστρέφει στη δουλειά σε ένα Λονδίνο που πλήττεται από τους σπάνιους καύσωνες της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια περίεργη υπόθεση.

Απέναντι από το διαμέρισμα του εντοπίζεται μια ανθρώπινη μαριονέτα που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων ανθρώπων. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται μια λίστα με έξι επόμενους στόχους και τις ημερομηνίες εκτέλεσής τους. Τελευταίος στη λίστα ο ίδιος ο Γουλφ…

H «Μαριονέτα» του Daniel Cole είναι το αστυνομικό που πρέπει να διαβάσεις τον Φεβρουάριο

Η Μαριονέτα είναι ένα εθιστικό θρίλερ που διαβάζεται απνευστί  κυρίως χάρη στη σφιχτοδεμένη πλοκή.  Ο δολοφόνος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και ένας αγώνας δρόμου με αντίπαλο το χρόνο που πιέζει ασφυκτικά ξεκινά για τον εντοπισμό του.

Σασπένς,  καταιγιστικός ρυθμός , ευφάνταστοι φόνοι εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ύψη   με τη γραφή να είναι καθαρά κινηματογραφική. Και κάπου εκεί ο Cole βρίσκει  τον τρόπο να καυτηριάσει τον τρόπο λειτουργίας των media,  τον λαϊκισμό των πολιτικών, το αστυνομικό σώμα.

Πρόκειται για  ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, ένα σκοτεινό θρίλερ γραμμένο από έναν μάστορα της αφήγησης που είναι φανερό πως θα δημιουργήσει το δικό του brand στο χώρο του crime.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.

Να το διαβάσετε…