Ο ίδιος είχε δηλώσει πώς ο πατέρας του και η αδελφή του είχαν ύψος 2.03μ., η μητέρα του 2.08 και ότι ο προπάππους του, ένας από τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο, έβλεπε τον κόσμο από τα 239 εκατοστά.
Ο Μανούτε Μπολ δεν αποτέλεσε παραφωνία σε αυτή την οικογένεια. Απεναντίας ήταν το μοναδικό μέλος της που το ύψος του μετρήθηκε με κάθε επισημότητα (2,31μ.) και που χάρη σε αυτό έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο.
Το μοναδικό έως ότου εμφανιστεί ο γιος του, ο 19χρονος σήμερα, Μπολ Μπολ, που με ύψος 2,18μ. διαπρέπει στο Κολέγιο του Όρεγκον και μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι στο draft του 2019 θα καταλάβει μία από τις 15 πρώτες θέσεις.
Η περιοχή του Σουδάν όπου κατοικεί η φυλή των Ντίνκα θεωρείται ότι «γεννάει» τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Μανούτε ήρθε σε αυτόν ως γιος του αρχηγού της φυλής και το μπάσκετ ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του όταν ήταν παιδί.
Η καθημερινότητα του, βλέπετε, περιελάμβανε πολύ πιο… ρισκαδόρικες ασχολίες, με σκοπό να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικογένειας μέσω της κτηνοτροφίας. Όπως ο ίδιος είχε επαναλάβει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του, πρόσεχε τα ζώα της φαμίλιας από τα αρπαχτικά, σκοτώνοντας μάλιστα κάποια στιγμή ένα λιοντάρι που επιτέθηκε στο κοπάδι, με ακόντιο…
Δεδομένων αυτών, πρόκειται μάλλον για ένα μικρό «θαύμα» το ότι ένας ρακένδυτος Σουδανός, που στα νιάτα του φύλαγε τσίλιες υπό το φόβο των άγριων θηρίων, κατάφερε, όχι μόνο να υπερβεί κατά πολύ το πεπρωμένο του, αλλά να παίξει μπάσκετ ως επαγγελματίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Πόσο μάλλον αν αυτό το έκανε στα «40 ή στα 50 χρόνια του», όπως εικάζει ο προπονητής που του άνοιξε την πόρτα του NBA!
Ο Μανούτε Μπολ έχει καταγραφεί στην ιστορία του μπάσκετ, μαζί με το Ρουμάνο Γκιόργκε Μουρεσάν, ως οι υψηλότεροι παίκτες στην ιστορία. Αντίθετα με το ύψος του ωστόσο, ποτέ δεν έγινε γνωστή η ηλικία του.
Ο Μπολ έγινε διεθνής με την Εθνική μπάσκετ του Σουδάν το 1983, παίζοντας με την ομάδα της πρωτεύουσας, το Χαρτούμ. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας της ομάδας του Σουδάν στις ΗΠΑ, τον είδε ο τότε προπονητής του Κλίβελαντ Στέιτ, Κέβιν Μακέι. Διαπιστώνοντας σπάνια τεχνικά στοιχεία για το ύψος του, τον κάλεσε και τον έπεισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ.
Ο Μακέι ήταν ο άνθρωπος – «κλειδί» για τη μετάβαση του Σουδανού στο αμερικανικό μπάσκετ, αυτός που τον βοήθησε να ξεπεράσει όλη τη γραφειοκρατία. Μπορεί ο Μπολ να μην έπαιξε ποτέ στο Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ, αποτυγχάνοντας να περάσει τις εξετάσεις στα μαθήματα, αλλά ουσιαστικά οφείλει την καριέρα του στην απόπειρα του να παίξει εκεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Σουδανός έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι σε ηλικία 21 ετών, καθώς τα χαρτιά του έγραφαν έτος γέννησης «16 Οκτωβρίου 1962». Αυτό όμως ήταν μια «εφεύρεση» του Μακέι.
Όπως αποκάλυψε το 2017 ο σημερινός σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς, εκείνος «έφτιαξε» τα χαρτιά του Μπολ, βάζοντας αυθαίρετα την ημερομηνία γέννησης. Σύμφωνα με τον Μακέι, δεν είχε ιδέα πότε γεννήθηκε και είναι πιθανόν αυτό να συνέβη γύρω στο 1945! Που σημαίνει ότι μπορεί να έπαιξε στο NBA ακόμη και σε ηλικία 50 ετών…
«Ήθελα να βάλω ως ημερομηνία την πιο κοντινή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ο Μπολ δεν είχε ιδέα πόσο ετών ήταν, ούτε και το παιδί που τον συνόδευε. Νομίζω ότι ήταν γύρω στα 40 τότε! Οι πόρτες του NBA είναι ανοιχτές όταν είσαι 19 και 20 χρόνων, έχουν κλείσει όμως στα 35».
Ο Μπολ ήθελε πάρα πολύ να παίξει στις ΗΠΑ για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένεια του. Ο Μακέι αποκάλυψε ακόμη ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης ήταν fans του Κλίβελαντ κι έτσι έκαναν τα… στραβά μάτια. «Παρακολουθούσαν live τα παιχνίδια μας και είχαν λατρέψει την ιδέα να παίξει μαζί μας. Έως τότε κανείς δεν είχε δει κάτι αντίστοιχο. Η δημοσιότητα του Μπολ στον τοπικό Τύπο ήταν μεγάλη».
Μετά από 5 χρόνια πάντως, το Πανεπιστήμιο τιμωρήθηκε με την κατηγορία ότι παρείχε «παράνομη οικονομική βοήθεια» στον Μπολ και άλλους δύο Αφρικάνους παίκτες, καθώς και για αγορά αυτοκινήτου στον πρώτο.
«Μας κατηγόρησαν, αλλά δεν έπαιξε τελικά ούτε έναν αγώνα μαζί μας. Τι έπρεπε να κάνω; Η οικογένεια του λιμοκτονούσε. Ήθελε να τους βοηθήσει. Έπρεπε να τον ξαναβάλω στο αεροπλάνο και να του πω “φύγε;”, πρόσθεσε, κατά την αποκάλυψη του, ο κόουτς Μακέι.
Ο Μπολ κατέληξε τελικά στο Πανεπιστήμιο του Μπρίτζπορτ στο Κονέκτικατ. Στην πρώτη σεζόν του στο Κολέγιο (1984-85) έκανε θραύση, έχοντας κατά μέσο όρο 22,5 πόντους και 13,5 ριμπάουντ με τη φανέλα των Περπλ Νάιτς.
Επελέγη έτσι στο Νο 31 του ντραφτ του 1985 από τους Ουάσιγκτον Μπούλετς, με τους οποίους έπαιξε για μια τριετία, προτού μετακομίσει στο Γκόλντεν Στέιτ. Στις τέσσερις συνολικά ομάδες που αγωνίστηκε έβγαζε το ψωμί του ως ο κορυφαίος μπλόκερ του πρωταθλήματος.
Είναι ο μοναδικός της ιστορίας που είχε κατά μέσο όρο περισσότερα κοψίματα από πόντους και δεύτερος στη σχετική λίστα με τις περισσότερες τάπες ανά ματς. Στην πρώτη σεζόν του στους Μπούλετς για παράδειγμα, είχε 6 ριμπάουντ, 5 μπλοκς και 3,7 πόντους.
Η καριέρα του στο NBA ολοκληρώθηκε το 1995, θεωρητικά σε… ηλικία 33 ετών. Σύμφωνα με τον Μακέι βέβαια, ο Σουδανός γίγαντας μπήκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου κάπου στα 40 και αποσύρθηκε γύρω στα 50! Στη Wikipedia δίπλα στην ημερομηνία γέννησης του αναφέρεται το εξής: «Said to be October 16, 1962, possibly much earlier».
Κανείς δεν ξέρει συνεπώς τι ηλικία είχε ο Μπολ όταν στις 19 Ιουνίου του 2010 άφησε την τελευταία πνοή του, νικημένος από το σύνδρομο Stevens-Johnson, που του προκάλεσε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Αυτό που ξέρουν ωστόσο όλοι -και κυρίως οι συμπατριώτες του- είναι ότι ο Μπολ δικαίωσε στο ακέραιο την ερμηνεία του ονόματος του («ξεχωριστή ευλογία»). Μετά το τέλος της καριέρας του εξελίχθηκε σε μια πραγματική ευλογία για το Σουδάν, αναπτύσσοντας τεράστια ανθρωπιστική δράση.
«Όταν λες σε εμάς στο Σουδάν τη λέξη “Μανούτε”, δεν σκεφτόμαστε το μπάσκετ, αλλά όλα τα πράγματα που έκανε για να βοηθήσει τον κόσμο, χωρίς να έχει την ανάγκη να το κάνει. Δεν θα ήταν χαρούμενος αν δεν βοηθούσε όλον αυτόν τον κόσμο», έχει δηλώσει ο εν ενεργεία Σουδανός σταρ του NBA, Λούολ Ντενγκ.
Ο Μανούτε Μπολ τα είχε κάνει όλα για την τριτοκοσμική πατρίδα του. Αυτό που γνωρίζουν πια και τα… άγρια θηρία του Σουδάν είναι ότι το μεγαλείο της ψυχής του ξεπέρασε τη φαινομενική σωματοδομή του.
Και δεδομένα την όποια «απάτη» αναφορικά στην ηλικία του…