Oι 5 πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες του κόσμου που θα ανταγωνιστούν τον Νεϊμάρ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Oι 5 πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες του κόσμου που θα ανταγωνιστούν τον Νεϊμάρ

Ο Εμπαμπέ είπατε; Ε, όχι, δεν σας δίνουμε τόσο ευκολάκι...

Δύο πόρτες έχει η ζωή για αυτόν τον τρελό χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (η οικουμενικότητα απηχεί στη συμβολή των Κινέζων). Είτε θα σκάσει ως μια αλόγιστα διογκωμένη φούσκα, είτε θα διαρκέσει μερικά χρόνια ακόμα, έως ότου η FIFA και η UEFA, ανήσυχες για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Πατρίκιων και Πληβείων, επιβάλλουν ένα πλαφόν ώστε να συγκρατήσουν τη φρενίτιδα της υπερκοστολόγησης παικτών.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι για κάποια χρόνια ακόμα το ποδοσφαιρικό μεταγραφικό χρηματιστήριο θα καταγράφει διαδοχικά limit up, μπήκαμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε ποιοι παίκτες θα μπορούσαν εντός της προσεχούς πενταετίας να απειλήσουν το ρεκόρ μεταγραφής του Νεϊμάρ. Πέραν του Κιλιάν Εμπαμπέ, που αποτελεί τον προφανή υποψήφιο -καθώς ήδη η αξία του βάσει ζήτησης προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ- καταλήξαμε σε άλλους πέντε, που υπό ιδανικές για αυτούς συνθήκες εξέλιξης θα κάνουν το μεγάλο «μπαμ».

Βινίσιους Τζούνιορ

Ηλικία: 17

Ομάδα: Φλαμένγκο / Ρεάλ

Είχε αγωνιστεί μόλις 17 λεπτά σε ανδρικό επίπεδο όταν η Ρεάλ πλήρωσε τον περασμένο Μάη 45 εκατ. ευρώ στη Φλαμένγκο για την απόκτηση του! «Ποτέ ξανά δεν δόθηκαν τόσα χρήματα για έναν τόσο άπειρο παίκτη», έγραψε τότε η «Marca», η Ρεάλ ωστόσο θέλησε και πέτυχε να προλάβει την Μπαρτσελόνα, της οποίας ο Βινίσιους Τζούνιορ είναι δεδηλωμένος οπαδός. Βιρτουόζος από τους λίγους, αρέσκεται να κρύβει την μπάλα και για αυτό αποκαλείται ήδη στη χώρα του ως «νέος Νεϊμάρ».

Στα 13 χρόνια του ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας u-15 της Φλαμένγκο, κάνοντας από τότε απίθανα πράγματα ως αριστερός εξτρέμ. Το 2015 οδήγησε με έξι γκολ την u-15 της Βραζιλίας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Νοτίου Αμερικής και στις αρχές του 2017 ήταν ο πρώτος σκόρερ (7 γκολ σε 8 ματς) και MVP του αντίστοιχου πρωταθλήματος u-17. Τον Ιούλιο έκλεισε τα 17 και ανήκει πια στην πρώτη ομάδα της Φλαμένγκο, έχοντας κάνει ως αλλαγή τις 10 από τις 12 συμμετοχές του. Λέγεται ότι ο Νεϊμάρ (τρομάρα του) του είχε στείλει πολλά μηνύματα για να επιλέξει την Μπαρτσελόνα, αλλά η Ρεάλ κινήθηκε πιο αποφασιστικά και η πρόταση της προς τη Φλαμένγκο ήταν πολύ πιο δελεαστική.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Στη Μαδρίτη αναμένεται να αφιχθεί αφότου κλείσει τα 18 (βάσει της βραζιλιάνικης νομοθεσίας που δεν επιτρέπει σε ανήλικους παίκτες να ξενιτευτούν), ίσως και το 2019, αν οι δύο σύλλογοι συμφωνήσουν να μείνει στη χώρα του για ένα ακόμη χρόνο. Απομένει να φανεί αν το next best thing του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου θα αποδειχτεί Νεϊμάρ, Ρομπίνιο ή… Ντενίλσον.

«Αν παραμείνει αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει θα είναι για χρόνια μέλος της Εθνικής Βραζιλίας και των μεγαλύτερων club του κόσμου», λέει ο προπονητής του στην u-17 της Βραζιλίας, Κάρλος Αμαντέου. Σύμφωνα δε με τη «Marca», οι προπονητές των τμημάτων φυτωρίου της Ρεάλ συνηγορούν ότι ένας τέτοιος παίκτες βγαίνει κάθε 10 με 20 χρόνια.

Γκάμπριελ Ζεσούς

Ηλικία: 20

Ομάδα: Μάντσεστερ Σίτι

Oι 5 πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες του κόσμου που θα ανταγωνιστούν τον Νεϊμάρ

Το φθινόπωρο του 2014 το κοινό της Παλμέιρας απαιτούσε εν χορώ την απόλυση του Αργεντίνου τεχνικού Ρικάρντο Γκαρέκα επειδή δεν έβαζε έναν 17χρονο να παίξει. H «βερντάο» κινδύνευε με υποβιβασμό και μεγάλη μερίδα οπαδών έβλεπαν ως σωτήρια την προώθηση ενός… Ιησού στην πρώτη ομάδα, φτάνοντας να οργανώσουν ακόμα και διαδήλωση που μετέφερε επισήμως το αίτημα τους στη διοίκηση.

Από τον Ιούλιο του 2013 που ο Γκάμπριελ Ζεσούς πάτησε το πόδι του στο σύλλογο ξεκίνησε να χτίζει αυτή τη φαινομενική σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα. Με 37 γκολ σε 22 ματς δημιούργησε νέο ρεκόρ σκοραρίσματος, οδηγώντας την ομάδα u-17 του συλλόγου στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Παουλίστα. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το έκανε τελικά στις 7 Μαρτίου του 2015 και ήταν καθοριστικός εκείνη τη σεζόν στην κατάκτηση του κυπέλλου, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων στο 3-2 επί της Κρουζέιρο για τη φάση των «16» με δύο γκολ και μία ασίστ. Στο Κόπα Λιμπερταδόρες του 2016 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 4 γκολ σε 5 συμμετοχές, ομοίως και στο πρωτάθλημα του 2016 (13 γκολ και 4 ασίστ σε 22 συμμετοχές), το οποίο κατέκτησε η Παλμέιρας.

Το Γενάρη του 2016 η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε 32 εκατ. ευρώ για την υπογραφή του και πριν καν προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του ο πιτσιρικάς έδειξε ότι είχε γεννηθεί έτοιμος για να μην ψαρώσει από τα εκτυφλωτικά φώτα της Πρέμιερ Λιγκ. Πέτυχε τρία γκολ στα πρώτα 205 λεπτά συμμετοχής του και αφού μεσολάβησε σχεδόν δίμηνη αποχή λόγω τραυματισμού (έχασε τα ματς με τη Μονακό), επέστρεψε για να σκοράρει ξανά στην 90λεπτη επανεμφάνιση του!

Με μόλις 8 συμμετοχές ως βασικός ο Γκάμπριελ Ζεσούς ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 7 γκολ και 4 ασίστ. Δεν ήταν μόνο ο δεύτερος σκόρερ της Σίτι, αλλά και ο πρώτος σε όλη την Πρέμιερ Λιγκ σε συμμετοχή στην επίτευξη γκολ ανά λεπτά συμμετοχής (1 κάθε 65,7 λεπτά). Και όλα αυτά έχοντας να γιατρέψει και ένα σπασμένο μετατάρσιο! Πέραν τούτων είναι πια βασικό στέλεχος της Εθνικής Βραζιλίας, με την οποία έχει πετύχει εφτά γκολ σε πέντε συμμετοχές. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει πετάξει εκατομμύρια και εκατομμύρια στον κουβά με τις αλόγιστες μεταγραφικές δαπάνες της, αλλά τα 32 εκατ. ευρώ για τον άνθρωπο – γκολ από το Σάο Πάουλο ήταν ένα deal που προορίζεται να της αποφέρει ένα μυθικό νούμερο.

Νίκολας Ντε Λα Κρους

Ηλικία: 20

Ομάδα: Ρίβερ Πλέιτ / Μίλαν

Το πρωτάθλημα Ουρουγουάης είναι μικρό πια για να τον χωρέσει, η μεταγραφή του στη Μίλαν θα καλύψει το μπάτζετ της Λίβερπουλ του Μοντεβιδέο για τα επόμενα 8 χρόνια! Το κόστος για τον αρχηγό της ομάδας u-20 της Ουρουγουάης έφτασε τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά οι «ροσονέρι» θα τον αφήσουν για ένα ακόμη χρόνο στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Ρίβερ Πλέιτ για να «ψηθεί».

Ο Νίκολας Ντε Λα Κρους, τον οποίο παρακολουθούσε στενά και η Μπαρτσελόνα, διαθέτει σπάνια τεχνική κατάρτιση και λόγω της εκρηκτικότητας του μπορεί, εκτός από επιτελικός χαφ, να παίξει και στις πτέρυγες. Η φήμη του θα είχε εκτοξευτεί αν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο u20 η Ουρουγουάη κατακτούσε το στέμμα, όπως προοριζόταν να κάνει. Τερμάτισε τελικά τέταρτη, ως αήττητη, χάνοντας στα πέναλτι και στον ημιτελικό (Βενεζουέλα) και στον μικρό τελικό (Ιταλία).

Ως Ουρουγουανός δεν είναι ακόμα τόσο διαφημισμένος όσο θα ήταν ένας Βραζιλιάνος με τις δικές του ικανότητες, αλλά, θυμηθείτε μας, προσεγγίζει τη Serie A για να αφήσει εποχή.

Ναμπί Κεϊτά

Ηλικία: 22

Ομάδα: Λειψία

Oι 5 πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες του κόσμου που θα ανταγωνιστούν τον Νεϊμάρ

Γίνεται ένας αμυντικός χαφ από τη Γουινέα να φτάσει ποτέ τα δυσθεώρητα επίπεδα πώλησης του Νεϊμάρ; Αν στα 22 του έχει παίξει μόνο στη Λειψία, δεν έχει καταγράψει ούτε μία συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και στοιχίζει -ήδη- 83 εκατ. ευρώ (αυτή είναι η τελευταία προσφορά της Λίβερπουλ για την απόκτηση του), τότε μάλλον γίνεται. Δεν πρόκειται για διάττοντα αστέρα, ο Αφρικάνος συνιστά ένα πραγματικό φαινόμενο αγωνιστικής αξίας.

Προικισμένος τεχνικά όσο μάλλον κανείς άλλος αμυντικός χαφ στον κόσμο, μπορεί και είναι εξίσου αποτελεσματικός όταν αμύνεται και όταν επιτίθεται. «Σκυλί» στην ανασταλτική λειτουργία και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κόψει την αντίπαλη άμυνα στα δύο με μία κάθετη πάσα, αλλά και να εκτελέσει από μακρινή απόσταση. Σε 31 ματς της Μπουντεσλίγκα είχε 8 γκολ και ισάριθμες ασίστ, ως ο MVP της (νεοφώτιστης) Λειψίας στην «τρελή» πορεία εξόδου προς το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακούγεται παρανοϊκό να προσφέρει ένας οπαδός του ορθολογισμού (Γερμανός γαρ) 83 εκατ. ευρώ για έναν αμυντικό χαφ, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ κάτι παραπάνω ξέρει που τον θέλει κολασμένα στη Λίβερπουλ.

Ουσμάν Ντεμπελέ

Ηλικία: 20

Ομάδα: Ντόρτμουντ

Oι 5 πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες του κόσμου που θα ανταγωνιστούν τον Νεϊμάρ

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το κατεργασμένο διαμάντι της Ντόρτμουντ. Οι δυνατότητες του είναι τέτοιες που μοιάζει να μην έχει ταβάνι αν επιδείξει το χαρακτήρα και την αφοσίωση που απαιτούνται για να συμπεριληφθεί κάποιος στους κορυφαίους. Τον Μάη έκλεισε μόλις τα 20 χρόνια και η αξία του υπολογίζεται ήδη άνω των 70 εκατ. ευρώ – όχι παράλογο, δεδομένου ότι στην πρώτη σεζόν του στην Μπουντεσλίγκα είχε 10 γκολ και 21 ασίστ. Ταχύς σαν τον άνεμο, σε καταστάσεις transition δεν έχει ταίρι, το μόνο που του απομένει είναι να βελτιωθεί τακτικά απέναντι σε οργανωμένες άμυνες για να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.