5 αδιανόητα τρίποντα που έχτισαν τον μύθο του “Batman” Φώτση (Vids)
Βρείτε μας στο

Δεν χρειαζόταν να είσαι η σύγχρονη εκδοχή του μάντη Τειρεσία για να γνωρίζεις τι θα συμβεί ούτε να μασήσεις φύλλα δάφνης όπως η Πυθία. Δεν ήταν αναγκαίο να σε φωνάζουν οι φίλοι σου «Κάλχα» λόγω των μαντικών σου ικανοτήτων. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να διαθέτεις το κληρονομικό χάρισμα. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά όταν έπαιρνε την μπάλα έξω από τη γραμμή του τρίποντου, ήξερες- εσύ, εμείς, όλοι μας- εκ των προτέρων τι θα συμβεί: «Φώτσης για τρειειειειεις… Μέσα!»

Ο Ντρου Νίκολας, συμπαίκτης του Έλληνα power forward στον Παναθηναϊκό πριν μερικά χρόνια, το είχε εκφράσει καλύτερα απ’ όλους: «Αν η ζωή μου κρινόταν από ένα σουτ, θα ήθελα να το πάρει ο Φώτσης», είχε πει ο Αμερικάνος, περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη μοναδική ικανότητα του Αντώνη να σηκώνεται για τα σουτ που ζύγιζαν περίπου 4.000 τόνους με την ίδια άνεση που το κάνει όταν σουτάρει στην αυλή του σπιτιού του τη στιγμή οι πάντες έχουν πάει για ύπνο και κανείς δεν τον βλέπει (ούτε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που τον περιμένει στη γωνία. Τη γωνία του instagram…).

5 αδιανόητα τρίποντα που έχτισαν τον μύθο του “Batman” Φώτση (Vids)

Τώρα που ο «Μπάτμαν» αποφάσισε να κρεμάσει για πάντα την επαγγελματική του κάπα και να συνεχίσει- σε μια κίνηση άκρατου ρομαντισμού- την καριέρα του στα «ξερά» των τοπικών πρωταθλημάτων με τη φανέλα του Ηλυσιακού (της ομάδας στην οποία έπαιζε μικρός, δηλαδή), το menshouse.gr αποτίει φόρο τιμής στο πιο κρύο αίμα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ «μέσω» 5 χαρακτηριστικών τρίποντών του.

Εις μπασκετικήν μνήμην, λοιπόν, του «Σκοτεινού Ιππότη» με το πιο φωτεινό χαμόγελο…

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ, Ευρωλίγκα 2013-2014

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ για τα playoffs της Ευρωλίγκας της σεζόν 2013-2014, μ’ ένα κολοσσιαίο, αόρατο «ΠΡΕΠΕΙ» να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Τριφυλλιού: η «ρωσική αρκούδα» προηγείται 2-1 στις νίκες και με λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος, είναι μπροστά στο σκορ με 68-71.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ο Διαμαντίδης ντριμπλάρει στις 45 μοίρες περιμένοντας τον Λάσμε να δώσει σκριν είτε στον Ματσιούλις είτε στον Φώτση. Ο Αντώνης βγαίνει στα 8 μέτρα, πιάνει την μπάλα και χωρίς δεύτερη σκέψη το μπουμπουνάει.

Ακόμα και ο συνήθως ψύχραιμος Δημήτρης Χατζηγεωργίου αναφώνησε ενθουσιασμένος «ΦΩΩΩΩΩΩΩΩΩΤΣΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΣ!!!»

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, τελικοί Α1 2016

Πρώτος τελικός του πρωταθλήματος της σεζόν 2015-2016 και ο πρωταθλητής, τότε, Ολυμπιακός χάνει με το «καλημέρα» το πλεονέκτημα έδρας χάρη στον «άνιωθο» Φώτση: με το σκορ στο 76-77 υπέρ των φιλοξενούμενων ο Καλάθης με τον Φελντέιν μπερδεύουν εαυτούς και αλλήλους, με αποτέλεσμα στα 5 δεύτερα πριν το τέλος της επίθεσης να κινδυνεύει να τους μείνει η μπάλα στα χέρια.

Ο Φελντέιν θυμάται, σ’ εκείνο το σημείο, πως στο παρκέ βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος, του πασάρει την μπάλα κι αυτός, στα 38 δεύτερα για το φινάλε, κόβει τα πόδια των Ερυθρόλευκων.

“Nothing but net”, που λέγαμε και μικροί στις σπηλιές μας.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Τελικοί Α1 2011

Ίσως η σπουδαιότερη βραδιά του- δεδομένης της κρισιμότητας του αγώνα- με τα πράσινα: 4ος τελικός της Α1 για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 και ο Παναθηναϊκός κυνηγάει απέναντι στον Ολυμπιακό του Ίβκοβιτς το 9ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του.

Οι φιλοξενούμενοι αποδεικνύονται πάρα πολύ σκληρά καρύδια, όμως ο Ομπράντοβιτς έχει τον σεληνιασμένο Φώτση: 6/6 τρίποντα έβαλε σ’ εκείνο το ματς ο Μπάτμαν, με το τελευταίο εξ αυτών- στο 1 λεπτό πριν το τέλος της παράτασης- από τη γωνία να βάζει ταφόπλακα στα όποια όνειρα έκαναν οι Ερυθρόλευκοι για επιστροφή στο θρόνο.

Φώτ6ης, κύριοι.

Ελλάδα – Αυστραλία, Μουντομπάσκετ 2006

Η Εθνική μας πηγαίνει στο Μουντομπάσκετ του 2006 ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, όμως στην πρώτη φάση δεν πείθει: μετά τη «λογική» νίκη επί του Κατάρ στην πρεμιέρα, φτύνει πορτοκαλί αίμα για να κερδίσει τους Λιθουανούς στο δεύτερο ματς και στο τρίτο η Αυστραλία μας κερδίζει 3 πόντους με κάτι λιγότερο από 20 δεύτερα για το τέλος.

Μπορεί οι πάντες να στέκονται στο νικητήριο τρίποντο του Ζήση, όμως το πιο σημαντικό σουτ το έβαλε, φυσικά, ο Φώτσης: με το σκορ στο 66-69 εις βάρος μας ο Διαμαντίδης ξεκινάει διείσδυση, πέφτει η άμυνα πάνω του και πασάρει στον 25χρονο, τότε, Αντώνη, που χωρίς δεύτερη σκέψη το στέλνει «ασάλιωτο» στο διχτάκι.

Κάτι τέτοια σουτ βάζαμε και βγήκε το “Greece- and of course Batman- has basketballs”.

 Καρσίγιακα – Παναθηναϊκός, Ευρωλίγκα 2015-2016

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ξεκινήσει καλά τις εκτός έδρας υποχρεώσεις του για την Euroleague εκείνης της περιόδου και κόντρα στην Καρσίγιακα στην Σμύρνη είναι μια καλή ευκαιρία να βρει το ρόδι και αφού του αλλάξει τα φώτα, να το σπάσει.

Στο τέλος της τρίτης περιόδου, λοιπόν, ο Καλάθης πασάρει «χέρι-με-χέρι» την μπάλα στον Φώτση κι αυτός, με το ρολόι να μηδενίζει, σουτάρει με ταμπλαδούρα από τα 8 μέτρα για το 41-50.

Το συγκεκριμένο τρίποντο δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα πιο πάνω ούτε έκρινε την τύχη ενός αγώνα. Είναι, ωστόσο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του γεγονότος πως στις φλέβες του Μπάτμαν η θερμοκρασία του αίματος δεν ξεπερνά ποτέ τους 0 βαθμούς: ο κόσμος να ωρύεται στις εξέδρες, η άμμος στην κλεψύδρα ν’ αδειάζει και η επιτακτική ανάγκη για να καταλήξει η μπάλα «μέσα» να είναι πασιφανής.

Την πιάνει.

Οπλίζει.

Σουτάρει.

Ολ’ αυτά με 20, το πολύ, σφυγμούς. Σαν να μην είναι ματς της Ευρωλίγκας. Σαν…

Σαν να σουτάρει στην αυλή του σπιτιού του.