5 φορές ακόμα που ο Κριστιάνο Ρονάλντο μας άφησε με ανοιχτό το στόμα
Βρείτε μας στο

Το ανάποδο ψαλίδι με το οποίο ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκει δίχτυα κόντρα στη Γιουβέντους έστειλε οριστικά τον Πορτογάλο στη σφαίρα του μύθου. Τέτοια γκολ, τέτοιες παραστάσεις, πολλές φορές λειτουργούν καλύτερα και από δέκα χρυσές μπάλες, όταν μιλάμε για τον τρόπο που χαράσσεται στο μυαλό του κόσμου ένας παίκτης. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον όρο «JFK moment» για να περιγράψουν μεγάλα γεγονότα που αποτυπώνονται σε ένα απλό, σκέτο φωτογραφικό κλικ. Όπως, λοιπόν, καθένας (από όσους το έζησαν) μπορεί να θυμηθεί πού ήταν και τι έκανε τη στιγμή που είδε τον Κένεντι να πέφτει νεκρός, έτσι κι εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στιγμή που ο Κριστιάνο νίκησε τους αντίπαλους αμυντικούς, τους νόμους της φύσης και -κυρίως- για άλλη μια φορά τον εαυτό του, χαρίζοντάς μας (ακόμη) ένα λόγο να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα.

Νικώντας τον εαυτό του

Ένα βίντεο με συμπυκνωμένη την καριέρα του θα μπορούσε να αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο μαθήματος σε σχολές και πανεπιστήμια. Και το καλύτερο motivational υλικό για ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους. Γιατί εάν υπάρχει ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά μεταξύ του CR7 και όλων των άλλων, είναι αυτή η αστείρευτη όρεξή του να βελτιώνεται. Να προσθέτει στο παιχνίδι του νέα στοιχεία. Να βάζει το σώμα του στην υπηρεσία του σκοπού του. Να περνά ατελείωτες ώρες φυσικής και τεχνικής προπόνησης για να γίνει καλύτερος. Και -φυσικά- να διαθέτει την πρόνοια και την ευθικρισία που απαιτείται για να αντιληφθεί τις επερχόμενες αλλαγές και να μεταλλάσσεται, με μοναδικό στόχο την κορυφή. Γιατί αυτή, η κορυφή δηλαδή, είναι το μόνο μέρος στο οποίο ο Πορτογάλος αισθάνεται καλά. Θέλει να είναι παντού και πάντα πρώτος. Κι έχει τον τρόπο να το πετυχαίνει.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική ζωή του ως ένας ταχύτατος winger. Αλλά γρήγοροι παίκτες, ακόμη και πιο γρήγοροι από αυτόν, υπήρξαν πολλοί. Πρόσθεσε με τα χρόνια την αδιανόητη τεχνική του στον τρόπο με τον οποίο τρέχει με την μπάλα στα πόδια. Αλλά και τέτοιους παίκτες είχαμε ξαναδεί. Έβαλε στο ρεπερτόριό του τις εκτελέσεις φάουλ. Αλλά σπεσιαλίστες στα στημένα το ποδόσφαιρο έχει γνωρίσει κάμποσους.

Και έρχεται στα 33 του να επιβεβαιώσει πως αυτό το γέρικο (ποδοσφαιρικά) σκυλί μπορεί να μάθει κι άλλα κόλπα, μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε κλασικό σέντερ φορ, με δολοφονικά τελειώματα. Και λοιπόν; Και μεγάλους επιθετικούς έχουμε θαυμάσει αρκετούς. Ναι, αλλά κάποιον που να συνδυάζει όλα τα παραπάνω -με κάθε σεβασμό σε Πελέ, Μαραντόνα, Κρόιφ, Πούσκας, Ζιντάν, Ροναλντίνιο και Μέσι- (ειδικά σ’ αυτόν τον τελευταίο, που είναι και η προσωπική καψούρα μου) δεν είδαμε ΠΟΤΕ πριν εμφανιστεί στο στερέωμα αυτός ο τύπος στον οποίο οφείλουμε μια βαθιά υπόκλιση.

Ιδού το δικό μας top-5 του. Με ένα κλικ, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο Youtube.

Για το αριστερό του πόδι

Κάποτε είχε πει πως αν μπορούσε να πάρει κάτι από τον Μέσι, θα ήταν το αριστερό του πόδι. Κι όμως, ο Κριστιάνο το δικό του δεν το έχει μόνο για να περπατάει. Ρωτήστε τους αμυντικούς και τον κίπερ της Εσπανιόλ για περισσότερες πληροφορίες…

Για το δεξί του πόδι

Φυσικά, το «καλό» του πόδι είναι το δεξί. Απλά όταν λέμε «καλό», εννοούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπονοεί ο όρος. Τόσο καλό, που έχει την ακρίβεια με την οποία βρίσκει στόχο τηλεκατευθυνόμενο drone και στέλνει την μπάλα με δύναμη και ταχύτητα αντιαρματικού όπλου. Όπως σ’ αυτή την περίπτωση κόντρα στην Οσασούνα, που παράλληλα διδάσκει πώς παίζεται η θέση του inverted winger, στην αντίθετη πλευρά με ανάποδο πόδι.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Για την αντίληψή του

Μεγάλη υπόθεση να ξέρεις τη θέση σου. Να αρκεί μια ματιά για να αποτυπώσεις στο μυαλό σου εκείνη τη μοναδική διαδρομή, το σχέδιο διαφυγής, όταν είσαι στριμωγμένος από παντού και η απόδραση μοιάζει αδύνατη.

Ακόμη κι αν έχει προηγηθεί λάθος κοντρόλ που έχει κάνει τους εχθρούς να γελάσουν και δευτερόλεπτα αργότερα αναγκάζονται -ξανά- να μείνουν με το στόμα ανοιχτό με τον… λαγό που ταχυδακτυλουργικά έβγαλε πάλι από το… πουθενά σε ένα παιχνίδι με την Βαγιεκάνο.

Για την ευελιξία του

Από μόνο του, το γκολ που πετυχαίνει απέναντι στην Αλμερία ίσως να μην είναι από τα πιο εντυπωσιακά του Πορτογάλου. Άλλωστε έχει βάλει τόσα πολλά και τόσο σπουδαία, που είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς στο ποια θα έμπαιναν σε ένα top-5, top-10, ακόμα και top-100.

Αλλά αυτό το συγκεκριμένο, που μπήκε πριν από 7-8 χρόνια, αποτέλεσε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον. Ο Κριστιάνο κάνει κατά μέτωπο και από το κέντρο του γηπέδου τα… τσαλιμάκια που παλιότερα τον περιόριζαν πάνω στη γραμμή του ασβέστη.

Το τελείωμα της φάσης, όμως, δεν μπορεί να το έχει κανένας εξτρέμ στον πλανήτη. Το τελείωμα είναι ενός φορ παγκόσμιας κλάσης. Σαν αυτό που προσωποποιείται πια στον παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης.

Για την κεφαλιά του

Το να διαλέξεις μία κεφαλιά του Ρονάλντο μπορεί να σου φέρει πραγματικό πονοκέφαλο. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο skill στο ποδόσφαιρο προϋποθέτει πολλά για να αγγίξει την τελειότητα.

Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής δύναμης, αλτικότητας, ευφυΐας, αντίληψης, τόλμης και πίστης στην ικανότητά σου να πετύχεις το αδύνατο για να σηκωθείς από την «πεναλτιέρα» στα 2.60, να αγγίξεις την μπάλα στο ανώτατο σημείο της πτήσης σου, να βρεις σωστή γωνία την ώρα που ετοιμάζεται το κορμί να παραδοθεί στο νόμο της βαρύτητας και να στείλεις το τόπι στο μοναδικό σημείο που δεν φτάνει ο τερματοφύλακας της Λα Κορούνια.

Αυτά από έναν «οπαδό» του Μέσι. Κοντή μου καψούρα, ελπίζω απόψε να είναι η σειρά σου… Μακάρι να ήσασταν κι οι δύο 25 χρόνων πάλι και να σας χαζεύαμε για άλλη μια δεκαετία. Ό,τι άλλο κουβεντιάζουμε για την «κόντρα» τους είναι σαχλαμάρες…