Αυστηρά για κοιλιόδουλους: Εσύ πόσα θα πλήρωνες για το πιο ακριβό burger του κόσμου; (Pics)

Μοιάζει με burger αλλά στα μάτια του chef που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε είναι ένας μικρός θησαυρός.
Κέλλυ Θάνου

Γράφει η Κέλλυ Θάνου

Σε δύο πράγματα ένας άντρας δεν τσιγκουνεύεται τα λεφτά: Στο φαγητό και το αυτοκίνητο. Όλοι το ξέρουμε αυτό.

Στην περίπτωση του πιο ακριβού burger στον κόσμο, όμως, το πρώτο παίζεται. Και θα καταλάβεις το γιατί ευθύς αμέσως.

Το σενάριο έχεις ως εξής:

Επισκέπτεσαι το εστιατόριο «South of Houston» του chef Ντιέγκο Μπούικ στη Χάγη της Ολλανδίας, με το προσωπικό να σου προτείνει τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού:

Ένα burger – υπερπαραγωγή το οποίο –κατά σύμπτωση;- δεν βρήκες στο menu. Ως γνωστός λάτρης των burgers το παραγγέλνεις χωρίς δεύτερη σκέψη και ανυπομονείς να το αισθανθείς να λιώνει γλυκά στον ουρανίσκο σου. Ειδυλλιακό, σωστά;

Το μικρό αριστούργημα καταφτάνει κι εσύ σπεύδεις να το φωτογραφίσεις από κάθε πιθανή γωνία καθώς κάτι τόσο εντυπωσιακό δεν έχεις ξαναδεί. Νόστιμο, δε λέμε αλλά… κανείς δεν σε προειδοποίησε για την τιμή του. Ποια είναι αυτή;

Πριν προλάβει να κατέβει η τελευταία σου μπουκιά συνειδητοποιείς ότι καλείσαι να πληρώσεις… 2.487 ευρώ για το έδεσμα που μόλις καταβρόχθισες!

Εντάξει, τα πράγματα δεν θα ήταν ακριβώς έτσι, καθώς για να γευτεί κανείς το συγκεκριμένο δημιούργημα θα πρέπει να το έχει παραγγείλει αρκετές ημέρες νωρίτερα. Κατά τα άλλα, όμως, δεν αλλάζουν και πολλά. Τουλάχιστον το βασικό –ναι, τα 2.487 ευρώ- εξακολουθούν να υφίστανται.

Τι κι αν εσύ θεωρούσες ένα burger αξίας 30 ευρώ ακριβό; Να που υπάρχουν και χειρότερα.

Φυσικά, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, υπάρχει λόγος που το συγκεκριμένο πιάτο είναι τόσο ακριβό.

Εδώ δε μιλάμε για ένα απλό, ταπεινό burger μα για έναν μικρό θησαυρό που έχει καταφέρει να μπει μέχρι και στο Βιβλίο Guinness World Records έναν χρόνο πριν. Για τι άλλο; Για την αστρονομική τιμή του φυσικά.

Βέβαια, πρόκειται για κάτι που αποκλείεται να έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου.

Στην έμπνευση του δαιμόνιου chef πρωταγωνιστούν υλικά όπως το τυρί Remeker, οι ιαπωνικές ντομάτες και το ξηρό παγωτό Wagyu, το χαβιάρι, το μαύρο Angus, ο αστακός με ολλανδικό τζιν Hermit, το foie gras, η λευκή τρούφα, η βανίλια Μαδαγασκάρης, το σαφράν, η ιαπωνική σόγια, και μια πανάκριβη σάλτσα από ποικιλία 35 αστακών.

Ακόμα, από το εσωτερικό δεν λείπουν το γαλλικό μαρούλι, το ιβηρικό ζαμπόν, ο καφές Jamaican Blue Mountain και… ένα φύλλο χρυσού (ναι, κι αυτό το τρως) να «ντύνει» το μπριόζ φτιαγμένο από σαφράν που αντικαθιστά το απλό ψωμάκι των burgers των κοινών θνητών.

Το πιο πιθανό είναι τα όσα διαβάζεις να μη σε δελεάζουν να το φας ούτε στη φαντασία σου. Μεταξύ μας, καλά κάνεις.

Μέχρι και ο ίδιος ο chef που το δημιούργησε παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται για το καλύτερο burger που έφαγε ποτέ στη ζωή του. Τον τίτλο αυτόν έδωσε σε ένα άλλο burger που ο ίδιος έφαγε στο Λονδίνο έναντι… 15 περίπου λιρών.

Αλήθεια, εσύ πόσα θα πλήρωνες για ένα burger;