Ο Μαρκ ήρθε δεύτερος! Αυτοί είναι οι αληθινοί ιδρυτές του Facebook
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Ο Μαρκ ήρθε δεύτερος! Αυτοί είναι οι αληθινοί ιδρυτές του Facebook

Ο Ζούκεμπεργκ είναι μια απάτη (λένε οι ίδιοι και τα δικαστήρια ψιλο-συμφωνούν...).

Οι αδελφοί Γουίνκλεβος είναι δυο από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά μυαλά του κόσμου. Τα δίδυμα αδέρφια μπορεί να απέτυχαν να γίνουν δυο μεγάλοι κωπηλάτες αλλά στο επίπεδο της τεχνολογίας το έχουν και με το παραπάνω.

Τα λεφτά που έχουν βγάλει είναι η απόδειξη για την ικανότητά τους. Άλλωστε είναι οι εμπνευστές και ιδρυτές του Bitcoin, του πρώτου ψηφιακού νομίσματος δηλαδή, με αληθινές ισοτιμίες με τα «κανονικά» νομίσματα και για πολλούς το μοναδικό είδος χρήματος του μέλλοντος: ήδη αγοράζονται και πωλούνται κατοικίες μέσω Bitcoin! Ναι, οι Γουίνκλεβος είναι δύο τεράστια επιχειρηματικά μυαλά.

Κι όμως ταυτόχρονα, οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους δυο από τους πιο αδικημένους ανθρώπους της ιστορίας; Πως μπορεί να το πιστεύει αυτό κάποιος που ζει μέσα στα αμύθητα πλούτη και που αν αύριο αποφάσιζε να μην ξαναδουλέψει δεν θα είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα ούτε αυτός ούτε τα… εγγόνια του, είναι μυστήριο.

Για τους Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκλεβος όμως δεν είναι. Διότι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν τους αληθινούς ιδρυτές του Facebook.

Ο Μαρκ ήρθε δεύτερος! Αυτοί είναι οι αληθινοί ιδρυτές του Facebook

Μπορεί το Bitcoin να είναι μια φοβερή ιδέα. Μπορεί να τους έχει κάνει εκατομμυριούχους. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το μεγαλύτερο ιντερνετικό φαινόμενο στην ιστορία του internet, το Facebook. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα δισεκατομμύρια του Μάρτιν Ζούκερμπεργκ, του ιδιοκτήτη και δημιουργού του Facebook.

Η ταινία «Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ που βγήκε το 2010 και που δείχνει την ιστορία του Facebook και μέσω αυτής, την ιστορία του Ζούκερμπεργκ και όσων ενεπλάκησαν στην δημιουργία του είναι λίγο ανακριβής σε ορισμένα σημεία. Ηθελημένα βέβαια. Για κινηματογραφικούς λόγους.

Για παράδειγμα, ο Ζούκερμπεργκ παρουσιάζεται σαν ένας nerd που έχει απίστευτη ικανότητα όσον αφορά την τεχνολογία αλλά ανίκανος κοινωνικά.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική. Οι Γουίνκλεβος από την άλλη παρουσιάζονται σαν ψυχροί, υπολογιστικοί επίδοξοι επιχειρηματίες μέσα στην κοινωνικοποίηση. Το τέλειο κλισέ δίπολο για ένα κινηματογραφικό σενάριο.

Όμως αν η ταινία του Φίντσερ μοιάζει να έχει διαφοροποιήσει την πραγματικότητα ως προς τους αληθινούς χαρακτήρες που παρουσιάζει, τα γεγονότα παρουσιάζονται απόλυτα πιστά. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι Γουίνκλεβος, που μάλλον δεν θα χωνέψουν ποτέ πως στην ιστορία του φαινομένου που λέγεται Facebook, τα ονόματά τους θα είναι απλά μια υποσημείωση δίπλα από το φαινόμενο Ζούκερμπεργκ.

Η ιστορία ξεκινάει το 2003 όταν οι Γουίνκλεβος μαζί με έναν συμφοιτητή τους από το Χάρβαρντ εμπνέονται μια διαδικτυακή πλατφόρμα με το όνομα HarvardConnection, η οποία είναι το μετέπειτα Facebook, μόνο που εκείνη τη στιγμή δεν τους περνάει από το μυαλό ότι θα αφορά ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηστών αλλά μόνο τους φοιτητές του Χάρβαρντ.

Ο Μαρκ ήρθε δεύτερος! Αυτοί είναι οι αληθινοί ιδρυτές του Facebook

Όμως αυτό που δεν πέρασε από το μυαλό των Γουίνκλεβος φαίνεται πως πέρασε από το μυαλό του συμφοιτητή τους που προσέλαβαν για να φτιάξει την εν λόγω πλατφόρμα, του Ζούκερμπεργκ, ο οποίος αν και προσελήφθη για να κάνει πραγματικότητα το όραμα των Γουίνκλεβος, τελικά μετεξέλιξε την ιδέα, την κράτησε για τον εαυτό του και έφτιαξε το Facebook.

Οι Γουίνκλεβος τον κατηγόρησαν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, διεκδίκησαν στα δικαστήρια την ιδιοκτησία του Facebook αλλά το δικαστήριο δεν τους την έδωσε. Τους δικαίωσε ωστόσο μέχρι ένα σημείο αναγνωρίζοντας πως ο Ζούκερμπεργκ χρησιμοποίησε την ιδέα τους. Νομικά ωστόσο, η εταιρεία με το όνομα Facebook του άνηκε.

Μέσω αυτής της δικαστικής έκβασης, ο Ζούκερμπεργκ υποχρεώθηκε να καταβάλει στους Γουίνκλεβος 65 εκάτ. δολάρια. Η περιουσία των Γουίνκλεβος εκτοξεύτηκε αλλά η χαλαρότητα δεν ήρθε για αυτούς: το γεγονός ότι αυτά τα λεφτά ήταν αστεία για τον Ζούκερμπεργκ (ναι, αυτά τα λεφτά είναι αστεία για το αφεντικό του Facebook…) τους οδήγησε στο να κάνουν έφεση και να διεκδικήσουν εκ νέου την «κηδεμονία» του Facebook. Και την δεύτερη φορά το δικαστήριο τους την αρνήθηκε.

Ο Μαρκ ήρθε δεύτερος! Αυτοί είναι οι αληθινοί ιδρυτές του Facebook

Τι κι αν μέσω του Bitcoin έχουν βγάλει ήδη 250 εκάτ. δολάρια; Τι και αν τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις που εμφανίστηκαν δίπλα από τις αναρτήσεις που έκαναν στο Facebook και μέσω των οποίων γνωστοποιούν την αληθινή ιστορία του Facebook τους απέφεραν άλλα 200 εκάτ. δολάρια; (Ναι, 200 εκάτ. δολάρια με μία ανάρτηση στο Facebook!). Για τους Γουίνκλεβος η αδικία που θα νιώθουν όταν θα ακούνε το όνομα του Ζούκερμπεργκ θα μείνει για πάντα.

Όπως φέρεται να τους είπε πάντως και ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ κατά την διάρκεια της δίκης: «Λέτε πως ανακαλύψατε το Facebook. Μα δεν είχατε ανακαλύψει το Facebook αλλά κάτι άλλο. Αν είχατε ανακαλύψει το Facebook, τότε αυτό το κάτι άλλο, αυτό το ασήμαντο που ανακαλύψατε, θα ήταν το Facebook».