Guns 'n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Guns ‘n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών

Με τον Axl Rose μονίμως «κομμάτια», μεταξύ πραγματικότητας και παραισθήσεων, ο δίσκος είχε αργήσει 14 χρόνια και κάτι... ψιλά. Τότε όμως συνέβη το αναπάντεχο...

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι Guns ‘n Roses ήταν η πιο διάσημη μπάντα του πλανήτη. Έχοντας συστηθεί νωρίτερα με το Appetite for Destruction, επιβεβαίωναν με τα Use Your Illusion I και II πως είχαν έρθει στη μουσική για να μείνουν. Ο Axl Rose και η παρέα του έδωσαν νέα πνοή στο hard rock και κάθε τους εμφάνιση προκαλούσε σεισμό. Όλα έδειχναν πως όλο το μέλλον ήταν δικό τους. Όμως, αντίθετα από ό,τι υποδεικνύει το όνομά του, το επόμενο άλμπουμ The Spaghetti Incident αποδείχτηκε σούπα. Κι ενώ ο frontman του γκρουπ δηλώνει ότι θα αργούσαμε να ξανακούσουμε δουλειά τους επειδή ήθελαν να ετοιμάσουν το καλύτερο LP όλων των εποχών, εκείνοι θα παρουσιάσουν τελικά το ακριβότερο. Με καθυστέρηση, μάλιστα 15 ετών.

Το… φιάσκο θα ολοκληρωθεί όταν -εξαιτίας της κυκλοφορίας του- μια από τις γνωστότερες εταιρείες αναψυκτικών στις ΗΠΑ θα χάσει ένα πομπώδες στοίχημα και δεν θα κρατήσει ούτε εκείνη τις υποσχέσεις της. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η πτώση

Όσοι άκουγαν στη μουσική των Guns ‘n Roses τον ήχο της επόμενης δεκαετίας, είδαν τις προσδοκίες τους να διαλύονται από την ίδια αιτία που είχε προκαλέσει αυτούς τους ευσεβείς πόθους. Τον Axl Rose. Μονίμως «κομμάτια», άλλαζε διάθεση με την ίδια ευκολία που άλλαζε τη φωνή του και μετατράπηκε στον μικρό δικτάτορα που είχε τον απόλυτο έλεγχο της μπάντας.

Guns 'n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών

Όχι ότι κι εκείνοι πήγαιναν πίσω βέβαια. Όσο η φήμη τους συντηρούνταν από τις προηγούμενες δουλειές τους και τα live τους παρέμεναν αξεπέραστα σόου πνιγμένα σε νότες, ιδρώτα, αδρεναλίνη, κανείς δεν αναρωτιόταν γιατί δεν έβγαζαν δίσκο.

Ο όρος «πολυαναμενόμενος» είναι σοβαρό understatement στην περίπτωσή τους. Κάθε φορά με μια διαφορετική δικαιολογία, η κυκλοφορία του γνώριζε νέα αναβολή. Κι όσο ο Axl υποστήριζε ότι ετοίμαζαν το καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών, τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ αποχωρούσαν το ένα πίσω από το άλλο. Οι Guns ‘n Roses ουσιαστικά δεν υπήρχαν πια, αλλά ο Axl επέμενε. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και το πράγμα πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, το κάποτε κορυφαίο rock συγκρότημα του πλανήτη, μετατράπηκε σε ανέκδοτο.

Η υπόσχεση

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Ωστόσο τα γέλια και τα χάχανα δεν ήταν το μόνο πράγμα που συνέβαινε πίσω από τις πλάτες τους. Στις ίδιες πλάτες των παλαιμάχων (όπως έμοιαζαν από τις καταχρήσεις) του ροκ έστησε μια ολόκληρη διαφημιστική καμπάνια η Dr Pepper. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών στις ΗΠΑ, που στο τέλος της κατηφόρας της μπάντας διέκρινε τη δική της μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία.

Guns 'n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών

Τον Μάρτιο του 2008 λοιπόν (14 χρόνια και κάτι… ψιλά μόλις μετά τη χρονιά που υποτίθεται ότι θα έβγαινε ο δίσκος) με ανακοίνωσή της υπόσχεται τσάμπα αναψυκτικό σε ΟΛΟΥΣ τους Αμερικανούς, αν το άλμπουμ κυκλοφορούσε μέχρι το τέλος της χρονιάς. O Axl και τα νέα μέλη του γκρουπ είχαν μπροστά τους λίγους μήνες για να… ξενερώσουν και η Dr Pepper, με τον ντόρο που ακολούθησε, κέρδισε απίστευτη προβολή σε κάθε Μέσο. Κι όλα αυτά με το θεωρητικά μικρότερο δυνατό ρίσκο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστοι πίστευαν ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση από την πλευρά του Rose θα οδηγούσε σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από ακόμα ένα φιάσκο.

Τους… τα ‘δειξε

Ώσπου, out of the blue όπως λένε στο χωριό μου, ή σαν κεραυνός εν αιθρία όπως ψιθυρίζουν στο Waco του Τέξας, ήρθε η ανακοίνωση! Ακόμη χειρότερα για την εταιρεία με τα ποτά με μπουρμπουλήθρες, στις 23 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το περίφημο (λόγω του ντόρου) Chinese Democracy. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, το κόστος του ξεπέρασε τα 13 εκατ. δολάρια, γεγονός που το κατέστησε ως το πιο ακριβό όλων των εποχών.

Αυτό όμως ήταν πρόβλημα για τους Guns ‘n Roses. Η Dr Pepper είχε τα δικά της πια. Είναι βέβαιο πως κάποιοι μέσα στα γραφεία της εταιρείας άνοιξαν ένα αναψυκτικό για να δροσιστούν από τη φωτιά που είχε ανάψει. Η κυκλοφορία του άλμπουμ την υποχρέωνε να δαπανήσει 165 εκατ. δολάρια προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεσή της!

Guns 'n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών

Προσπαθώντας να το παίξει ψύχραιμη, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν τρόπο για να πάρει ο καθένας το δωρεάν κουτάκι που δικαιούταν χάρις στη… συνέπεια της μπάντας. Δημιούργησε μια φόρμα στην ιστοσελίδα της, η οποία έπρεπε να συμπληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. Όπως είναι φυσικό, μετά από λίγη ώρα οι servers γονάτισαν. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να διεκδικήσουν το δώρο τους. Πριν, όμως, οι διευθυντές ξεφυσήσουν με ανακούφιση για το κάζο που απέφυγαν, οι καταναλωτές έβρισκαν έναν ανέλπιστο σύμμαχο.

Αγωγή!

Εθισμένος (και) στις αγωγές τα χρόνια της μουσικής απραξίας του, ο Axl δύο μέρες μετά το περιστατικό δίνει εντολές στους δικηγόρους του να προχωρήσουν σε αγωγές! Μία επειδή δεν τηρήθηκε η υπόσχεση απέναντι στο κοινό κι άλλη μία με το αιτιολογικό ότι η διαφημιστική εκστρατεία για το αναψυκτικό έκανε… χαλάστρα στην κυκλοφορία του άλμπουμ.

Με προσωπική του δήλωση, μάλιστα ο Axl, είπε πως θα μοιραζόταν το δικό του κουτάκι με τον Buckethead! Η καμπάνια ήταν τόσο μελετημένη που απέκλειε μέλη του γκρουπ που είχαν αποχωρήσει. Όμως ο πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος και κολλητός του Rose φαίνεται πως είχε βάλει ένα χεράκι, οπότε είχε κι αυτός το δικαίωμα να χρεώσει περισσότερο την Dr Pepper.

Guns 'n Roses: Το ανείπωτο φιάσκο με το ακριβότερο άλμπουμ όλων των εποχών

Στο διάστημα που ακολούθησε (και όσο το Chinese Democracy) έπαιρνε μέτριες κριτικές κι έκανε συμπαθητικές πωλήσεις, η κόντρα μεγάλωνε. Μαζί της και ο… ντόρος για τον δίσκο. Μια win-win situation και για τις δύο πλευρές.

Η μία στην προσπάθειά της να μην ζημιωθεί κατά 165 εκατομμύρια και η άλλη για να βγάλει τα… σπασμένα από ένα άλμπουμ που δικαίως χαρακτηρίστηκε το ακριβότερο όλων των εποχών, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το καλύτερο, όπως υποσχόταν οι Guns ‘n Roses. Παραμένει μια μέτρια δουλειά. Ό,τι κι αν έχεις πιει πριν τ’ ακούσεις…