Φόρος τιμής με μια άστοχη βολή: Ο πιτσιρικάς που έβαλε την ανθρωπιά πάνω απ’ το ρεκόρ
Βρείτε μας στο

Οι αφιερώσεις στον αθλητισμό, ύστερα από κάποιο προσωπικό επίτευγμα, είναι σύνηθες φαινόμενο. Αν αφορούν ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει, απαντώνται κυρίως στο ποδόσφαιρο ύστερα από κάποιο γκολ, με τη συνοδεία μιας χειρονομίας που δείχνει προς τον ουρανό. Ο Τζόρνταν Μπόχανον ούτε ευστόχησε, ούτε έχασε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο για να αφιερώσει κάτι. Ο δικός του τρόπος να αποτίσει φόρο τιμής, ήταν μια επινόηση απ’ αυτές που ως θεατής συναντάς once in a lifetime σε έναν αγώνα μπάσκετ.

Δεν γνώρισε ποτέ τον εκλιπόντα. Και χρειάστηκε να αστοχήσει για να δείξει ποσό πολύ θα ήθελε να τον είχε γνωρίσει. Η προμελετημένη μεγαλοπρέπειά του ανέδειξε το παιχνίδι της Αϊόβα με το Νορθγουέστερν ως το πιο ξεχωριστό από τα δεκάδες που έχουν διeξαχθεί φέτος στο Κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ.

Ο δευτεροετής πόιντ γκαρντ της Αϊόβα είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, που θα μπορούσε να πουλάει σταριλίκι, όπως οι περισσότεροι 20χρονοι που γνωρίζουν ότι προορισμός τους είναι το NBA. Θα μπορούσε, υποθετικά. Πλέον μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Το σκορ ήταν 73-65 υπέρ της ομάδας του με 2:15 να απομένουν, όταν ο Μπόχανον πήγε στη γραμμή για 1+1 βολές. Από τα τέλη Δεκέμβρη που ξεκίνησε το σερί του, είχε ευστοχήσει σε 34 συνεχόμενες. Με άλλη μία θα γινόταν ο κάτοχος του σχετικού ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας.

Φόρος τιμής με μια άστοχη βολή: Ο πιτσιρικάς που έβαλε την ανθρωπιά πάνω απ’ το ρεκόρ

Γυρίζουμε το χρόνο 25 χρόνια πίσω, στις 16 Ιανουαρίου του 1993. Σε ματς απέναντι στο Ντιουκ ο 20χρονος πάουερ φόργουορντ Κρις Στριτ ευστοχεί σε ένα ζευγάρι βολών και δημιουργεί νέο ρεκόρ για την Αϊόβα, φτάνοντας τις 34 διαδοχικές. Στην τρίτη σεζόν του στο Κολλέγιο είχε 14,5 πόντους και 9,5 ριμπάουντ κατά μ.ο. και -φέροντας τον τίτλο του NBA prospect- το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό.

Δεν θα διαρκούσε όμως περισσότερο από τρεις ημέρες. Στις 19 Ιανουαρίου επιστρέφει οδικώς στο σπίτι του μετά από δείπνο μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και καρφώνεται πάνω σε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα.

Ο θάνατος είναι ακαριαίος.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ο θρύλος του κυκλοφορεί ακόμα σε κάθε γήπεδο μπάσκετ της πόλης. «Φροντίζει» άλλωστε να τον διατηρεί ολοζώντανο η φανέλα με το Νο. 40. Η μοναδική που κρέμεται στην οροφή του γηπέδου της Αϊόβα.

Φόρος τιμής με μια άστοχη βολή: Ο πιτσιρικάς που έβαλε την ανθρωπιά πάνω απ’ το ρεκόρ

«Αυτό το ρεκόρ δεν έπρεπε να το έχω εγώ. Ο Κρις δεν είχε την ευκαιρία να το διευρύνει, είναι κάτι που του ανήκει», δήλωσε ο Μπόχανον μετά το τέλος του ματς. Είχε αστοχήσει εσκεμμένα σε αυτήν που θα ήταν η 35η σερί εύστοχη βολή του, επιλέγοντας να ισοφαρίσει και όχι να σβήσει το ρεκόρ του Στριτ.

Αμέσως μετά κοίταξε ψηλά και έδειξε με το δάχτυλο του την οροφή. Προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης στη μητέρα του Στριτ, Πάτι, που βρίσκεται πάντα στις εξέδρες του γηπέδου, μαζί με τον σύζυγό της.

Θεωρητικά η νίκη δεν είχε εξασφαλιστεί, με τον ίδιο όμως να έχει σκοράρει 6 τρίποντα και συνολικά 23 πόντους, έμοιαζε σχεδόν αδύνατο στο μυαλό του να φύγει ηττημένος από αυτό το παιχνίδι. «Ήξερα ότι ο Κρις μας έβλεπε από ψηλά και δεν θα άφηνε να μας συμβεί κάτι τέτοιο. Η ζωή είναι πολύ σπουδαιότερη από το μπάσκετ. Ξέρω πολύ καλά την ιστορία του, αφού είμαι πολύ κοντά στην οικογένειά του», πρόσθεσε ο Μπόχανον.

Φόρος τιμής με μια άστοχη βολή: Ο πιτσιρικάς που έβαλε την ανθρωπιά πάνω απ’ το ρεκόρ

«Ο Κρίστοφερ θα ήθελε να κάνει ο Τζόρνταν το καλύτερο δυνατό και να τον ξεπεράσει. Αλλά αυτή ήταν η απόφαση του και αφού έτσι ήθελε να γίνει, το σεβόμαστε και το εκτιμάμε. Θέλουμε στο μέλλον να κυνηγήσει ξανά το ρεκόρ. Και αυτό που του είπα είναι, την επόμενη φορά να το σπάσει», σχολίασε συγκινημένος ο πατέρας του Κρις, Μάικ.

Ο προπονητής της Αϊόβα, Φραν ΜακΈιφρι δήλωσε ότι δεν γνώρισε την επιλογή του 20χρονου πλέι-μέικερ, δεν είχε ωστόσο παρά την επικροτήσει. «Νόμιζα ότι θα τις βάλει. Ξέρετε, μερικές φορές εμείς οι προπονητές είμαστε… άπληστοι, θέλουμε όλο και περισσότερους πόντους. Ο Τζόρνταν όμως επέλεξε με το συναίσθημα και προέβη σε μια συμβολική πράξη. Όσον αφορά εμένα, ήξερα ότι θα βάλει τις δύο επόμενες βολές».

Φόρος τιμής με μια άστοχη βολή: Ο πιτσιρικάς που έβαλε την ανθρωπιά πάνω απ’ το ρεκόρ

Έτσι έγινε. Με δύο ακόμα βολές του Μπόχανον η Αϊόβα επικράτησε με 77-70. Από τις τελευταίες 38 έχει ευστοχήσει στις 37. Αλλά αστόχησε σε αυτήν που «έπρεπε» να αστοχήσει, «συστήνοντας» σε όλο τον κόσμο τον αδικοχαμένο Κρις Στριτ.

Υπάρχουν αυτοί που κυνηγούν μανιωδώς τα ρεκόρ και αυτοί που τα παραθέτουν με ψιλά γράμματα κάτω από το δικό τους αξιακό κώδικα.

Η ιστορία του Μπόχανον έκανε το γύρο των ΗΠΑ (και όχι μόνο) μέσω των media.

Τώρα όλοι θυμούνται μια λεπτομέρεια που σε άλλα Κολλέγια είναι ασήμαντη:  ποιος κατέχει το ρεκόρ διαδοχικών εύστοχων βολών σε αυτό της Αϊόβα…