2/3 κάνουν λάθος: Εσύ ξέρεις τι ήταν η «Αμφιτρίτη» και ο «Άδωνις» στις «Καλοκαιρινές Διακοπές» του Καρβέλα;

Εδώ σε θέλουμε...

Ιούνιος 1985. Η ΠΑΣΟΚΑΡΑ έχει μόλις κάνει το back to back στις εκλογές για να συνεχίσει απρόσκοπτα την οικοδόμηση του «οικονομικού θαύματος» που απολαμβάνουμε έως και σήμερα. Η Αθήνα ανακηρύσσεται πρώτη «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και φυσικά πραγματοποιείται μεγαλειώδης φιέστα γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης, φυσικά με τα δανεικά (και αγύριστα) που είχε εξασφαλίσει η ΠΑΣΟΚΑΡΑ.

Στο NBA οι Σέλτικς «σφαγιάζουν» με το ασύλληπτο 148-114 τους Λέικερς στο πρώτο ματς της σειράς, αλλά οι Μάτζικ και Τζαμπάρ αντεπιτίθενται και το L.A. νικάει για πρώτη φορά στην ιστορία τη Βοστώνη στους τελικούς (4-2). Ο Μπράιαν Άνταμς τινάζει τα αμερικανικά charts και την προσωπική του μπάνκα με την εκτόξευση του «Heaven», ενώ η Μαντόνα ολοκληρώνει την περιοδεία «Like a Virgin» στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν».

 

Πίσω στην Ελλάδα, του πράσινου ήλιου, ξεπροβάλλει μια από τις πιο ηλιόλουστες στιγμές (και) του ελληνικού πενταγράμμου. Ο Νίκος Καρβέλας, με τσατσάρα και γραβάτα, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σα δίσκος παληός» (με «η»), ο οποίος περιέχει τη «Γιαγιά», το «Τρένο», τη «Δέσποινα» και τη «Φευγάτη», μα πάνω απ’ όλα το πιο διαχρονικό τραγούδι που έγραψε ποτέ (σε πείσμα των οπαδών του «Δώδεκα»).

«Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα», ευχήθηκε ο αοιδός και ο νταλγκάς αντηχεί μέχρι και σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, μπαράκια και clubs, κάθε που πλησιάζει ο καύσωνας. Δεν υπάρχει λόγος να το αρνούμαστε, το καλοκαίρι απλά δεν έρχεται αν δεν ακούσουμε πρώτα το «καλοκαιρινές διακοπές». Αν ξαναδείς σήμερα το video clip νομίζεις ότι γυρίστηκε από ένα φίλο του ζεύγους Καρβέλα-Βίσση που έτυχε, πάνω στον οίστρο μουσικοχορευτικής έμπνευσης, να κρατάει την κάμερα που είχε σουφρώσει από πλανόδιο πωλητή. Μην είσαι όμως αφελής, σε αυτήν ακριβώς την cultίλα κρύβεται η καλλιτεχνική και διαχρονική αξία του προϊόντος.

Μαζί με αυτήν έχουν μείνει και κάποια διαχρονικά ερωτήματα. Πολλοί τραγούδησαν, λίγοι αναρωτήθηκαν και πολλοί λιγότεροι έμαθαν τι είναι ο Μπάτης, η Αμφιτρίτη, ο Άδωνις, ο Απόλλωνας και το Sweet Home που αναφέρονται στους στίχους.

Οι απορίες συνωστίζονται στους εξής στίχους:

«Θυμήσου τα καλοκαίρια εκείνο τον καιρό

με την παρέα στο Φάληρο το παλιό,

Στον Μπάτη όλοι μαζευόμαστε,

για μπάνιο τα πρωινά,

στην Αμφιτρίτη και στον Άδωνι

το βράδυ σινεμά.

————————-

Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές,

και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές,

μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home

με τα κορίτσια αγκαλιά

κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά».

Για την «Αμφιτρίτη» και τον «Άδωνι» η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει πολύ φιλοσοφία, το λέει καθαρά ο Νικόλας ότι πρόκειται για κινηματογράφους. Αμφότεροι ήταν θερινοί στο Παλαιό Φάληρο. Ο «Άδωνις» λειτούργησε από το 1959 έως το 1973 και το 1981 γκρεμίστηκε για να γίνει πολυκατοικία. Η «Αμφιτρίτη», χτισμένη στην ομώνυμη οδό στο Φλοίσβο εγκαταλείφθηκε νωρίτερα, το 1969, ύστερα από λειτουργία μιας 20ετίας. Κινηματογράφος ήταν και ο Απόλλωνας, χειμερινός όμως αυτός, στο διπλανό τετράγωνο απ’ την «Αμφιτρίτη». Η πλήρης ονομασία του «Sweet Home» είναι «Prapas Sweet Home» και πρόκειται για τo πιο ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου. Ανοιξε το 1963 στην αρχή της Λεωφόρου Ποσειδώνος και έκλεισε φέτος 54 χρόνια «ζωής».

Ο Μπάτης είναι το ευκολάκι. Είναι η μία από τις δύο παραλίες στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου (η άλλη είναι η Εδέμ), αμέσως μετά τη μαρίνα Φλοίσβου και πριν από τη μαρίνα του Ελληνικού. Το ’85 που ο Καρβέλας έγραψε το τραγούδι και αν αντιθέσει με τα εφηβικά χρόνια του η περιοχή δεν ήταν ότι καλύτερο για μπάνιο. «Στον Μπάτη απ’ έξω γράφει: προσοχή μολυσμένα νερά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο στίχος, είναι εδώ και χρόνια όμως που η παραλία έχει ξαναπάρει τα πάνω της και γνωρίζει ξανά πιένες.

Και τώρα που γίνατε ένα κλικ πιο σοφοί, είστε καθ’ όλα έτοιμοι προ του καύσωνα. Αν δεν έχετε ακούσει ήδη το τραγούδι όλο και κάπου θα το πετύχετε. Είναι ωραίο να ξέρεις τι ακριβώς τραγουδάς. Ακόμα ωραιότερο να κάνεις τον έξυπνο σε αυτούς που δεν ξέρουν!