Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)
Βρείτε μας στο

Ίσως είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της παιδικής μας ηλικίας. Ατελείωτες ώρες παλεύαμε να λύσουμε τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ, όμως πάντα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο!

Μια τρύπα στο νερό…

Ήρθε η ώρα να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Ένας τίμιος συντάκτης του Menshouse.gr κλείστηκε στο γραφείο του γνωρίζοντας ότι θα έβγαινε έξω ΜΟΝΟ αν έβρισκε τη λύση στο αιώνιο παιδικό μας ερώτημα.

Είδε εκατοντάδες μηνύματα, έπεσε σε τρολ, σάρωσε το διαδίκτυο και μετά από 48 ώρες non stop μελέτης, τα κατάφερε.

Όχι ο ίδιος δηλαδή…

Κατάφερε να βρει το κόλπο που λειτουργεί 100%. Σε ένα τίμιο ελληνικό site με παιχνίδια του μυαλού (ludusmentis.blogspot.gr) υπήρχε η απάντηση στο μεγαλύτερο γρίφο.

Ο συντάκτης του έκανε ολόκληρη μελέτη και βρήκε την λύση. Αν έχεις υπομονή και κάνεις αυτές τις 8 κινήσεις (μην πελαγώσεις. Δεν είναι τόσο πακέτο όσο φαίνεται) θα λύσεις τον κύβο του Ρούμπικ και θα βγάλεις και μια selfie μαζί του για να το πανηγυρίσεις. Το κόλπο είναι να φτιάξεις τον σταυρό στη μέση. Το βασικό όταν ξεκινάς τον κυβο είναι αυτό. Να φτάσεις στον σταυρό για να ελέγχεις όλες τις περιστροφές.

Δες τα 8 βήματα για να τα καταφέρεις. Μην κιοτέψεις, μην τα παρατήσεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα, κάντο και θα δεις…

ΒΗΜΑ 1ο: Ετοιμάζουμε τον κύβο για την λύση του

Η ίδια λύση ισχύει με όποιο χρώμα και να ξεκινήσεις αλλά καλύτερο θα είναι στην αρχή, μέχρι να μάθεις τις κινήσεις να συμβαδίζεις με τις εικόνες.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Σ’ αυτό το βήμα το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις το τετραγωνάκι με το κόκκινο, το μπλε και το άσπρο χρώμα. Έπειτα φέρε το μπλε χρώμα του τετραγώνου, διαγώνια του κεντρικού μπλε και τέλος κράτησε τον κύβο όπως φαίνεται στην εικόνα. Δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στα υπόλοιπα τετραγωνάκια, παρά μόνο σ’ αυτά τα δύο.

ΒΗΜΑ 2ο: Τοποθετούμε τις γωνίες της επάνω όψης

Αφού φτιάξαμε στο προηγούμενο βήμα την πρώτη γωνία, στρέψε τώρα ολόκληρο τον κύβο (όχι κάποια όψη, γραμμή ή στήλη) προς τα αριστερά, κατά μία φορά, έτσι ώστε κρατώντας τον κύβο, μπροστά και αριστερά στην πάνω γωνία να βλέπεις το κόκκινο χρώμα, όπως φαίνεται και στην εικόνα δίπλα.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Για να φτιάξεις την επόμενη γωνία πρέπει να βρεις το τετραγωνάκι με το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα και να φέρεις το μπλε χρώμα του τετραγώνου σε μια από τις πέντε θέσεις της εικόνας (η τρίτη θέση είναι αυτή που βρίσκεται κάτω από την 1-2, στον πάτο του κύβου), πάντα σε συνάρτηση με την επάνω αριστερή γωνία που έχουμε ήδη φτιάξει. Έπειτα εκτέλεσε μία από τις πέντε ομάδες κινήσεων ανάλογα με την θέση που έχεις βάλει το μπλε χρώμα του τετραγώνου.

Στη συνέχεια κάνε ακριβώς την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές για να φτιάξεις όλες τις γωνίες. Δηλαδή, στρέψε ολόκληρο τον κύβο προς τα αριστερά έτσι ώστε αυτή την φορά πάνω αριστερά στην μπροστινή σου όψη να βλέπεις το κίτρινο χρώμα.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Έπειτα ψάξε για το τετραγωνάκι με το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα και φέρε το μπλε χρώμα του τετραγώνου σε μια από τις πέντε θέσεις της εικόνας (πάντα σε συνάρτηση με την έτοιμη γωνία που έχεις πάνω αριστερά!!) και εκτέλεσε την αντίστοιχη ομάδα κινήσεων. Φτιάχνοντας την τελευταία γωνία θα πρέπει να βλέπεις πάνω αριστερά στην μπροστινή όψη το πορτοκαλί χρώμα και ψάξε για το τετραγωνάκι με το μπλε, το πορτοκαλί και άσπρο χρώμα.

Μετά από αυτό το βήμα ο κύβος σου πρέπει να δείχνει όπως  αυτός στην εικόνα δίπλα.

ΒΗΜΑ 3ο: Τοποθετούμε τα ενδιάμεσα τετράγωνα της πάνω όψης

Έχουμε ήδη φτιάξει τις τέσσερις γωνίες. Τώρα κράτησε τον κύβο έτσι ώστε στις δύο επάνω γωνίες της όψης που κοιτάς, να βλέπεις το κόκκινο χρώμα, όπως φαίνεται και στην εικόνα. Στη συνέχεια ψάξε για το ενδιάμεσο τετραγωνάκι με το μπλε και το κόκκινο χρώμα.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Φέρε το μπλε χρώμα του τετραγώνου σε μια από τις πέντε θέσεις που φαίνονται στην εικόνα, σε συνάρτηση με τις έτοιμες γωνίες που έχουμε στην μπροστινή μας όψη (η θέση 1 είναι κάτω από την 2 στον πάτο του κύβου). Έπειτα, εκτέλεσε την αντίστοιχη ομάδα κινήσεων, ανάλογα με την θέση που έχεις βάλει το μπλε χρώμα του τετραγώνου.

Συνέχισε στρέφοντας κατά μία φορά ολόκληρο τον κύβο προς τα αριστερά και κάνε την ίδια διαδικασία μόνο που τώρα πρέπει να ψάξεις για το τετράγωνο με το μπλε και κίτρινο χρώμα, μιας και στις επάνω δύο γωνίες υπάρχει το κίτρινο.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Φέρε το μπλε χρώμα του τετραγώνου σε μια από τις πέντε θέσεις της εικόνας και εκτέλεσε την αντίστοιχη ομάδα κινήσεων. Τέλος με τον ίδιο τρόπο φτιάξε και τα τελευταία  δύο ενδιάμεσα τετράγωνα ψάχνοντας πάντα για το αντίστοιχο χρώμα, ανάλογα με την πλευρά που είσαι.

Έπειτα και από αυτό  το βήμα, ο κύβος σου πρέπει να δείχνει όπως αυτός της διπλανής εικόνας.

ΒΗΜΑ 4ο: Τελειοποιούμε τις δύο οριζόντιες γραμμές του κύβου

Αφού φτιάξαμε στα προηγούμενα βήματα την πάνω σειρά, τώρα γυρνάμε την σειρά αυτή έτσι ώστε να συμπέσουν τα χρώματα με αυτά των κεντρικών τετραγώνων και να φτιάξουμε μισό-Τ(όπως φαίνεται και στην εικόνα αριστερά, όπου τα κόκκινα και τα κίτρινα τετράγωνα της πάνω σειράς έχουν συμπέσει με τα αντίστοιχα κεντρικά τετράγωνα του ίδιου χρώματος).

Τώρα είμαστε έτοιμοι να τελειοποιήσουμε τις 2 πρώτες σειρές του κύβου, γεμίζοντας τα κενά με τα κατάλληλα τετραγωνάκια.

Σ’ αυτό το βήμα θα κινούμε μόνο την κάτω σειρά (δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα) προσπαθώντας να βρούμε χρώματα που θα ολοκληρώνουν το Τ. Στο παράδειγμά μας έχοντας σαν μπροστινή όψη το κόκκινο γυρίσαμε την κάτω σειρά μέχρι να βρεθεί το κόκκινο τετραγωνάκι που ολοκληρώνει το Τ. Το άλλο χρώμα του τετραγώνου (εκτός του κόκκινου) θα πρέπει να είναι κίτρινο ή άσπρο.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Αν είναι άσπρο, εκτελούμε τις κινήσεις που λένε προς τ’ αριστερά, ενώ, αν είναι κίτρινο εκτελούμε τις κινήσεις που λένε προς τα δεξιά. Συνεχίζουμε με την ίδια λογική και τελειοποιούμε όλες τις πλευρές, αλλάζοντας κάθε φορά την μπροστινή μας όψη, μετακινώντας ολόκληρο τον κύβο δεξιά ή αριστερά.

Προσοχή! Δεν είναι δεδομένο ότι ξεκινώντας με την κόκκινη όψη θα βρείτε ένα τετράγωνο με κόκκινο χρώμα που θα ολοκληρώνει το Τ. Ξεκινήστε με όποια όψη σας συμφέρει λαμβάνοντας υπόψη ότι γυρνώντας την κάτω σειρά πρέπει να βρεθεί το τετράγωνο με το αντίστοιχο χρώμα που θα ολοκληρώνει το Τ.

Έπειτα κοιτώντας το δεύτερο χρώμα του τετραγώνου το στέλνουμε στην κατάλληλη πλευρά, είτε δεξιά είτε αριστερά, έτσι ώστε να ταιριάζουν τα χρώματα. Γι’ αυτό και στο βήμα αυτό δεν μας κάνουν τα τετράγωνα που έχουν ως δεύτερο χρώμα το πράσινο.

Τέλος αν δεν υπάρχει κάποιο τετράγωνο για να ξεκινήσουμε ή το τετράγωνο που θέλουμε είναι ήδη στη θέση που θέλουμε αλλά με λάθος φορά, εκτελούμε ανάλογα μία από τις δύο σειρές κινήσεων έτσι ώστε να κατεβάσουμε κάτω το τετράγωνο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και στην θέση του να βάλουμε κάποιο άσχετο προσωρινά.

Μετά από αυτό το βήμα ο κύβος σου πρέπει να δείχνει όπως αυτός στην εικόνα δίπλα.

ΒΗΜΑ 5ο: Φτιάχνουμε τον σταυρό στην τελευταία σειρά

Στα προηγούμενα βήματα ολοκληρώσαμε τις 2 πρώτες σειρές του κύβου. Για να συνεχίσουμε τώρα γυρίζουμε ανάποδα τον κύβο έτσι ώστε η μπλε πλευρά να είναι από κάτω.

Σ’ αυτό το βήμα μας ενδιαφέρει μόνο το πράσινο χρώμα των τετραγώνων γι αυτό και στις εικόνες όλα τα υπόλοιπα τετραγωνάκια έχουν ένα αδιάφορο χρώμα. Αφού γυρίσαμε τον κύβο ανάποδα κοιτάζουμε σε ποιά από τις 3 περιπτώσεις που φαίνονται αριστερά ανήκουμε εμείς.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Αν υπάρχουν 3 πράσινα τετράγωνα που να σχηματίζουν μια ανοιχτή γωνία τότε κράτησε τον κύβο όπως φαίνεται στην εικόνα Α. Τονίζω ξανά ότι δεν μας νοιάζουν τα υπόλοιπα τετράγωνα παρά μόνο αν υπάρχουν 3 πράσινα τετράγωνα όπως φαίνεται στην εικόνα.

Αν δεν ανήκεις στην παραπάνω περίπτωση, κοίταξε μήπως υπάρχουν 3 πράσινα τετράγωνα στη σειρά. Αν ναι, κράτησε τον κύβο όπως φαίνεται στην διπλανή εικόνα, στην περίπτωση Β. Και πάλι δεν μας ενδιαφέρει το χρώμα των υπόλοιπων τετραγώνων παρά μόνο αν υπάρχουν 3 πράσινα τετράγωνα στη σειρά.

Τέλος, αν δεν ανήκεις σε καμία από τις 2 πρώτες περιπτώσεις τότε κράτησε τον κύβο όπως φαίνεται στην εικόνα της περίπτωσης Γ., όπου θα ανήκεις σίγουρα.

Αν ανήκεις στην Α. περίπτωση τότε εκτέλεσε την παρακάτω ομάδα κινήσεων 2 φορές. Σε περίπτωση που ο κύβος σου ανήκει στην Β. περίπτωση, τότε εκτέλεσε την παρακάτω ομάδα κινήσεων 1 φορά. Τέλος αν ανήκεις στην Γ. περίπτωση τότε εκτέλεσε την παρακάτω ομάδα κινήσεων 1 φορά για να φτάσεις στην περίπτωση Α. και αφού κρατήσεις σωστά τον κύβο, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα, εκτέλεσε άλλες 2 φορές την παρακάτω ομάδα κινήσεων.

Ο κύβος, αν τα έχεις κάνει όλα σωστά, με το πέρας του παραπάνω βήματος πρέπει να δείχνει όπως ο κύβος στα δεξιά.

ΒΗΜΑ 6ο: Τελειοποιούμε τον σταυρό

Περιστρέφουμε την επάνω σειρά του κύβου μέχρι να συμπέσουν δύο διαδοχικά χρώματα με τα χρώματα των τετραγώνων που είναι ήδη έτοιμα στις από κάτω σειρές, όπως φαίνεται και στην εικόνα (η εικόνα στα αριστερά είναι απλό παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός 2 διαδοχικών χρωμάτων).

Μετά στρέψε προς τα δεξιά ολόκληρο τον κύβο έτσι ώστε το ένα από τα δύο διαδοχικά χρώματα να είναι στην πίσω όψη και το άλλο να είναι στην δεξιά όψη, όπως φαίνεται στην δεύτερη εικόνα. Έπειτα, εκτέλεσε την παρακάτω ομάδα κινήσεων 1 φορά.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Αν δεν είναι δυνατόν να ταιριάξεις δύο διαδοχικά χρώματα τότε σίγουρα θα βρεις δύο που το ένα να είναι απέναντι από το άλλο. Μόλις τα βρεις, κράτησε τον κύβο ώστε το ένα χρώμα να είναι στην αριστερή όψη και το άλλο στην δεξιά, όπως στην εικόνα δίπλα, όπου η αριστερή όψη που δεν φαίνεται έχει κίτρινο χρώμα (η εικόνα είναι παράδειγμα, μπορεί να βρεις συνδυασμό 2 άλλων χρωμάτων).

Τώρα, εκτέλεσε 1 φορά την παραπάνω ομάδα κινήσεων και ακολούθησε όσα περιγράφονται στην αρχή αυτού του βήματος.

Έπειτα και από αυτό το βήμα, ο κύβος σου πρέπει να δείχνει όπως αυτός της διπλανής εικόνας.

ΒΗΜΑ 7ο: Τοποθετούμε τα σωστά τετραγωνάκια στις γωνίες

Σ’ αυτό το βήμα στόχος είναι να τοποθετήσουμε τα σωστά τετραγωνάκια στις αντίστοιχες γωνίες, ασχέτως αν τα χρώματά τους δεν είναι στη σωστή θέση (μας νοιάζει μόνο το τετραγωνάκι να έχει τα τρία χρώματα των τριών πλευρών που τέμνονται στη γωνία). Για τον λόγο αυτόν ψάξε, στις τέσσερις γωνίες που είναι στην πάνω όψη του κύβου, για να βρεις μια γωνία που να είναι ήδη έτοιμη.

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Μόλις την βρεις κράτα τον κύβο ώστε η γωνία αυτή να είναι στα δεξιά, όπως φαίνεται και στην εικόνα (η εικόνα είναι παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός χρωμάτων). Έπειτα εκτέλεσε την παρακάτω ομάδα κινήσεων και θα φτιαχτούν και οι υπόλοιπες γωνίες. Συνήθως χρειάζεται να εκτελέσεις τις παρακάτω κινήσεις μία φορά, αν χρειαστεί και δεύτερη πρόσεξε να μην αλλάξεις τον τρόπο που κρατούσες τον κύβο.

Αν δεν υπάρχει ήδη κάποια γωνία έτοιμη από τις τέσσερις, τότε εκτέλεσε μια φορά την παραπάνω ομάδα κινήσεων και κάποια θα προκύψει. Στη συνέχεια ακολούθησε όσα περιγράφονται στην αρχή του βήματος.

Φτάνοντας στο τέλος κι αυτού του βήματος, ο κύβος θα δείχνει κάπως σαν αυτόν της εικόνα δίπλα.

ΒΗΜΑ 8ο: Ολοκληρώνουμε τον κύβο, τοποθετώντας σωστά τα χρώματα στις γωνίες

Στην αρχή αυτού του βήματος δεν έχει σημασία πως θα κρατήσουμε τον κύβο, αρκεί βέβαια η πράσινη πλευρά που θέλουμε να τελειοποιήσουμε να είναι προς τα πάνω (η εικόνα στα αριστερά είναι ένα απλό παράδειγμα). Εκτελώντας την παρακάτω ομάδα κινήσεων φτιάχνουμε κάθε φορά το τετραγωνάκι που είναι στη δεξιά γωνία μπροστά μας (στην εικόνα του παραδείγματος το τετράγωνο με το πράσινο, κόκκινο και άσπρο χρώμα).

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Επανέλαβε ολοκληρωμένα την παρακάτω ομάδα κινήσεων όσες φορές χρειαστεί μέχρι το πράσινο χρώμα του τετραγώνου να έρθει πάνω και να ταιριάξει με τα υπόλοιπα πράσινα. Μην σε απασχολεί που κατά την διάρκεια αυτού του βήματος τα χρώματα των δύο κάτω σειρών θα ανακατευθούν. Μείνε ψύχραιμος, ακολούθησε τις οδηγίες και στο τέλος θα είναι όλα στη θέση τους.

Μόλις φτιάξεις την πρώτη γωνία, ο κύβος σου θα δείχνει περίπου όπως αυτός στην εικόνα δεξιά (οι δύο κάτω σειρές είναι με αδιάφορο χρώμα γιατί θα έχουν μπερδευτεί, αλλά αυτό δεν μας πειράζει).

Επιτέλους! Βρέθηκε το κόλπο για να λύσεις τον καταραμένο κύβο του Ρούμπικ (Pics)

Σ’ αυτό το σημείο στρέψε προς τα δεξιά μόνο την επάνω σειρά κατά μία φορά και το τετράγωνο που έχεις φτιάξει θα βρεθεί τώρα στην πίσω δεξιά γωνία. Στην μπροστινή δεξιά γωνία θα έχει έρθει ένα άλλο τετραγωνάκι που θα πρέπει να φτιάξεις ακολουθώντας ολοκληρωμένα την παραπάνω ομάδα κινήσεων, όσες φορές χρειαστεί. Μόλις φτιάξεις και την δεύτερη γωνία, στρέψε πάλι προς τα δεξιά κατά μία μόνο φορά, την επάνω σειρά και φτιάξε την επόμενη γωνία.

Τέλος, μόλις φτιάξεις και την τρίτη γωνία στρέψε προς τα δεξιά για τελευταία φορά την επάνω σειρά και φτιάξε με την παραπάνω ομάδα κινήσεων και την τελευταία γωνία. Προσοχή, σε περίπτωση που μια γωνία είναι ήδη έτοιμη, τότε στρέψε ξανά την επάνω σειρά προς τα δεξιά και συνέχισε με την επόμενη γωνία.

Αυτό ήταν! Μετά από 8 απλά βήματα κατάφερες να λύσεις τον διασημότερο γρίφο στον κόσμο!