Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς: Είναι ο αμούστακος Σλοβένος ο νέος Τόνι Κούκοτς;
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς: Είναι ο αμούστακος Σλοβένος ο νέος Τόνι Κούκοτς;

«Δεν μου αρέσει να τον συγκρίνω με άλλους, αλλά μοιάζει λίγο με τον Τόνι Κούκοτς. Βλέπει το γήπεδο όπως ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, κινείται σαν τον Ντράζεν Πέτροβιτς και πασάρει όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς». Που να του άρεσε κιόλας του Σάσα Ντόντσιτς να συγκρίνει τον γιο του με άλλους!

Τον Απρίλιο του 2012 η Ρώμη φιλοξένησε ένα διεθνές τουρνουά μπάσκετ u13 με τη συμμετοχή και των πιτσιρικάδων της Ολύμπια Λουμπλιάνας. Υπήρχε όμως κάποιος στη σύνθεση των Σλοβένων που έμοιαζε να έχει παρεισφρήσει εκεί με «πειραγμένη» χρονολογία γέννησης στην ταυτότητα.

Την μπάλα την πάσαρε στους συμπαίκτες του για το… ξεκάρφωμα, χρησιμοποιώντας τους περισσότερο για να παίζει «κορόιδο» στους αντιπάλους. Ενας γίγαντας μεταξύ νάνων. Τίποτε δεν έμοιαζε συμβατό με το οπτικό συμπέρασμα: ότι αυτό το παλικαράκι που στον τελικό απέναντι στους «99αρηδες» της Λάτσιο είχε 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ έπαιζε το ίδιο άθλημα με τους υπόλοιπους!

Το παλικαράκι λεγόταν Λούκα Ντόντσιτς. Είχε ταξιδέψει εκεί, όχι μόνο για να κλέψει… εκκλησία, αλλά και την καρδιά της Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» κινήθηκε αστραπιαία και έπαιξε τα ρέστα της για την υπογραφή (των γονιών του). Το συμβόλαιο που προσέφερε ήταν πενταετές. Μαζί και όλες τις ανέσεις που θα μπορούσε να έχει ένας 13χρονος για να αφοσιωθεί απρόσκοπτα στο μπάσκετ.

Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς: Είναι ο αμούστακος Σλοβένος ο νέος Τόνι Κούκοτς;

Είναι προφανές ότι η Ρεάλ έκανε κάτι πολύ καλά ώστε αυτός ο 13χρονος να αναγνωρίζεται σήμερα ακόμη και από τους Αμερικανούς ως «ένας από τους καλύτερους παίκτες της κορυφαίας ομάδας του δεύτερου καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο». Η αναφορά ανήκει σε ιστοσελίδα που ασχολείται εκτενώς με τα draft του NBA και στον τίτλο του κειμένου ο συντάκτης αναρωτιέται αν ο Ντόντσιτς είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη προοπτική παγκοσμίως τα τελευταία 35 χρόνια!

Μοιάζει για μας αστείο, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα συγκρίσιμα μεγέθη που τίθενται δίπλα του είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Στέφεν Κάρι! «Αν ο Ντόνσιτς ήταν αυτή τη στιγμή σε ένα κολέγιο των ΗΠΑ θα είχε προκαλέσει πάταγο στα Μ.Μ.Ε. και τα social media. Σε επίπεδο μπασκετικής ευφυίας και αντίληψης του παιχνιδιού ο Σλοβένος είναι αυτή τη στιγμή στο ίδιο σκαλί με τον 18χρονο ΛεΜπρόν», είναι μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες.

«Δεν μου αρέσει να τον συγκρίνω με άλλους, αλλά μοιάζει λίγο με τον Τόνι Κούκοτς. Βλέπει το γήπεδο όπως ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, κινείται σαν τον Ντράζεν Πέτροβιτς και πασάρει όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς». Που να του άρεσε κιόλας του Σάσα Ντόντσιτς να συγκρίνει τον γιο του με άλλους! Θα ακουγόταν λιγάκι… υπερβολικός αν δεν είχαμε διαβάσει όλα τα παραπάνω από τον Αμερικανό αναλυτή.

Εάν υπερίσχυαν τα γονίδια της μητέρας του ο Λούκα θα ήταν ένας εξαίρετος χορευτής. Η Μίριαμ Πότερμπιν, που τον έφερε στον κόσμο την τελευταία ημέρα του «κουτσοφλέβαρου» του 1999, είναι πρώην μοντέλο, τραγουδίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια του χορού. Αφού πέρασε από την κολύμβηση, το τζούντο και το ποδόσφαιρο, αυτό που (ευτυχώς) τον κέρδισε τελικά ήταν το άθλημα του πατέρα του. Ο Σάσα Ντόντσιτς είναι πρώην διεθνής Σλοβένος μπασκετμπολίστας, που τη σεζόν 2001-02 βρέθηκε μεταξύ άλλων στο δρόμο του Παναθηναϊκού ως παίκτης της Κρκα.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Ή μήπως ο μικρός έμαθε να συνδυάζει την τέχνη και των δύο κηδεμόνων του, όπως ενδεχομένως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο;

Σε αυτή τη φάση ζήλεψε τη χάρη του Μάτζικ Τζόνσον, όχι σε κάποιο «χαλαρό» ματς, αλλά στο φετινό εκτός έδρας αγώνα με την Μπασκόνια για την Ευρωλίγκα. Το ταλέντο του όμως είναι τόσο πολυσύνθετο που μπορεί να μιμείται… άμα λάχει και τον Μάικλ Τζόρνταν. Σε μία από τις πιο εμβληματικές φάσεις της καριέρας του.

Η φυσική θέση του είναι point guard και σε αυτή λογικά θα διαπρέψει, λόγω της οργανωτικής ικανότητας του, του πολύ αξιόπιστου περιφερειακού σουτ και του πλεονεκτήματος που απορρέει από τη διαφορά ύψους του (2:01μ.) με τα αντίπαλα γκαρντ. Ανάλογα με τις ανάγκες του προπονητή ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 1 έως το 4. Θυμίζοντας πράγματι Τόνι Κούκοτς, με την πλαστικότητα στις κινήσεις, την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και την ευχέρεια στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι.

Φέτος στη regular season της Ευρωλίγκα σούταρε με 37,1% στο τρίποντο, 50,5% στο δίποντο (και 84,4% στις βολές), έχοντας κατά μέσο όρο 7,8 πόντους, 4,2 ασίστ, και 4,5 ριμπάουντ σε 19:53 συμμετοχής.

Πριν ακόμα κλείσει τα 18 χρόνια του αναδείχτηκε δύο φορές πολυτιμότερος παίκτης της αγωνιστικής στη Euroleague, ενώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη Index Rating (13,9μ.ό.) εντός του γαλαξία αστέρων της Ρεάλ! Αντιλαμβάνεστε ότι ο Ρούντι Φερνάντεθ ήδη δεν πιάνει μία μπροστά του…

Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς: Είναι ο αμούστακος Σλοβένος ο νέος Τόνι Κούκοτς;

Πήρε το άτυπο βραβείο του MVP και άλλες δύο αφότου ενηλικιώθηκε και μάλιστα σε αγώνες Play-off. Ήταν οι δυο εκτός έδρας με την Νταρουσάφακα, στους οποίους εξιλεώθηκε για την κακή εμφάνιση του στο δεύτερο ματς της σειράς. Τότε που ύστερα από ένα άστοχο τρίποντο αποσύρθηκε στον πάγκο και η κάμερα τον έπιασε να κλαίει σαν σχολιαρόπαιδο.

Σαν… σχολιαρόπαιδο; Μα τέτοιο είναι (για λίγες ημέρες) ακόμα και αυτό είναι βέβαια που καθιστά φαινόμενο τον Λούκα Ντόντσιτς! Ένα αμούστακο που στους δύο επόμενους αγώνες με τους Τούρκους μέτρησε αθροιστικά 24 πόντους (με 100% στα δίποντα), 13 ριμπάουντ και 9 ασίστ, οδηγώντας ως υπασπιστής του Σέρχιο Γιουλ τη Ρεάλ στο Final Four.

Η πρώτη φορά που ξεδίπλωσε με εκτυφλωτικό τρόπο το ταλέντο του σε ανδρικό επίπεδο ήταν το Νοέμβριο του 2015. Σε ηλικία 16 χρόνων και 9 μηνών ηγήθηκε της Ρεάλ στην εκτός έδρας νίκη επί της Μπιλμπάο, έχοντας 15 πόντους (4/7 δίπ., 2/3 τρ.), 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το παιχνίδι της Ρεάλ με την Ανδόρρα για το Final-8 του Κυπέλλου ήταν το τελευταίο χρονικά της ημέρας. Η διοίκηση της ομάδας του Θανάση Αντετοκούνμπο έκανε πλάκα με την ηλικία του ανήλικου ακόμα Ντόντσιτς ζητώντας μέσω twitter από τη μητέρα του να μην τον αφήσει να μείνει μέχρι τόσο αργά ξύπνιος! Η μητέρα του απάντησε στο ίδιο ύφος, λέγοντας ότι έχει εκτάκτως την άδεια της. Ο γιος της ξαγρύπνησε πλησιάζοντας το triple double σε αυτό το ματς (12 πόντους, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ), το οποίο η Ρεάλ πήρε στην παράταση με 99-93.

Όλοι ξέρουν ότι το παιδί – «θαύμα» από τη Σλοβενία δεν θα μακροημερεύσει στην Ευρώπη. Η Ρεάλ προτίθεται να τον κρατήσει έως το 2019, ο νεαρός όμως θα συμμετάσχει στο draft του 2018 και η πιθανότητα να επιλεχθεί στο νούμερο 1 είναι πολύ μεγάλη.

Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς: Είναι ο αμούστακος Σλοβένος ο νέος Τόνι Κούκοτς;

Εδώ και 2,5 μήνες η Μίριαμ Πότερμπιν απαλλάχτηκε από την υποχρέωση της ευθύνης του… σοφέρ, καθώς ήταν αυτή που πηγαινόφερνε για προπονήσεις τον Λούκα στο BarclayCard Center της Μαδρίτης. Στις 7 Μαρτίου όμως ο νεαρός πήρε το δίπλωμα οδήγησης. Πολύ πιο γρήγορα είχε λάβει από τον Πάμπλο Λάσο την άδεια να «οδηγεί» σε επιτυχίες κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης.

Και απ’ ότι φαίνεται πολύ σύντομα θα αποκτήσει πιθανότατα και την αντίστοιχη να το κάνει για λογαριασμό μιας ομάδας του NBA. Όχι σαν τον Τόνι Κούκοτς (ο οποίος μοιραία είχε ρόλο Supporting Cast στους Σικάγο Μπουλς των Τζόρνταν και Πίπεν), αλλά για να βάλουμε και άλλο ένα συγκρίσιμο μέγεθος στην κουβέντα, σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.