Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή
Βρείτε μας στο

Υπήρξε μια από τις πιο συμπαθείς τηλεοπτικές φιγούρες και ένας λόγος περηφάνιας για τους Αφροαμερικανούς. Αγαπήθηκε τη δεκαετία του ’80 ως Δρ. Χάξταμπλ, ο πατριάρχης – πρότυπο της μεσοαστικής αφροαμερικανικής οικογένειας, που εξελίχθηκε σε τηλεοπτικό mainstream. Το «The Cosby Show» κατέρριπτε διαρκώς τα ρεκόρ τηλεθέασης για 8 ολόκληρα χρόνια (1984-1992), αλλά ήταν μόνο η κορυφή του κωμικού-φαινόμενου ονόματι Μπιλ Κόσμπι.

Βετεράνος stand up performer, ο Κόσμπι ξεκίνησε από τα κλαμπ του Σαν Φρανσίσκο στα 60ς, πέρασε στην τηλεόραση και καθιέρωσε το όνομά του ως μπράντα «καθαρού» γέλιου. Δεν ανεχόταν το βρώμικο χιούμορ των συναδέλφων του, δε χρησιμοποιούσε βρισιές και καθιέρωσε την οικογενειακή κωμωδία ως ισχυρό είδος στην τηλεοπτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Η τεράστια – παγκόσμια – επιτυχία του «The Cosby Show» τον ανέδειξε ως τον υψηλότερα αμειβόμενο ηθοποιό στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Ο γοητευτικός χαρακτήρας του γλυκού μπαμπά με τα πολύχρωμα πουλόβερ που αντιμετώπιζε τα πάντα με χιούμορ ήταν απ’ ότι φαίνεται το καμουφλάζ ενός αρρωστημένου σεξομανή.

«Κατά συρροή βιαστής» και «τέρας» είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται απ’ όσες δηλώνουν θύματά του. Και δεν είναι μία ή δύο, αλλά 57 οι γυναίκες που καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον 80χρονο σήμερα ηθοποιό.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Αυτός που έβγαινε δημόσια και κατηγορούσε για το «βρώμικο στόμα» του τον Κρις Ροκ ή καλούσε τους ράπερς να «ανεβάσουν επιτέλους τα παντελόνια τους», κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το βιασμό μίας εκ των γυναικών που τον κατηγορούν, για ένα γεγονός που χρονολογείται το 2014.

Ο Κόσμπι κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και κινδυνεύει με φυλάκιση 30 ετών, καθώς κάθε μία επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Ενάγουσα και δικαιωμένη της υπόθεσης, είναι η Αντρέα Κόνσταντ, παρούσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, έπειτα από διαβουλεύσεις 14 ωρών.

Η πρώην προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, έπεσε θύμα βιασμού το 2004, στο σπίτι του Κόσμπι, στην Πενσυλβάνια. Ο σούπερ σταρ της μικρής οθόνης την είχε πιέσει να πιει κρασί και κάποια απροσδιόριστα χάπια για να τη ναρκώσει και να της επιτεθεί σεξουαλικά.

Έναν χρόνο μετά την καταγγελλόμενη επίθεση, η Κόνσταντ πήγε στην αστυνομία κι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε δημοσίως τον Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Τότε, ο τοπικός εισαγγελέας αποφάσισε, λόγω αμφιβολιών, να μην ασκήσει δίωξη στον Κόσμπι. Όταν όμως οι κατηγορίες της Κόνσταντ είδαν το φως της δημοσιότητας, μία δεύτερη γυναίκα, η Ταμάρα Γκριν, έδωσε συνέντευξη στο «Today Show», αποκαλύπτοντας ότι πίσω στα 70ς, ο Κόσμπι της έδωσε χάπια που την παρέλυσαν και όσο ήταν αναίσθητη, την κακοποίησε σεξουαλικά.

Προϊόντος του χρόνου, συγκεντρώθηκαν στη νέα δικογραφία που κατέθεσε η Κόνσταντ 13 συνολικά μαρτυρίες γυναικών με παρόμοιες καταγγελίες για τον ηθοποιό. Ο Κόσμπι αρνήθηκε τα πάντα.

Τον Ιούλιο του 2015 δημοσιοποιήθηκε ότι σε κατάθεση του, το 2005 ο Κόσμπι είχε παραδεχτεί ότι έδωσε ένα ηρεμιστικό και υπνωτικό φάρμακο σε τουλάχιστον μία γυναίκα, το 1976, για να συνευρεθεί μαζί της σεξουαλικά. Οι δικηγόροι του Κόσμπι προσπαθούσαν με επιτυχία για καιρό να εμποδίσουν την αποκάλυψη των ντοκουμέντων αυτών, αλλά μια προσφυγή του Associated Press σε δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο stand up κωμικός «Hannibal Buress» (Χάνιμπαλ Μπέρες) αποκαλεί τον Κόσμπι «βιαστή» σε μία ρουτίνα του σε κλαμπ της Φιλαδέλφια. Το βίντεο γίνεται viral. Ο ίδιος ο Μπέρες υποστηρίζει ότι τον αποκαλεί έτσι χρόνια, αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

Την επόμενη μέρα η Daily Mail κυκλοφορεί με πιο αναλυτική συνέντευξη της καλλονής ηθοποιού Μπάρμπαρα Μπόουμαν, που είχε καταγγείλει ότι σε ηλικία 17 ετών ο Κόσμπι τη νάρκωσε και την κακοποίησε δύο φορές.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Έκτοτε οι καταγγελίες, είτε με τη μορφή παλιών που επανήλθαν στην επιφάνεια, είτε με τη μορφή νέων, πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Κοινή συνισταμένη οι ναρκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούσε ο Κόσμπι για να ζαλίσει και να καταστήσει υποχείρια τα υποψήφια θύματά του.

Έτσι ανακινήθηκε η υπόθεση της Αντρέα Κόνσταντ κι έφτασε στο δικαστήριο. Η πρώτη δίκη έληξε χωρίς ετυμηγορία το 2017, καθώς οι ένορκοι δεν μπορούσαν να καταλήξουν.

Τώρα όμως, δεν υπήρχε διαφυγή… Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ο Κόσμπι ήταν αμίλητος αλλά λίγο αργότερα ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «μ…α» τον περιφερειακό εισαγγελέα Κέβιν Στιλ όταν εκείνος ζήτησε την άμεση προφυλάκιση του ηθοποιού επειδή έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής. Ο Κόσμπι αρνήθηκε ότι διαθέτει αεροπλάνο και φώναξε «Τον βαρέθηκα πια!».

Ο δικαστής εν τέλει αποφάσισε ότι ο Κόσμπι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση, εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής του.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το κοινό, ενώ κάποιες από τις γυναίκες που τον είχαν κατηγορήσει και βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, ξέσπασαν σε λυγμούς. Η ίδια η Κόνσταντ παρέμεινε ψύχραιμη, στη συνέχεια αγκάλιασε την δικηγόρο της και τα άλλα μέλη της πολιτικής αγωγής.

Σχεδόν όλες οι άλλες κατηγορίες κατά του Κόσμπι έχουν παραγραφεί, ενώ ορισμένες απ’ τις γυναίκες που τον κατηγορούν δεν κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Είναι άγνωστο βέβαια αν θα υπάρξει συνέχεια, τώρα που προέκυψε καταδικαστικό δεδικασμένο εναντίον του.

Τον Ιούλιο του 2015, ούτε λίγο ούτε πολύ 35 γυναίκες που έχουν δηλώσει θύματα κακοποίησης του ηθοποιού, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με κοινό σύνθημα το «Δε σε φοβάμαι πια», φωτογραφήθηκαν για το «New York Μagazine» και αποκάλυψαν τις ιστορίες τρόμου που έζησαν.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

«Ο άνδρας αυτός είναι ένα τέρας. Μου έδωσε ναρκωτικά και με βίασε. Μιλάω γι’ αυτό επειδή θέλω και άλλα άτομα που έχουν υποστεί κάτι παρόμοιο με μένα, να μην φοβηθούν τα χρήματα και τη φήμη του και να μιλήσουν. Τέρμα ο κώδικας σιωπής. Για πολύ καιρό ήμουν τάφος, φοβόμουν ότι θα με πουν πόρνη και ότι όλοι θα πιστέψουν τον Δρ. Χάξταμπλ. Είναι καιρός να ξεσηκώσω κόσμο. Αυτό που μου συνέβη έκανα 25 χρόνια να το ξεπεράσω», εξομολογήθηκε η Μπάρμπαρα Μπόουμαν.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη φωτογράφιση ήταν το πρώην σούπερμοντελ Τζάνις Ντίκινσον, το μοντέλο Μπέβερλι Τζόνσον και η Βικτόρια Βαλεντίνο που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε το 1969, όταν ήταν ένα 25χρονο κουνελάκι του Playboy.

Στην εν λόγω φωτογράφιση, των 35 γυναικών που κοιτούν κατάματα τους αναγνώστες του περιοδικού, υπάρχει και μια 36η άδεια καρέκλα. Είναι συμβολικά η καρέκλα όλων εκείνων των γυναικών που δείλιασαν ή που ντράπηκαν να μιλήσουν για όσα υπέστησαν από τον πάλαι ποτέ σούπερ σταρ.

Ο οικογενειάρχης, Μπιλ Κόσμπι, με τα πολύχρωμα πουλόβερ: Το καμουφλάζ ενός κατά συρροή βιαστή

Πριν από τη δικαστική απόφαση, ο Μπιλ Κόσμπι είχε κριθεί «ένοχος» από την αμερικανική κοινή γνώμη, που σοκαρισμένη από τη μαζικότητα των αποκαλύψεων, επιδόθηκε σε ένα ωστικό κύμα χλευασμού. H φράση «βιαστής» ήταν καιρό τώρα η πιο επιεικής σε πλείστες αναφορές στα social media.

Ίσως η βαθιά σπίλωση και εν τέλει καταδίκη ενός ειδώλου όπως αυτός να επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο. Μετά το δικό του βίο και πολιτεία η εικόνα των «προυχόντων» της showbiz δεν θα είναι ομοίως ωραιοποιημένη. Μηδέ η ακλόνητη εξουσία που είχαν το πρoνόμιο να απολαμβάνουν.