Η χειρότερη με διαφορά εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης για το 2018
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η χειρότερη με διαφορά εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης για το 2018

Ένας τόσο ταλαντούχος καλλιτέχνης να καταδέχεται να κάνει αυτή την εκπομπή...

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ταλαντούχα πρόσωπα της ελληνικής κωμωδίας. Αυτό είναι μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ακόμα και αν κατά περιόδους οι δουλειές του ήταν κατώτερες των προσδοκιών, το ταλέντο του ήταν εκεί για να υπενθυμίζει πως η έλλειψη έμπνευσης μπορεί να είναι ευτυχώς, κάτι παρωδικό.

Από τις αρχές των 80s που έκανε την εμφάνιση του στο δημόσιο λόγο και έχοντας τις περισσότερες φορές στο πλάι του αείμνηστο Σάκη Μπουλά, ο Ζουγανέλης (το ντουέτο του με τον Μπουλά για την ακρίβεια…) χάρισε άπειρες φορές γέλιο στο ελληνικό κοινό. Και φυσικά δεν ήταν μόνο τα σκετσάκια που σε έκαναν να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια όπως αυτό:

Είναι και εκείνα τα απίστευτα αυτοσαρκαστικά τραγούδια που έβγαζε κατά καιρούς που έδειχναν ότι «το έχει» και με τη μουσική με κορυφαίο όλων τον απίστευτο «Μακρυμάλλη».

Πάνω από όλα φυσικά, το μεγαλύτερο παράσημο από όλα τα υπόλοιπα για το οποίο πρέπει να περηφανεύεται ο Ζουγανέλης είναι ότι έχει πρωταγωνιστήσει στην καλύτερη ίσως κωμωδία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και σίγουρα μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες γενικά.

To «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη υπήρξε μια ιστορική ελληνική ταινία, που όσο περνάνε τα χρόνια και απομακρυνόμαστε από την 90s περίοδο που διακωμωδεί τόσο πιο εύστοχη και ξεκαρδιστική γίνεται, τόσο πιο πολύ «ωριμάζει» μέσα στο μυαλό μας.

Αν και το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του μεγάλου Τσιώλη, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταινίας είναι οι ασύλληπτες ερμηνείες του Ζουγανέλη, του Μπουλά και του Μπακιρτζή που απογειώνουν για τα καλά το υλικό.

Τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει επιστρέψει με μια (ο Θεός να την κάνει…) χιουμοριστική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση που φέρει τον τίτλο «Φόρτσα Πατρίδα». Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια έλλειψη έμπνευσης από μεριάς του και μια κακή εκπομπή με την υπογραφή του απλά να χαθεί στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Δυστυχώς για το «Φόρτσα Πατρίδα» όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Και μάλιστα, με την αρνητική έννοια.

Έχουμε να κάνουμε με μια εκπομπή που θα είμαστε επιεικείς αν την χαρακτηρίσουμε απλά ανέμπνευστη. Θα ήταν τιμητικός χαρακτηρισμός αν απλά αποκαλούσαμε κρύο το χιούμορ της. Όλα αυτά άλλωστε, τα έχουμε ξαναβιώσει στην ελληνική τηλεόραση, ένα μικρό φάουλ από μεριάς Ζουγανέλη θα μπορούσε να ξεχαστεί. Τα πράγματα ωστόσο εδώ είναι πολύ, μα πάρα πολύ χειρότερα.

Το «Φόρτσα Πατρίδα» είναι μια εκπομπή που την παρακολουθείς και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποιο σενάριο που ακολουθείται για να γυριστεί. Και όσο και αν η λογική απάντηση είναι πως ένα σενάριο θα έπρεπε να υπάρχει, η αλήθεια είναι πως είναι αδύνατο να πιστέψουμε πως όντως υπάρχει σενάριο για αυτό που βλέπουν τα ματάκια μας.

Ακόμα και έτσι ωστόσο είναι δύσκολο να αποδεχθούμε πως ο Ζουγανέλης, έστω και αν βαρέθηκε να ασχοληθεί με το σενάριο και κάθεται και στήνει σκετσάκια χωρίς λογική και ειρμό, έχει τόσο τραγικό χιούμορ.

Ακόμα και αν τα όσα εκτρωματικά βλέπουμε σε αυτή την εκπομπή είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, να μας συγχωράς κύριε Ζουγανέλη αλλά αν βρεθούμε δυο τυχαίοι τύποι σε μια καφετέρια και επιχειρήσουμε να λέμε ό,τι μας έρχεται προκειμένου να βγάλουμε γέλιο, καλύτερα θα τα πάμε.

Εντάξει, το να κάνεις μια ξεπέτα προκειμένου να βγάλεις κάποια λεφτά δεν είναι και ό,τι καλύτερο αλλά οκ, μπορεί να δικαιολογηθεί. Είπαμε: θα λέγαμε ότι ήταν μια κακιά στιγμή και θα το θάβαμε στο υποσυνείδητό μας. Όμως υπάρχουν και ορισμένα όρια στην κλίμακα «προχειροδουλειά», τα οποία εδώ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Αν μπορούσαμε να δώσουμε μια φιλική συμβουλή, με κάθε καλή διάθεση στον ταλαντούχο, Γιάννη Ζουγανέλη, αυτή θα ήταν όχι απλά να σταματήσει επειγόντως τη συγκεκριμένη εκπομπή αλλά να φροντίσει να χαθούν ακόμα και τα στοιχεία για το ότι κάποτε υπήρξε. Να καούν όλες οι κόπιες της, να κατέβουν από το internet όλα τα βιντεάκια μπας και κάποια στιγμή ξεχαστεί η ίδια της η ύπαρξη.

Διαφορετικά, στα μελλοντικά αφιερώματα που θα έχουν τίτλο «Αυτή είναι χειρότερη χιουμοριστική σειρά όλων των εποχών», η πρώτη θέση είναι από τώρα πιασμένη και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία.

Εμείς πάντως θα προτιμάμε να τον βλέπουμε σε παλιούς stand up αυτοσχεδιασμούς του για να θυμόμαστε πως πίσω από αυτή την πολύ κακή εκπομπή που παίζεται τον τελευταίο καιρό στην ΕΡΤ κρύβεται ένας πραγματικά σπουδαίος κωμικός: