Ζεστή και το χειμώνα: Στην ελληνική παραλία που έχει 4 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία κάνεις μπάνιο ως τον Νοέμβρη (Pics)

Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι τελειώνει;

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου. Αυτή που μας πιάνει μια καταθλιψάρα μικρής εσωτερικής εμβέλειας, ωθώντας μας στο να κάνουμε σκέψεις που παραπέμπουν ευθέως σε τραγούδι του Στράτου Διονυσίου. 

Τα hashtag #bluemonday #bluefriday, #bluewhatever δίνουν και παίρνουν και η κατήφεια σε γραφείο, σπίτι, καφετέριες, στα 5 επί 5 και, εν ολίγοις, παντού, έχει γίνει δεύτερο δέρμα σε σημείο που το πρόσωπό μας έχει ξεχάσει το πώς είναι ένα χαμόγελο και οι μύες του δε διανοούνται καν να μπουν στη διαδικασία του να σχηματίσουν ένα.

Λογικό- εν μέρει: το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του, ιδίως με τον καιρό που κάνει την τελευταία εβδομάδα που σου δίνει την αίσθηση πως από στιγμή σε στιγμή θα βγει ο Νώε με την Κιβωτό του, θα πάρει από ένα ζευγάρι κάθε είδους και θα σώσει ό,τι σώζεται.

Το ανωτέρω «τέλος» δικαιολογείται και από το ημερολόγιο, που δείχνει τέλη Αυγούστου, οπότε μάλλον πρέπει να το πάρουμε και επισήμως απόφαση πως πράγματι το καλοκαίρι τελείωσε. Εκτός κι αν…

Εκτός κι αν μας μιλήσει κανείς για μία παραλία που το νερό είναι 4-5 βαθμούς υψηλότερη εν συγκρίσει με όλες τις υπόλοιπες και το μπάνιο εκεί «επιτρέπεται» έως και τον Νοέμβριο- και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στους χειμερινούς κολυμβητές, που αν κάνουν καλό ζέσταμα βουτάνε μέχρι και στον Βόρειο Πόλο (και κατά τις βραδινές ώρες).

Πού βρίσκεται αυτός ο γαλανόλευκος, ζεστός παράδεισος; Στην υπέροχη, από κάθε άποψη, Φολέγανδρο και το όνομα αυτού είναι «Κάτεργο».

Ναι, εντάξει, το ξέρουμε: το όνομα δεν σε προϊδεάζει ακριβώς θετικά στο να πας εκεί (σκεφτείτε απλά τη φράση «Πάω στο Κάτεργο»…), όμως πιστέψτε μας μόλις δείτε τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του, θα εκπλαγείτε θετικά.

 

Είπαμε θετικά και σκεφτήκαμε, αυτομάτως (γιατί τέτοιοι είμαστε), τ’ αρνητικά: το Κάτεργο δεν είναι προσεγγίσιμο με το αυτοκίνητο, όπως και οι περισσότερες παραλίες του νησιού.

Οι επιλογές- αν, δηλαδή, δε διαθέτει κάποιος δικό του σκάφος… που ποιος διαθέτει- είναι δύο: είτε ναυλώνει κανείς από το λιμάνι του Καραβοστάση ένα από τα καραβάκια που περνάνε ανά τακτά διαστήματα (1-2 ώρες το πολύ) είτε το γυρνάει στην πεζοπορία και ακολουθεί το μονοπάτι που ξεκινά από το χωματόδρομιο Λιβάδι – Πετούσης και μετά από μία περίπου ώρα κατηφορικής διαδρομής φτάνει στο Κάτεργο.

Όποια κι από τις δύο εναλλακτικές κι αν επιλέξει ο επίδοξος επισκέπτης, βέβαια, πρέπει να πάρει μαζί του τ’ απαραίτητα (νερό, φαγητό κτλ), καθώς εξυπακούεται πως μιλάμε για ανοργάνωτη παραλία.

Με το που θα φτάσει κάποιος εκεί, ωστόσο, ξεχνάει αυτοστιγμεί την όποια «ταλαιπωρία»: τα νερά στο Κάτεργο πραγματικά είναι θεϊκής προελεύσεως, ενώ, όπως προείπαμε, είναι ξακουστά ακόμα και στο εξωτερικό καθώς η θερμοκρασία τους είναι 5 βαθμούς υψηλότερη απ’ οπουδήποτε αλλού.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των πανύψηλων και απόκρημνων βράχων που οριοθετούν την ακτή, αλλά και του γεγονότος πως σκιά δεν συναντάμε ούτε για… ζήτω. Υπάρχει, βέβαια, και η θεωρία που λέει πως για την τόσο υψηλή θερμοκρασία ίσως παίζει κάποιο ρόλο και η κοντινή απόσταση της ακρογιαλιάς από τα ηφαίστεια Σαντορίνης και Μήλου.

Ό,τι κι αν ισχύει, πάντως, το δεδομένο είναι ένα: όντως τα νερά είναι πιο ζεστά και δεν είναι λίγοι αυτοί που κολυμπούν στο Κάτεργο ακόμα και τον Νοέμβριο, λόγω αυτής του της «ιδιαιτερότητας».

Προσοχή, μονάχα, στα μελτέμια που είναι κάτι παραπάνω από έντονα και δημιουργούν πολύ ισχυρά ρεύματα καμιά φορά, κάτι που δυσκολεύει το κολύμπι «στα βαθιά».

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, για εκείνη την καταθλιψάρα που λέγαμε στην αρχή; Η ζωή δεν τελειώνει με το τέλος του Αυγούστου ούτε το καλοκαίρι.

Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο «Κάτεργο»…