«Ποτέ μη λες ποτέ», «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά» και πολλά ακόμα δημώδη θα μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε για να ισχυροποιήσουμε το επιχείρημα μας. Η Πρωτοχρονιά είναι μια ειδική μέρα που μπορείς να κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις και ιδιαίτερες εξηγήσεις. «Ήθελα πάντοτε να δω πως είναι και το έκανα». Μια φράση που την λες-λέμε συνήθως για στυλιστικές επιλογές. Επιλογές για τις οποίες όλο τον υπόλοιπο χρόνο έχουμε καταναλώσει χοντρό σάλιο να τις κράζουμε.
Το να βγεις έξω είναι που κάνει τη μεγάλη ζημιά. Μέρα που όλοι βάζουν τα καλά τους, εσύ για καιρό έψαχνες κάτι να φανείς διαφορετικός και να σε κοιτάξουν οι φίλοι και κυρίως οι κοπέλες που σε έχουν στην αδιαφορία, με έκπληξη, να σε παρατηρήσουν και ίσως να μεταβληθεί η εικόνα σου στο μυαλό τους. Η προσφυγή σε ρηξικέλευθες, θα λέγαμε, ως και ριζικά εκκεντρικές επιλογές σχετικά με την εξωτερική σου εμφάνιση την Πρωτοχρονιά είναι πιο στανταράκι κι από το σπανακόρυζο που κάνει η μάνα σου την 3η Γενάρη επειδή «δύο μέρες τρώγαμε κρέας μωρέ, ας φάμε ένα λαδερό».
Θα αναρωτιέσαι γιατί στις λέμε τώρα. Δύο λόγοι: 1) γιατί χρειαζόμασταν τη φετινή Πρωτοχρονιά για να τις επιβεβαιώσουμε και σταχυολογήσουμε, 2) για να μην πάρεις ιδέες και αυξηθεί ο αριθμός των παλαβών.
1. Ξύρισμα στην χωρίστρα : Κλαρινογαμπρό ανεβάζεις τις 364 μέρες το χρόνο αυτόν που θα έχει βάλει το νούμερο 1 στην ξυριστική στο σημείο της χωρίστρας, αλλά την 31η Δεκεμβρίου κλείνεις ραντεβού στο κομμωτήριο και κάτι μέσα σου σε ωθεί να το μπουμπουνίσεις.
2. Παπιγιόν : «Ναι, δεν το ήξερα να βάλω παπιγιόν να θυμίζω σερβιτόρο» είναι μια επωδός που ανακύπτει στην επιχειρηματολογία σου, αλλά ουχί το βράδυ της 31ης προς 1η Γενάρη. Είναι έτοιμος για μάχη, είσαι αυτονομιστής του φλερτ και το παπιγιόν είναι ένα πάτημα στο μυαλό σου.
3. Μπλούζα με καμπυλωτό V : Ή και κανονικό κλαρινογαμπρέ V. Έτσι, η απορία σου για το πως δεν κρυώνουν οι κοπέλες που ντύνονται λιτά τέτοιες μέρες, παίρνει την απάντηση της. Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος (υπόσχομαι θα είναι το τελευταίο ρητό), οπότε αφήνεις το demi τριχωτό στήθος να αχνοφανεί.
4. Φωσφοριζέ σακάκι : Ένας Γιάννης Φλωρινιώτης βγαίνει στην αντεπίθεση, σου παίρνει τα βήματα και καρφώνει στα μούτρα σου. Εν ολίγοις, υποκύπτεις στην χρόνια φιμωμένη ροπή σου προς το κιτς των στρας και του λαμέ και δίχως ίχνος αιδούς το μοστράρεις στα μπουζούκια.
5. Σκαρπίνι ή brogue παπούτσι : Το χυμαδιό μέσα κι έξω σου, αυτό το modus vivendi της ραθυμίας σε κάνει αντιδραστικό απέναντι στο πολύ καλό ντύσιμο. Ένα πουκάμισο βάζεις κι αυτό έξω από το παντελόνι πάντα. Όταν όμως έρχεται αυτό το βράδυ αφήνεις τα πάντα στην άκρη και γίνεσαι αυτός ο φλώρος, βουτυρομπεμπές με τα λεφτά του μπαμπά που έκραζες τραγουδώντας το Gucci Φόρεμα.
Αρκεί μία φορά δοκιμής κάποιων από τα παραπάνω για να καταλάβεις ότι σε κάποια πράγματα ήσουν κι εσύ υπερβολικός, προκατειλημμένος και υπερβολικά προκατειλημμένος.