Ένα λάθος που κάνουμε όλοι: Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε τους καθρέφτες όταν παρκάρουμε
Βρείτε μας στο
Auto - Moto

Ένα λάθος που κάνουμε όλοι: Γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε τους καθρέφτες όταν παρκάρουμε

Η πραγματική προστασία του αυτοκίνητου απαιτεί οι καθρέφτες να μένουν ανοιχτοί.

Οι καθρέφτες των αυτοκινήτων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οδήγησης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται πιο σταθερά στα αυτοκίνητα, με την αναγκαιότητά τους για θέματα ασφαλείας να μην έχει ξεπεραστεί ακόμα και με τη σύγχρονη τεχνολογία των καμερών και τον αισθητήρων κίνησης/απόστασης που εγκαθιστούν οι οδηγοί στα νέα αυτοκίνητά τους.

Οι νέοι πλάγιοι καθρέφτες έχουν επίσης εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν πλέον μεγαλύτερους και αναδιπλούμενους καθρέφτες, σε σχέση με αυτούς των παλαιών μοντέλων. Καθρέφτες που είτε κλείνουν χειροκίνητα, είτε με ηλεκτρικά συστήματα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για πολλούς μάλιστα η ικανότητα αναδίπλωσης του καθρέφτη αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για να προστατεύεται ο ίδιος ο καθρέφτης όταν το όχημα είναι παρκαρισμένο. Είτε από άλλα οχήματα, είτε από περαστικούς. Μία από τις πρώτες κινήσεις εξάλλου που γίνεται πλέον μηχανικά από τον οδηγό πριν αφήσει το παρκαρισμένο αυτοκίνητό του είναι να ελέγξει αν οι καθρέφτες του έχουν κλείσει.

Είναι όμως αυτό πιο ασφαλές για το αυτοκίνητό μας ή όχι; Έχουμε σκεφτεί αν αυτή η κίνηση ρουτίνας προστατεύει σε βάθος χρόνου το αυτοκίνητό μας ή το θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους διερχόμενους οδηγούς; Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Οι κλειστοί καθρέφτες δε διασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια για ολόκληρο το παρκαρισμένο μας αμάξι.

Ο λόγος είναι απλός. Οι ανοιχτοί καθρέφτες μειώνουν τον πραγματικό όγκο του αυτοκινήτου όπως αυτός φαίνεται από τους διερχόμενους οδηγούς. Έτσι, με κλειστούς καθρέφτες ο οδηγός που κινείται κοντά στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν έχει την ακριβή εικόνα για την πραγματική απόσταση του δικού του αυτοκινήτου από τα παρκαρισμένα, κινδυνεύοντας να πλησιάσει επικίνδυνα και να χτυπήσει κάποιο από αυτά.

Η ύπαρξη του ανοιχτού καθρέφτη δίνει καλύτερη αίσθηση της πραγματικής απόστασης ασφαλείας που πρέπει να παίρνει ο εν κινήσει οδηγός, ασφαλίζοντας έτσι περισσότερο το παρκαρισμένο αυτοκίνητο που γίνεται ευκολότερα αντιληπτό από τον οδηγό που το προσεγγίζει.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί